Φτιάχνω μιγμα για τις ψείρες ” Εκστρατεία κατά της ψειρας”

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έκαναν την εμφάνιση τους οι κυρίες ψείρες (που έλεγε και η μαμά μου). Θυμάμαι την μαμά μου να προσπαθεί να μας καθαρίσει τέτοια εποχή. Οι ψείρες της κεφαλής (Pediculus humanus capitis)  είναι ένα πρόβλημα πολύ συνηθισμένο στα σχολεία που μπορεί να προσβάλει κάθε παιδί και γι’αυτο καλό είναι κάθε μανούλα που το παιδί της κολλά ψείρες να ενημερώνει στο σχολείο και κυρίως να μην νιώθει μειονεκτικά γι’αυτο.

Τώρα τελευταία έλαβα κάποια μηνύματα σχετικά με το μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές χωρίς χημικά προϊόντα. Η απάντηση είναι ναι μπορούμε με τα αιθέρια έλαια να λύσουμε αυτό το πρόβλημα πάντα όμως με ορθολογική χρήση.Πριν όμως παρουσιάσω μια φόρμουλα για την αντιμετώπιση τους θα ήθελα ν’ αναφέρω τα παρακάτω

  1.  Ποτέ μην χρησιμοποιειται αδιάλυτα τα αιθ. έλαια στο δέρμα. Πάντα διαλύστε το μιγμα σε έλαιο βάσης
  2. Μην υπερβαινετε τις αναλογίες στην παρασκευή του μίγματος. Τα αιθέρια έλαια είναι που συμπυκνωμένα και πολύ δραστικά από την φύση τους.
  3. Μην υπερβαίνεται τον χρόνο εφαρμογής
  4. Προσοχή να μην πάει το μιγμα στα μάτια, την μύτη και το στόμα του παιδιού.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, θα βρείτε πολλές φόρμουλες για τις ψείρες με βάση τα αιθέρια έλαια. Αυτά που είναι πιο δραστικά είναι τα ακόλουθα

  • λεβαντα (lavandula angustifolia)
  • τσαγιοδεντρο (melaleuca artenifolia)
  • γεράνι (pelargonium graveolens)
  • μεντα (mentha spicata)
  • ευκάλυπτος (eucaluptus globulus)

Λοιπόν, στην “εκστρατεία μας ενάντια στις ψείρες” θ’ ακολουθησουμε ένα μίνι πρόγραμμα  που περιλαμβάνει αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη

Για την αντιμετώπιση των ψειρών

Φτιάξτε το παρακάτω μιγμα

10 σταγόνες tea tree
10 σταγόνες λεβαντα
5 σταγόνες μεντα 4 σταγόνες ευκάλυπτο.
Ανακατέψτε το μιγμα και προσθέστε 50 ml   έλαιο βάσης (αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο είναι τα ιδανικά).Από αυτό το μιγμα, πάρτε περίπου 10 ml  και τρίψτε το κεφαλάκι του παιδιού σας. Αφήστε το για 20 λεπτά και βάλτε ένα σκουφάκι μιας χρήσης. Αυτό θα φέρει ασφυξία στις ψείρες. Στην συνέχεια ξεβγαλτε μ’ ένα απαλό σαμπουάν και βάλτε και λίγη μαλακτική κρέμα, (ακόμα και εάν δεν βάζετε στα μαλλιά του άλλες φορές). Πάρτε τώρα μια χτένα με μικρά δοντάκια, υπάρχει και το ειδικό χτενακι, και χτενίστε με προσοχή όλο το τριχωτό. Κατά διαστήματα τινάζετε το χτενακι και θα δείτε τις ψείρες σκοτωμένες. 
Την επόμενη μέρα και κυρίως εαν επιμένουν οι ψείρες , ακολουθήστε το παρακάτω μιγμα
Για έντονο πρόβλημα, συνέχεια με το παραπάνω μιγμα. Βάλτε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο στο κεφάλι και τρίψτε επίμονα το κεφάλι ξανά. Αφήστε το για ένα 4ωρο έτσι και λούστε το κεφάλι ξανά
Αυτη η διαδικασία συνήθως χρειάζεται αρκετές μέρες και κυρίως θα πρέπει να ελέγχεται συστηματικά το παιδάκι σας μέσα στον χρόνο ακόμα και εαν παλαιότερα δεν είχε κολλήσει.

Για την πρόληψη των ψειρών
Κάντε ένα μινι διάλυμα μ’ ένα από τα παραπάνω έλαιο (2 σταγόνες έλαιο) σε 5 ml έλαιο βάσης. Κάθε δεύτερη μέρα, βάλτε πίσω από τα αυτάκια του παιδιού σας σε μορφή μασάζ λίγο από το διάλυμα.
Δεν αγαπάτε τα diy? Θέλετε κάτι γρήγορα και άμεσα;
Σας έχω την λύση. Η λοσιόν kids hair lotion της bioaroma είναι πραγματικά ένα προϊόν που είναι αποτελεσματικο για τις ψείρες και είναι και ασφαλή για τα κεφαλάκια των παιδιών.

(Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στις 17/9/2012)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram