Φτιάχνω λάδι κυνόροδου/ άγριας τριανταφυλλιάς (rosehip oil )

Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρίες καλλυντικών, προσθέτουν στα προϊόντα τους το θαυματουργό έλαιο “rosehip oil”. Μάλιστα τα προϊόντα που εξειδικεύονται στην αντιγηραντική και συσφικτική δράση περιέχουν αυτό το έλαιο και το διαφημίζουν έντονα.

Επιπλέον, πολλές celebrities δηλώνουν fan του (Miranda Kerr, Kate Middleton, Gwyneth Paltrow  κ.α)και το χρησιμοποιούν συστηματικά. Ισχυρίζονται οτι είναι το μυστικό τους για να διατηρήσουν το δέρμα τους λαμπερό και γεμάτο ζωντάνια! Τι είναι όμως το έλαιο κυνόροδου που γίνετε τόσος ντόρος;

Το λάδι του κυνόροδου – γνωστό και ως rosehip oil είναι το έλαιο που παράγεται από τους καρπούς της άγριας τριανταφυλλιάς. Στο τέλος του Νοέμβρη με αρχές του Δεκέμβρη, τα πέταλα της άγριας τριανταφυλλιάς έχουν πέσει και ο καρπός αυτού του φυτού βρίσκεται σε πλήρη ωρίμανση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει οτι ο καρπός βρίσκεται στην ιδανική περίοδο για να “δώσει” τις περισσότερες ευεργετικές του ιδιότητες.

Το έλαιο που παράγεται από το κυνόροδο είναι πολύτιμο καθώς

  • είναι άκρως αντιγηραντικό(με πολλά αντιοξειδωτικά )
  • περιέχει πολλά ωμέγα (3-6) και
  • είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,C και πολλές άλλες.

Έχει την ιδιότητα να βελτιώνει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, να αναπλάθει ουλές και σημάδια, να εμποδίζει την παραγωγή ελεύθερων ριζών στην επιδερμίδα, να προσφέρει ελαστικότητα, ενυδάτωση και γενικότερα να μειώνει τις ρυτίδες.

Κοντολογίς, το έλαιο κυνόροδου είναι ένα super wow!!! λάδι φροντίδας για το δέρμα μας!

Αν και οι περισσότεροι που διαβάζετε τώρα την ανάρτησή μου, θα σκεφτείτε ότι το συγκεκριμένο έλαιο είναι ότι καλύτερο για το πρόσωπό σας, αξίζει να σας τονίσω ότι και στο σώμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να επιφέρει εξίσου θεαματικά αποτελέσματα. Μάλιστα στο διαδίκτυο αναφέρετε ότι εταιρία που πουλά εκατομμύρια μπουκαλάκια έλαιο κυνόροδου στο εξωτερικό, διεξήγαγε έρευνα και τα ευρήματα που έλαβε από γυναίκες ήταν εκπληκτικά.43% των γυναικών που χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο λάδι της εταιρίας παρατήρησαν αισθητή διαφορά στις ραγάδες στο σώμα ενώ 41% είδαν διαφορά στο χρώμα των ουλών- ραγάδων. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι η Δούκισσα του Cambridge (Κate Middleton) πρωτοχρησιμοποίησε το έλαιο κυνόροδου όταν ήταν έγκυος και από τότε δεν το αποχωρίζεται για την καθημερινή της φροντίδα στο πρόσωπο και σώμα.

Στην αγορά θα βρείτε πολλές εταιρίες που πουλάνε το δικό τους έλαιο κυνόροδου αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να επιλέξετε κάποιο καλής ποιότητας μιας και κυκλοφορούν αρκετά νοθευμένα. Από την άλλη, εάν έχετε πρόσβαση στον καρπό του συγκεκριμένου θάμνου, γιατί να μην φτιάξετε το δικό σας προϊόν που σίγουρα θα είναι αγνό και καλύτερης ποιότητας; Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να αγοράσετε και συσκευασμένους καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς που θα βρείτε σε πολλά μαγαζιά με είδη πρώτων υλών κοσμητολογίας και υγιεινών τροφών.

Έφτασε η εποχή του χρόνου, που είναι ιδανική για να φτιάξετε το λάδι κυνόροδου μόνοι σας.

Θα χρειαστείτε:

  • προαιρετικά -εργαλείο κουζίνας – πολτοποιητής πατάτας
  • προαιρετικά βιταμίνη Ε

Εκτέλεση

Αρχικά θα χρειαστεί να καθαρίσετε από τον καρπό, τυχόν μικρές τριχούλες που μπορεί να υπάρχουν. Μερικοί καρποί δεν έχουν καθόλου. Επιπλέον, θα κόψετε τον τρυφερό βλαστό-στέλεχος. Αφήστε τους καρπούς να ξεραθούν για δυο-τρεις μέρες.

Πολτοποιείτε αν θέλετε με τον ειδικό εργαλείο, όσους καρπούς είναι τρυφεροί. Τοποθετείτε όλους τους καρπούς στο ταψάκι και ρίχνετε το φυτικό λάδι, να τους καλύψει σε αναλογία 2 μέρη καρπών και 1 μέρος λάδι.

Ανακατέψτε το μίγμα. Βάλτε το ταψάκι στον φούρνο στην πιο χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 2 ώρες.

Βγάλτε το ταψάκι από το φούρνο και σουρώστε προσεκτικά το περιεχόμενο σε σκουρόχρωμο μπουκάλι.

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το λάδι σε διάστημα 3 μηνών δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο φυσικό συντηρητικό. Αν όμως όχι, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε βιταμίνη Ε (φυσικό συντηρητικό) για να παρατείνετε την δραστικότητα του προϊόντος.

Αποθηκεύστε το λάδι κυνόροδου σε σκιερό μέρος μακριά από υγρασία.

Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε ένα ακόμη πιο δραστικό λάδι για το πρόσωπο/ τύπου serum ενισχύοντας την δραστικότητα του κυνόροδου με έλαιο λιβανιού (boswellia carterii)(ιδανικό για αντιρυτιδική δράση) ή με έλαιο λεβάντας (lavandula angustifolia).

Καλή επιτυχία!

Και μην ξεχνάτε
Ακολουθήστε το beauty harmony blog

 στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog και στο instagram beauty_harmony_blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram