To σιτάρι είναι ένα δημητριακό πολύ διαδεδομένο στην γαστρονομία (ψωμί, αλεύρι κλπ). Αν και είναι πολύ οικονομικό, στην Ελλάδα το έχουμε συνδέσει κυρίως με την παρασκευή των κόλυβων. Ευτυχώς, οι περισσότεροι Μεσογειακοί λαοί το χρησιμοποιούν σε πολλές συνταγές και μια από αυτές είναι για την παρασκευή σαλάτας.
Το σιτάρι είναι πολύ θρεπτικό για την διατροφή μας. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει πολλές πρωτεΐνες. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α , Ε και του συμπλέγματος Β.
Στην οικογένεια μου, αγαπούμε ιδιαίτερα το σιτάρι και γιαυτό πειραματίστηκα για να το χρησιμοποιήσω και σε άλλα καθημερινά πιάτα.
Η σαλάτα που σας προτείνω να φτιάξετε,γίνετε πολύ γρήγορα και είναι πολλή οικονομική. Είναι αρκετά δροσερή και μπορείτε να την απολαύσετε όλο το χρόνο προσθέτοντας τα υλικά που αγαπάτε. Πρόκειται για μια πρόταση που από μόνη της μπορεί να είναι και κυρίως γεύμα στο καθημερινό σας τραπέζι.
Συνδυάζει την γεύση του σιταριού με την φρεσκάδα του αγγουριού και την χυμώδη γεύση της ντομάτας σε ένα μείγμα από τυράκι φέτα με πλούσιο, υγιεινό dressing. Μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο και να καταναλωθεί και κρύα.
Υλικά
- 2 κούπες σιτάρι (θα το βρείτε στο market σε σακουλάκι να γράφει συνήθως αποφλοιωμένο σιτάρι στο τμήμα με τα ζυμαρικά)
- 4 ντομάτες για σαλάτα κομμένες σε κυβάκια
- 1 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
- 1 φρέσκια μεγάλη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
- 1/2 κρεμμύδι φρέσκο κομμένο σε κυβάκια
- 100 γραμμάρια μαλακή φέτα
Για το dressing
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κρασί
- λίγο αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε ελιές της αρεσκείας και μυρωδικά όπως η ρίγανη και το θυμάρι.
Εκτέλεση
Βράζετε το σιτάρι σε σκέτο νερό μέχρι να μαλακώσει και ν’ ανοίξει ο σπόρος. Συνήθως χρειάζεται 20-30 λεπτά. Σουρώνετε το σιτάρι και κρατάτε μόνο τον σπόρο. Αφήστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου και να μην είναι καυτό.
Ανακατέψτε τα υλικά της βασικής σας συνταγή (ντομάτα, αγγούρι κλπ) , τεμαχίστε την φέτα και προσθέστε και το σιτάρι.
Ετοιμάστε το dressing, βάζοντας σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλατοπίπερο. Ανακατέψτε αρκετές φορές.
Περιχύστε το dressing πάνω στα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε την σαλάτα να πάει το dressing στα περισσότερα υλικά.
Καλή επιτυχία!