Το σαλάμι ή μωσαϊκό όπως είναι γνωστό στους περισσότερους είναι αγαπημένη γεύση 😋μικρών και μεγάλων. Έχω έντονες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία μου με αυτό το γλυκό. Η μαμά μου θυμάμαι το έφτιαχνε συχνά την Σαρακοστή για να μας γλυκάνει ενώ νηστευαμε από πολλές τροφές. Ευτυχώς η γεύση σου δεν στερείτε καθόλου των άλλων γλυκών και αν επιλέξετε να το καταψύξετε μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με την γεύση ενός παγωτού.
Το νηστίσιμο σαλάμι που θα σας παρουσιάσω είναι ιδανικό για την περίοδο της νηστείας και για όσους ακολουθούν vegan διατροφή. Είναι πλούσιο σε θερμίδες αλλά περιέχει χαλβά (πλούσιο σε ασβέστιο) και μπόλικη σοκολάτα υγείας (που περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία).
Γίνετε πανεύκολα και μπορείτε να το φτιάξετε παρέα με τους μικρούς βοηθούς σας.
Θα χρειαστείτε
Μισό κιλό περίπου χαλβά (εγώ χρησιμοποιώ οτι έχω από υπολλειματα πχ βανίλια, αμύγδαλα, κακάο)
300 γρ εκλεκτή κουβερτούρα υγείας
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
4 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
1 κούπα αμύγδαλα
2 κουτάκια βανίλια
Εκτέλεση
Κόβουμε τον χαλβά σε ακανόνιστα κομμάτια.
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα για να λιώσει πιο εύκολα. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε bain marie. Μόλις λιώσει η κουβερτούρα, την αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και το σπορέλαιο.
Ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε τον τεμαχισμένο χαλβά και ξανά ανακατεύουμε. Σπάμε τα αμύγδαλα στο blender να τεμαχιστούν αρκετά. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε λαδοκολλα.
Τώρα δίνουμε σχήμα στο γλυκό δημιουργωντας έναν κόρμο.
Τυλίγουμε το μείγμα με την λαδόκολλα. Στρίβουμε τις άκρες από την λαδόκολλα (σαν καραμέλα) για να μην τρέξει.
Βάζουμε το γλυκό με την λαδόκολλα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε το γλυκό, ξετυλιγουμε από την λαδόκολλα και κόβουμε φετακια. Αν θέλετε το γλυκό να είναι πιο μαλακό, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!