Διαβάσαμε: Μπούρδες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

” Μαμά να πω και εγώ μια μπούρδα;”, είπε ο γιος μου όταν τελειώσαμε το διάβασμα. 
Διαβάσαμε τις “Μπούρδες” του Εδουαρδου Ληρ πριν από λίγες μέρες και ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια. 
Η δε κόρη μου,μου απάντησε “Μαμά αυτό το βιβλίο το διαβάζουν 170 χρόνια γιατί έχει πολλή πλάκα”. 
Tωρα που η σχολική χρονιά ξεκίνησε ήθελα ένα βιβλίο ανάλαφρο γεμάτo αστεία να διαβάσουμε παρέα με τα παιδιά. Οι “μπούρδες” ήταν οτι  καλύτερο.

Τι είναι όμως οι “Μπούρδες”;
Πριν από 170 περίπου χρόνια, ο Εdward Lear, Αγγλος συγγραφέας και ζωγράφος θέλησε να αλλάξει την αντίληψη που υπήρχε στα χρόνια της Βικτοριανής Αγγλίας. Οτι δηλαδή οι μεγάλοι κάνουν μόνο σοβαρά πράγματα και τα παιδιά όλο μπούρδες. Έτσι δημιούργησε τις “Μπούρδες” (τίτλος πρωτότυπου βιβλίου Book of Nonsense) για να κάνει μικρούς και μεγάλους να γελάσουν. 
Πρόκειται για ένα βιβλίο όπου μικροί α-νοητοι στίχοι συνθέτουν μικρά ποιήματα γεμάτα απλότητα και μπόλικο χιούμορ. Ποιηματάκια γεμάτα  φαντασία και ομοιοκαταληξια που ο συγγραφεας δημιούργησε χωρίς όμως να είναι χυδαία. Xαρούμενη εικονογραφιση σε μορφή σκίτσων πλαισιώνει τις ” Μπούρδες”.  
Οι Μπούρδες του Ληρ (τα αστεία ποιηματάκια) αν και εχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια θεωρούνται πάντα επίκαιρες και πλέον έχουν γίνει κλασσικό βιβλίο ανάγνωσης για μικρούς και μεγάλους. 
Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος δίνοντας βάση πάντα στο καλό βιβλίο, θέλησαν να μεταφράσουν και να συμπεριλαβουν ένα μέρος από τις “Μπούρδες”  στην ελληνική γλώσσα. Οι “Μπούρδες” ανήκουν στην σειρά βιβλίων “Αστείες Ιστορίες” των εκδόσεων Παπαδόπουλος. Την απόδοση αυτού την βιβλίου την έχει κάνει ο Αντώνης Παπαθεοδούλης (γνωστός και βραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων).

Όπως σας έχω ήδη αναφέρει, είναι ένα βιβλίο κλασσικό πλέον. Όμως η μαγεία από το συγκεκριμένο είναι οτι πρώτη φορά υπάρχουν οι “Μπούρδες” στην ελληνική γλώσσα και έχουν εκδοθεί καθαρά για τα παιδιά. Έτσι δεν γίνονται καθόλου βαρετά τα ποιηματάκια. Είναι ένα βιβλίο που θα λατρέψουν τα παιδιά και οι μεγάλοι θα νιώσουν και πάλι παιδιά διαβάζοντας το. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξεκαρδιστειτε στα γέλια από την φαντασία των στίχων ενώ τα σκίτσα θα τραβήξουν την προσοχή ακόμη και εκείνων των παιδιών που δεν κάθονται εύκολα να ακούσουν ένα παραμύθι. 
Το λεξιλόγιο απλό και κατανοητό ακόμη και για τις μικρές ηλικίες. Κάθε ποιηματάκι μια νέα χιουμοριστική ιστοριουλα έτοιμη να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους. 
Μπορείτε να πάρετε και μια ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο διαβάζοντας το πρώτο μέρος εδώ
Φυσικά στο τέλος, είναι σίγουρο οτι θα εμπνευστείτε  τις δικές σας “Μπούδρες”. Εμείς πάντως αυτό κάνουμε κάθε φορά που το διαβάζουμε!
Και μην ξεχνάτε
Ακολουθήστε το beauty harmony blog 
στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog 
και στο instagram beauty_harmony_blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram