Εκδρομή πικ-νικ στο φράγμα Παναγιώτικο- pic nic at Panagiotiko dam

Μπορεί να χειμώνιασε αλλά η φύση είναι πανέμορφη στο Πήλιο. 

Ετσι και εμείς, είπαμε να κάνουμε μια φθινοπωρινή μίνι εκδρομούλα με τον σύζυγο. Και επειδή, τα παιδιά μας, θα έπρεπε να λάβουν μέρος, η εκδρομούλα θα έπρεπε να συνδυαστεί με φαγητό. ‘Αρα μετατράπηκε και σε πίκ νικΠρόκειται για ένα φράγμα που δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κατασκευάσθηκε το χρονικό διάστημα 1999 έως 2004. Βρίσκεται ΒΔ του χωριού Αφέτες Μαγνησίας. Θεμελιώθηκε σε υψόμετρο 136 m πάνω σε μεταμορφωμένα πετρώματα γνευσιοσχιστολίθων. Διαβάστε περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά εδώ.Στο Παναγιώτικο έχουμε πάει αρκετές φορές με τον Γιώργο (τον συζυξ, όπως λέω). Μερικές φορές μάλιστα εκείνος ψάρεψε κιόλας πέστροφες!Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα, δεν επισκεφθήκαμε το φράγμα  ποτέ φθινόπωρο.

Διαλέξαμε να επισκεφθούμε το Παναγιώτικο

Προσωπικά, το φθινόπωρο  είναι η καλύτερη εποχή για να έρθεις στο Πηλιο και να περπατήσεις. Αρωματα φθινοπωρινά μπερδεύονται με τις αποχρώσεις του κίτρινου, της ώχρας, του καφέ και του πορτοκαλί και δημιουργούν ένα κουβάρι από νόστιμα κάστανα, μήλα και πλατανόφυλλα!

Eτσι λοιπόν, ετοιμασαμε τα μικρά μας κατάλληλα και πήραμε μαζί μας φαγητό για να κανουμε πικ νικ. Τα τρόφιμα που πήραμε στο πικ-νικ είνα

  • Κεφτεδάκια. Μικροί – μεγάλοι όλοι τα λατρεύουν.Διαβάστε μια ωραία συνταγή εδώ
  •  Βραστά αυγουλάκια. Για την Ελπίδα μου!
  • Φρούτα. Διαλέξαμε εποχής όπως μήλα κόκκινα περιοχής, ρόδια αλλά και κάστανα που βγήκαν αυτήν την εποχή.
  • Τυρόψωμο δείτε την συνταγή για το πηλιορειτίκο εδώ
  • Ελιόψωμο
  • Χυμουδάκι ΕΨΑ  για την μικρή μου. Είναι καλής ποιότητας και στηρίζω και το χωριό μου όπου παρασκευάζετε!
  • και φυσικά νερό. Γεμίσαμε απο το κοντινότερο χωριό, των Αφετών.

 Ξεκινήσαμε απο τον Βόλο και στον δρόμο μετά τις Αφετες, στρίψαμε στην ταμπέλα που γράφει Παναγιώτικο. Εδώ ξεκινά ενας χωματόδρομος σε καλή κατάσταση που μετά από περίπου 5 λεπτά καταλήγει στο φράγμα.  
Εδώ το τοπίο είναι μαγευτικό. Μία εικόνα , χίλιες λέξεις!!!!!!

Στρώσαμε και καρεκλάκια μας, βγάλαμε και το καλαθάκι μας με τα φαγώσιμα και αφουγκραστήκαμε ήχους της λίμνης. Παίξαμε, γελάσαμε, τρέξαμε και βγάλαμε πολλές φωτογραφίες. 

διάφορα βότανα ευδοκιμούν στο Πήλιο

Μετά από λίγο αρχίσαμε να μαζεύουμε κούμαρα.  
Τα κούμαρα είναι άλλο ένα φρούτο του δάσους που αγαπώ πολύ και εγώ και η κόρη μου πολύ. Φέτος, στο Παναγιώτικο είναι σε πληθώρα. Τόσα πολλά κούμαρα παντού σαν μικρά χριστουγεννιάτικα δέντρα να λάμπουν γύρω απο την λίμνη. Ετσι, δεν μπορείς να μην γοητευθείς απο το τοπίο και φυσικά να μπείς στον πειρασμό να μαζέψεις εστώ λίγα. 

Το κούμαρο όμως πέρα απο την λαχταριστή γεύση που έχει (το ώριμο πάντα) έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.  Δρα ως αντισηπτικό, διουρητικό, αντιφλεγμονώδες, στυπτικό και αιμοστατικό. Τα ώριμα κούμαρα συνιστώνται σε δυσκοιλιότητα και αεροφαγία. Βοηθά σε προβλήματα φλεγμονών και άλλες παθήσεις των ουροφόρων οδών όπως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, ενούρηση, δυσούρηση, σε αιματουρίες και αιμορραγίες της μήτρας. (σύμφωνα με Βιβλιογραφία Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων,emedi.gr , haniotika-nea.gr και proionta-tis-fisis.blogspot.com) όλο το άρθρο εδώΑφού μαζέψαμε αρκετά κούμαρα λοιπόν, είπαμε να πάρουμε τον δρόμο για το γυρισμό. Η εκδρομούλα μας κάπου εδώ τελείωσε, έχοντας όμως γεμίσει τις μπαταρίες μας με πολλές εικόνες.

μαζεύουμε κούμαρα και ρείκια!

 Επίσης, τον  χειμώνα, θα έχουμε γλυκές αναμνήσεις από το Παναγιώτικο τρώγοντας μαρμελάδα απο κούμαρα που είναι δυσεύρετη και πεντανόστιμη! Η συνταγή που ακολούθησα για την μαρμελάδα είναι απο το ιστολόγιο της Μικρής Κουζίνας. Η συνταγή είναι αυτή
Επίσης για όλους εσάς που θα αρέσει το περπάτημα στην φύση, μπορείτε να ακολουθήσετε χαρτογραφημένη διαδρομή για να φτάσετε στο φράγμα ξεκινώντας απο τις Μηλιές. Διαβάστε ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε εδώ. Επίσης στο συγκεκριμένο ιστολογιο (http://walking-pilion.blogspot.gr) θα βρείτε μοναδικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε στο Πήλιο, που θα σας μαγέψουν!

(Η ανάρτηση δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στις 9/11/2013)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram