Φτιάχνω σπιτική κέτσαπ – σαλσα σάλτσα diy homemade ketchup-salsa sauce

Καλοκαιράκι και μια γράφω – μια χάνομαι.

 Το καλοκαίρι εξάλλου
δεν θέλει και πολύ για να βρεις μια δικαιολογία και να μην γράφεις. Λίγο η θάλασσα,
λίγο ραχάτι, λίγο ο καιρός και περνάει ο καιρός!
Έχω και τόσα πράγματα να κάνω που δεν ξέρω πραγματικά που να
βρω χρόνο να τα προλάβω όλα! Βλέπετε το καλοκαίρι για εμένα είναι και εποχή κονσερβοποίησης
όπως συνηθίζω να λέω! Το καλοκαίρι είμαι σαν το μυρμήγκι.  Κάνω το «κουμάντο» μου που λένε και στα χωριά
για τον χειμώνα. Όλο κάτι θα παρασκευάσω με φρούτα και λαχανικά από το μποστάνι
των γονιών μου , (δείτε τις μαρμελάδες μου εδώ αλλά και τα λικέρ μου εδώ) όλο
και θα ασχοληθώ με την συγκομιδή και αποθήκευση βοτάνων ( (φτιάχνω βαλσαμόλαδο)  αλλά και την εκμάθηση των
βοτάνων στα παιδιά μου (διαβάστε πώς μπορούν να να μάθουν τα βότανα,
παίζοντας).
Και για πείτε μου, εάν εσείς είχατε τέτοια καρποφορία στο μποστάνι
σας θα την αφήνατε να πάει χαμένη;

Φέτος λοιπόν, οι γονείς μου έχουν μεγάλη καρποφορία στις ντομάτες.
Ειδικότερα, τα ντοματινια του παππού, κάνουν τον γιο μου να παίρνει το καλαθάκι
του και να γεμίζει συνεχώς με ντοματινια και να τρελαίνεται από χαρά!   

Μιας και
τα ντοματινια είναι πάρα πολλά και κάθε χρόνο φτιάχνουμε ντομάτα πελτέ φέτος 
είπαμε να φτιάξουμε και την σπιτική μας ketchup που είχαμε
2 χρόνια να φτιάξουμε.

Η ketchup που φτιάχνουμε είναι αρκετά εύγευστη και εύκολη στην
παρασκευή της . Θυμίζει πάρα πολύ την διάσημη  στον κόσμο ketchup  που
θα βρείτε στα ράφια των μάρκετ χωρίς όμως τις βλαβερές πρόσθετες ουσίες. Εάν πάλι
προσθέσετε κάποια επιπλέον συστατικά μπορείτε να την κάνετε πικάντικη και να
την χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό μαζί με tacos  και να έχετε μια μεξικάνικη «σάλσα» για το πιάτο
σας. Ακόμη εάν την κονσερβοποιήσετε σωστά, θα διατηρηθεί  αναλλοίωτη για περισσότερο από 2 χρόνια στο
βάζο της.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε την ΣΠΙΤΙΚΉ ΚΕΤΣΑΠ- ΣΑΛΣΑ
Θα χρειαστείτε

  • 2 κιλά περίπου ντομάτες ώριμες  (εγώ χρησιμοποίησα κυρίως ντοματινια γιατί
    αυτά έχουμε σε αφθονία)
  • 2-3 κρεμμύδια κόκκινα μέτρια σε μέγεθος
  • 2-3 πιπεριές πράσινες μακριές
  • 1 πιπεριτσα καυτερή – «τσίλι»
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι του καφέ 
    (αυτό το μικρό για ελληνικό καφέ) ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ξύδι
  • Λίγο μάραθο αν μπορείτε να βρείτε φρέσκο εάν πάλι όχι βάλτε
    αποξηραμένο
  • Λίγο τζιντζερ τριμμένο
  • 1 μεγάλο μάτσο  σέλινο
  • 1 μέτριο ματσάκι βασιλικό φρέσκο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο κατά βούληση
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε  τις ντομάτες
σε λεπτές φετούλες και τις αφήνουμε  στην
άκρη. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι- σκόρδο με
ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις προσθέτουμε στα τσιγαρισμένα
κρεμμύδια-σκόρδο.  Προσθέτουμε τις ντομάτες
και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά. Θα βγάλει αρκετό νερό η ντομάτα και θα
περιμένουμε  να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε
την ζάχαρη.
Τώρα ψιλοκόβουμε τα χορταρικά στο μπλέντερ αρκετές φορές
μέχρι να γίνουν σαν σκόνη πράσινα. Άρα θα τα ψιλοκόψουμε αρκετές φορές. Προσθέτουμε
τα χορταρικά στο μείγμα που βράζει.( Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε τα χορταρικά
μέσα σε ένα τουλπάνι και να το βάλουμε μέσα στην κατσαρόλα να βράσει. Έτσι στο τέλος
, μπορείτε να βγάλετε εάν θέλετε τα χορταρικά. Εγώ τα αφήνω γιατί θέλω να έχουν
την μυρωδιά ακόμα και όταν τα κονσερβοποιώ. )
Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά που έχουμε δηλ πιπέρι, τζίντζερ
και αλάτι. Τώρα εάν θέλετε να κάνετε μια πιο πικάντικη ketchup που να
θυμίζει περισσότερο μεξικάνική σάλσα να προσθέσετε εδώ περισσότερο τζίλι πιπεριά.
Αφού το μείγμα έχει βράσει αρκετά περίπου 20-30 λεπτά  και εφόσον έχετε ραβδομπλεντερ πολτοποιούμε
το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα αρκετές φορές.  Τώρα εάν δεν έχετε θα κατεβάσετε την κατσαρόλα
από την φωτιά, θα πολτοποιήσετε την σάλτσα κρύα στο multi.  Προσθέτουμε και το ξύδι.  Το μείγμα τώρα από κόκκινο θα γίνει πιο πορτοκαλί
στην απόχρωση «tomato” που
λέμε!

Τώρα θα βράσουμε το μείγμα για λίγη ώρα πλέον, μέχρι να πάρει
την υφή που θέλουμε σαν ketchup!
Μόλις ολοκληρωθεί  μπορούμε να
κονσερβοποιήσουμε την ketchup για μελλοντική χρήση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram