Τι είναι το αφυδατωμένο δέρμα;

Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να σας αναφέρουν οτι έχετε αφυδατωμένο δέρμα. Ενώ φροντίζετε συστηματικά το πρόσωπο σας, το δέρμα σας παραμένει αφυδατωμένο οπως σας αναφέρουν οι ειδικοί. Τι είναι όμως το αφυδατωμένο δέρμα; Πώς μπορεί να προληφθεί;

Το νερό αποτελεί κύριο συστατικό του δέρματος μας. Διατηρώντας τα επίπεδά του σε ικανοποιητικό βαθμό, μπορείτε να διατηρήσετε ένα δέρμα λαμπερό και όπως συνηθίζεται να λέγεται καλά ενυδατωμένο. Όταν όμως δεν υπάρχει η επάρκεια του νερού στο πρόσωπο, το δέρμα δείχνει θαμπό και αφυδατωμένο.

πηγή

Πόσο εύκολα χάνεται το νερό από το δέρμα μας;

Οι εξωτερικές στοιβάδες της επιδερμίδας,δρουν σαν “φύλακες” για τον οργανισμό μας. Προσπαθούν να διατηρήσουν την υγρασία- το νερό μέσα στον οργανισμό. Τα κύτταρα που υπάρχουν στην κεράτινη στιβάδα, γνωστά και ως “κερατινοκύτtαρα” δρούνε σαν τοίχος προστασίας δεσμεύοντας το νερό στο εσωτερικό τους. Ομως όταν χάνεται αυτή η αρμονία, έχουμε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της αφυδάτωσης. Συχνός παράγοντας που ευθύνεται για την απώλεια υγρασίας στην επιδερμίδα είναι το περιβάλλον (υγρασία ατμόσφαιρας λιγότερη από 85%). Χρησιμοποιώντας προιόντα που “δεσμεύουν” την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας μπορείτε να αποφύγετε την αφυδάτωση. Τέτοια προιόντα είναι οι ενυδατικές κρέμες και body butter και κυρίως αυτά τα καλλυντικά προιόντα που περιέχουν στα συστατικά τους γλυκερίνη (glycerin),σκουαλένιο( squalane), κεραμίδια (ceramides) και ουρία (urea).

Ποιά η διαφορά μεταξύ ξηρού και αφυδατωμένο ;

Το ξηρό δέρμα θα μπορούσαμε να πούμε οτι πρόκειται για ένα τύπο δέρματος που έχει δεχθεί έντονη φθορά και ισως και εγκατάλειψη.. Η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας έχει δεχθεί μεγάλες αλλαγές που την καθιστούν ευάλωτη στην υφή και την εμφάνιση της. Καθώς η κεράτινη στιβάδα λεπταίνει, χάνεται και η υγρασία της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να γίνεται το δέρμα τραχύ, κόκκινο και το άτομο να αισθάνεται φαγούρα. Τα ξηρά δέρματα έχουν απώλεια σμηγματος ή γενικότερα δεν παράγουν αρκετές ποσότητες.

Συνηθίζω να παρομοιάζω το ξηρό δέρμα με το χώμα μιας γλάστρας. Όταν ποτίζουμε το φυτό τακτικά, δεν παρατηρούμε γραμμές ξηρότητας στο χώμα. Όμως όταν δεν ποτίζεται το φυτό, η ξηρότητα είναι εμφανής. Κάπως έτσι λειτουργεί και η επιδερμίδας μας. Οσο ενυδατώνεται, τόσο δεν εμφανίζει ξηρότητα.

πηγή

Πολλές φορές, την ευθύνη για την δημιουργία ενός δέρματος ξηρού φέρει η κακή χρήση καλλυντικών όπως επίσης και η έλλειψη χρήσης καλλυντικών. Συχνά η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή σε περιοχές που δεν ενυδατώνονται σωστά όπως τα πόδια, οι αγκώνες, τα χέρια και ο λαιμός. Επιπλέον με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα λόγω της γήρανσης γίνεται πιο εύκολα ξηρό.

Ένα δέρμα μπορεί να είναι πάντα ξηρό ενώ η αφυδάτωση μπορεί να είναι παροδικό φαινόμενο. Κάθε τύπος δέρματος (λιπαρό, ξηρό, μικτό) μπορεί να εμφανίσει αφυδάτωση.

Οπως και στο αφυδατωμένο δέρμα, “κλειδί” για την προστασία του ξηρού δέρματος είναι η ενυδάτωση. Χρησιμοποιώντας σε καθημερινή βάση ενυδατικά προϊόντα μειώνεται η εμφάνιση ξηρότητας ενώ η εφαρμογή στοχεμεύνων περιποιήσεων ομορφιάς μπορεί να βελτιώσει την οψη της επιδερμίδας.

Και μην ξεχνάτε

Ακολουθήστε το beauty harmony blog

στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog και στο instagram beauty_harmony_blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram