Οδηγός επιβίωσης στην σχολική εκδρομή για τους γονείς- Survival guide for parents in their kids school excursion

Μόλις πριν από μια εβδομάδα, πήγα στην πρώτη σχολική ημερήσια εκδρομή της κόρης μου. Ολοκληρωνοντας την πρώτη δημοτικού, συνόδευσα την κόρη μου στην πρώτη της “μεγάλη” εκδρομή με το σχολείο.
Αναμνήσεις πολλές ως μαθήτριας αλλά και ευθύνες ακόμα περισσότερες ως μαμά από πρωτάκι! Παραδοσιακά, όσες μαμάδες έχετε παιδιά μεγαλύτερα από τα δικά μου, γνωρίζετε, οτι τα πρωτάκια για να πάνε την ημερήσια εκδρομή με το σχολείο τους χρειάζονται απαραίτητα συνοδό. Και μιας και ο μπαμπάς μας είναι ντροπαλός σε κάτι τέτοιες δραστηριοτητες, ο κλήρος της συνοδείας έπεσε σε εμένα. 
Δεν μπορώ να πω οτι το έκανα αγγαρεία αλλά σίγουρα δεν ήταν οτι καλύτερο έχω ζήσει. Πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα σαν μαμά  γεμάτη πολλά συναισθήματα αλλά το ιδιο συναίσθημα είχαν και άλλες μαμάδες που συνόδευαν πρωτάκια, οπότε μπορώ να πω οτι είχα παρηγοριά. ☺Και επειδή καλό είναι να μοιράζεσαι πράγματα, για να μην την πάθουν και άλλοι όπως εγώ και κυρίως για να περάσουν και εκείνοι καλά όπως πέρασα και εγώ , παρ’ όλη  την κούραση που είχε, θέλησα να σας ετοιμάσω αυτόν τον οδηγό με συμβουλές “επιβίωσης” για όλους εσάς που είστε γονείς από παιδάκια που θα έχουν σε λίγο καιρό την πρώτη τους μεγάλη εκδρομή. 

1. Φορέστε ανετα παπουτσια
Ακόμη και αν αγαπάτε να φοράτε γόβες ή πλατφόρμες, στην σχολική εκδρομή του παιδιού σας δεν χρειάζεται αυτό το dress code. Χρειαζεσθε άνετα παπούτσια που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπη για πολλές ώρες ταξιδιού και περπατήματος. Προτιμήστε αθλητικά ή έστω εσπαντριγιες και μπαλαρίνες εαν νιώθετε άνετα με αυτές γιατί θα χρειασθειτε να ακολουθείτε και το παιδάκι σας στο παιχνίδι!  
2. Φορέστε άνετα ρούχα
Και τα ρούχα όπως και τα παπούτσια ακολουθούν την ίδια τακτική. Με τόσες ώρες ταξιδιού, τα παντελόνια είναι τα ιδανικά ρούχα. Επίσης τα ρούχα σας καλό είναι να είναι βαμβακερά για να μπορεί να αναπνέει το δέρμα σας όλη την ημέρα της εκδρομής. Εξάλλου ποιος θα ήθελε να βρίσκετε δίπλα σε μια μαμά με ρούχα συνθετικά που μυρίζουν άσχημα σε  ένα ταξίδι με τουριστικό λεωφορείο; 😞 Επίσης πόσο άνετα μπορεί να καθίσει μια μαμά, με στενά ρούχα/ φορέματα και να της ζητηθεί από το παιδάκι της να τρέξει ή πιο απλά να καθίσει στο χώμα δίπλα του; Επίσης καλό είναι να αποφύγετε να ανοιχτόχρωμα ρούχα μου μπορεί να λερώσουν πολύ εύκολα. 
3. Χρησιμοποιηστε σακίδιο πλάτης και οχι γυναικεία τσάντα
Σίγουρα δεν είναι και super trendy, να κουβαλάτε τα πράγματά σας σε ένα σακίδιο πλάτης τύπου σχολικό αλλά αν κρίνω από την δική μου εμπειρία στην εκδρομή της κόρης μου ήμουν πολύ άνετα. Δεν κουράστηκα από το βάρος των πραγμάτων που κουβαλούσα καθώς όλα ήταν στο σακίδιο και τα ρουλια της πλάτης μου εξασφάλισαν άνεση στην κίνηση και το κυριότερο να μην έχω πόνο στην πλάτη που κουβαλούσα βάρος για αρκετή ώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, υπήρχαν μαμάδες με μεγάλες γυναικείες τσάντες που κατά το απομεσημερο αγκομαχούσαν με την γυναικεία τσάντα που κουβαλούσαν. Εαν ψάχνετε για ένα αξιόπιστο σακίδιο που να είναι συνάμα και super trendy ρίξτε μια ματιά εδώ 
4. Οχι έντονο μακιγιάζ
Μην βαφτείτε έντονα για την σχολική εκδρομή του παιδιού σας. Δεν θέλετε να γίνετε ο περίγελος των άλλων μαμάδων και σίγουρα όχι των άλλων παιδιών που είναι πολύ σκληροί κριτές. Αφήστε το έντονο μακιγιάζ για μια άλλη στιγμή. Καθώς η εκδρομή θα είναι για εσάς μια έντονη μέρα, με μπόλικο τρέξιμο με το παιδάκι σας, σίγουρα δεν θα έχετε τον ανάλογο χρόνο να ανανεώσετε όσο συχνά θα θέλετε το μακιγιάζ σας. Επίσης θα είστε όλη μέρα στο δρόμο, οπότε αυτό σημαίνει οτι το πρόσωπο σας θα κουραστεί πιο εύκολα και τα σημάδια της κούρασης θα είναι πιο έντονα με ένα έντονο μακιγιάζ. Προτιμήστε απαλές γήινες αποχρώσεις, κάποια ελαφριά κάλυψη, λίγη mascara και ένα χαρούμενο κραγιόν. 
5. Μην φοράτε έντονες κολόνιες και αρώματα
Αν και αγαπώ τα αρώματα, δεν αντέχω να βρίσκομαι σε ένα χώρο για πολλή ώρα και να μυρίζει έντονα ένα άρωμα. Σκεφτείτε οτι ουσιαστικά δίπλα σας θα υπάρχουν για αρκετές ώρες κάποια πρόσωπα και ειδικότερα παιδιά (από την φύση τους έχουν πιο έντονη όσφρηση) οπότε μπορεί το άρωμα σας εαν είναι έντονα να κουράσει ή ακόμα και να ζαλίσει κάποια άτομα. Δεν χρειάζεται να αδειάσετε το μισό μπουκάλι αρώματος εκείνη την ημέρα. Διαλέξτε να κάνετε ένα μπάνιο πριν ταξιδέψετε με ελαφρύ άρωμα και επιλέξτε μια light κολόνια να φορέσετε.
6. Ακολουθηστε την τεχνικη layering στο ντυσιμο μας. 
Διαλέξτε να φορέσετε κάποια ρούχα που να είναι ελαφριά και να έχετε την δυνατότητα να βγάλετε κάποιο από αυτά εαν ζεσταθείτε. Στην δική μας εκδρομή, ξεκινήσαμε με καταιγίδα το ταξίδι, στην πορεία βγήκε ήλιος, μετά συννέφιασε και ξαναεβρεξε. Για να είμαι καλυμμένη και εγώ και η μικρή μου ντυθήκαμε ελαφριά με t-shirt και επιλέξαμε ζακετακι και ελαφρύ αδιάβροχο μπουφανακι. Έτσι ανάλογα με τα “καμώματα” του καιρού, ούτε ζεσταθήκαμε ούτε και κρυώσαμε.
7. Εφοδιαστείτε με την έξυπνη τσάντα ταξιδιού
Στην σχολική εκδρομή του παιδιού σας υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να κουβαλάτε μαζί σας εσείς για να μην έχετε πρόβλημα. Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας
  • ομπρέλα/ αδιάβροχο για εσάς και το παιδί (επειδή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει απόλυτα τον καιρό!)
  • καπέλο ηλίου και γυαλιά ηλίου
  • αντιηλιακο
  • μια τουλάχιστον σακούλα μιας χρήσης (για να αποθηκεύσετε κάτι βρεγμένο ίσως ή και αν έχετε κάποιο ατύχημα μέσα στο λεωφορείο😡
  • μια αλλαξιά ρούχα για το παιδάκι σας
8. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και ενα μίνι φαρμακείο
Μιας και είμαι αλλεργική στην μέλισσα, έχω μάθει να κουβαλώ πάντα μαζί μου την ένεση αδρεναλίνης. Στην σχολική εκδρομή πήρα μαζί μου κάποια πραγματάκια σε περίπτωση ατυχήματος αλλά τελικά δεν τα είχα υπολογίσει σωστά. Η κόρη μου κατά την διάρκεια της εκδρομής, καθώς ήταν κουρασμένη, έπεσε και χτύπησε το πόδι της. Δεν μπορούσα να τις προσφέρω τις πρώτες βοήθειες μιας και δεν είχα τα κατάλληλα πράγματα και έτρεχα να βρω λύση στο φαρμακείο του σχολείου μας. Οπότε σας συμβουλεύω πάντα να έχετε ένα μικρο φαρμακείο μαζί σας για παν ενδεχόμενο. Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας
  • Hansaplast
  • αποστειρωμενη γαζα
  • αντισηπτικα μαντηλακια
  • οξυζενε ή καποιο αλλο καθαριστικο
  • αντισταμινικη κρέμα ή κάποιο αιθέριο έλαιο με ανάλογη δράση (εγώ έχω πάντα μαζί μου λεβάντα)
  • στικ για τσιμπήματα εντόμων
  • κάποιο ελαφρύ παυσίπονο τύπου depon
  • τσιμπιδάκι φρυδιών (σε περίπτωση που έχετε κάποιο αγκάθι στο δέρμα)
9. Εφοδιαστείτε με κάποιο ελαφρύ σνακ και νεράκι για το ταξίδι
Ακόμη και αν γνωρίζετε οτι θα κάνετε μπόλικες στάσεις στην εκδρομή με το σχολείο, μην επαναπαυεστε! Πάρτε μαζί σας κάποιο σάντουιτς, κάποιο ελαφρύ μπισκότο, κάποιο κουλουράκι. Θυμάμαι πάντα την γιαγιά μου να έχει μέσα στην τσάντα της τα γνωστά κρακερς που παίρνουν όλοι στις εκδρομές και να μασουλά κατά διαστήματα. Χρόνια αργότερα κατάλαβα οτι αυτός είναι ένας άριστος τρόπος να μην αφήνει το στομάχι της άδειο που λένε και να μην ζαλίζετε από τα υγρά που παράγονται μέσα σε αυτό. Επίσης όσο και αν εσείς δεν πεινάτε όταν ταξιδεύετε, δεν ξέρετε πως θα αντιδράσει στην σχολική εκδρομή το παιδάκι σας οπότε καλό είναι να είστε προετοιμασμενοι. Φυσικά το νερό είναι πολύτιμο για να σας ξεδιψάσει ή ακόμα και να σας ανακουφίσει εάν νιώσετε δυσφορία εσείς ή το μικρο σας κατά την διάρκεια του ταξιδιού. 
10. Ετοιμάστε ένα ελαφρύ πρωινό για εσάς και το παιδί σας
Έχω ακούσει πολλές φορές γονείς να παραπονιουνται οτι το παιδί τους ζαλίστηκε στην εκδρομή του σχολείου. Όταν τους ρωτώ τι πρωινό είχαν εκείνη την ημέρα μου απαντούν συνήθως “τίποτα”. Σε κάποιες περιπτώσεις πάλι μπορεί ένα “Ποτήρι γάλα”. Όταν πρόκειται να ταξιδέψετε και ειδικά σε εκδρομές με παιδιά διαλέγουμε να καταναλωνουμε ελαφριές τροφές για πρωινό. Αποφεύγουμε τα πολλά υγρά και σίγουρα δεν καταναλωνουμε γάλα/ χυμό που είναι βαριά για το στομάχι. Αντ’ αυτού τρώμε κάποια φρυγανιά, κρακερακι, λίγο ψωμί έτσι ώστε το στομάχι να είναι ελαφρύ αλλά όχι άδειο. Ιδανικό επίσης πρωινό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι και ένα τοστακι με τυράκι / κασέρι μόνο. Τελος δεν πίνουμε μεγάλες ποσότητες νερού. 
11. Ετοιμάστε ενα σακίδιο και για το παιδί
Δώστε την χαρά στο παιδάκι σας να νιώθει αυτόνομο, προμηθευοντας του ένα σακίδιο με μερικά πραγματάκια που θα κουβαλά το ίδιο. Θα νιώσει πραγματικά χαρούμενο και θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει μαζί του οτι χρειάζεται χωρίς να σας ενοχλεί. Στο σακίδιο του μπορεί να έχει χαρτομάντιλα, το κολατσιό του, το νεράκι του, κάποιο παιχνίδι του. 
12. Πάρτε μαζί σας κάποιο μικρο παιχνίδι, βιβλίο 
Συνήθως κατά την διάρκεια της σχολικής εκδρομής, μέσα στο λεωφορείο συνήθως, τα παιδιά βαριούνται εύκολα. Πάρτε μαζί σας κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι τύπου κάρτες memo, μινι επιτραπέζιο ταξιδιού ή ακόμα κάποιο μπλοκ ζωγραφικής ή ένα βιβλίο. Στην σχολική εκδρομή της κόρης μου κάποιοι γονείς θέλησαν να φέρουν μαζί τους το tablet. Έτσι με την πρώτη ευκαιρία, τα παιδιά κόλλησαν στην οθόνη και δεν χάρηκαν την εκδρομή καθόλου κατά την γνώμη μου. Ωραίες προτάσεις για επιτραπέζια θα βρείτε στην ελληνική εταιρία ΕΠΑ
13.Φωτογραφικη μηχανή- smartphone check
Από την προηγούμενη μέρα θυμηθείτε να φορτίσετε την μπαταρία του τηλεφώνου σας αλλά και της φωτογραφικής κάμερας/ video. Σίγουρα θέλετε να αποθανατισετε πολλές στιγμές από το παιδάκι σας και την παρέα του οπότε καθαρίστε και την μνήμη των συσκευών από παλιές φωτογραφίες/ video. 
14. Καλές συμφωνίες- ευχάριστες στιγμές
Επειδή στην εκδρομή, το παιδάκι σας θα πάθει ένα shopping “παραλήρημα” και θα θέλει να αγοράσει οτι παιχνίδι και αναμνηστικό δει μπροστά του, καλό είναι να έχετε ξεκαθαρίσει την θέση σας πριν βρεθείτε σε δύσκολη κατάσταση που θα καταλήξει σε κλάματα. Ξεκαθαρίστε τι θέλετε να ξοδέψετε σε αγορές αναμνηστικών.
15. Money ! money ! and POS!
Λεφτά. Πόσα να πάρετε μαζί σας; Όσα και αν πάρετε, να είστε σίγουροι οτι θα τα ξοδέψετε όλα στην σχολική εκδρομή. Οπότε πάρτε όσα θεωρείτε απολύτως αναγκαία για να περάσετε καλά. Εξάλλου δεν χρειάζεται να αγοράσετε souvenirs για φίλους/ παππούδες αλλά να περάσετε καλά. POS! Και επειδή αν  πείτε στα παιδιά σας οτι τελείωσαν τα λεφτά και γνωρίζουν και τα Pos Θυμηθείτε να μην κατασπαταλησετε τα λεφτά σας σε άσκοπες αγορές που θα μετανιώσετε αργότερα. 
16. Ωρα για trash/ junk🍔🍔🍦🍦🍦🍦🍦 food
Αν και είμαι υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής, στις σχολικές εκδρομές όπως και στα παρτυ γνωρίζω οτι τα παιδιά μου θα φάνε οτι junk food υπάρχει. Δεν το ενθαρρύνω ούτε και το υιοθετώ σαν αρχή, να είμαι χαλαρή σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά από την άλλη, βρίσκω ανόητο να κάνω διάλεξη σε μια μαμά που ταΐζει το παιδί της σε καθημερινή βάση ανθυγιεινές τροφές. Εξάλλου κάθε γονιός έχει τα δικά του διατροφικά όρια στην διατροφή των παιδιών του.  Οπότε τα παιδιά μου εκείνες τις στιγμές γνωρίζω οτι θα φανε μπόλικα πατατακια, τσίχλες, καραμέλες, παγωτά και αναψυκτικά και δεν θέλω να τα κουράζω κάνοντας τα κήρυγμα. Ευτυχώς και εκείνα δεν τρελαίνονται για αυτές τις τροφές οπότε τις τρώνε (δόξα τω θεό) με μέτρο!
17. Σε απόσταση!
Η σχολική εκδρομή αφορά τα παιδιά και αυτό σημαίνει οτι σαν γονιός σίγουρα θέλετε να περάσουν καλά και να έχουν όμορφες αναμνήσεις. Οπότε αφήστε το παιδάκι να χαρεί και μην καθίσετε δίπλα δίπλα πχ στο λεωφορείο. Αφήστε να περάσει την μέρα του και το ταξίδι παρέα με τους φίλους τους και την παρέα του. Επιλέξτε να καθίσετε σε απόσταση για να νιώσει οτι είναι ελεύθερο. Ενημερώστε το οτι θα βρίσκετε λίγες θέσεις πιο πίσω αν χρειαστεί κατι.  Φυσικά σε  περίπτωση που θέλει να καθίσει μαζί σας, μην του το αρνηθείτε. 
18. Μακριά από την μάζα!
Αποφύγετε τα καφέ, εστιατόρια που θα επισκεφθεί ολόκληρο το σχολείο. Στην πρώτη σχολική εκδρομή της κόρης μου άμαθη καθώς ήμουν, επιλέξαμε για φαγητό, να φάμε εκεί που θα έτρωγε όλο το σχολείο μας. Έτσι σε μια ταβέρνα όπου είχε να σερβίρει 200 άτομα περίπου, κάπου 6-7 άτομα (μέσα σε αυτά και εγώ με την κόρη μου) καταλήξαμε να φάμε τελευταίοι και το κυριότερο σε διάστημα 15 λεπτών. Σαφέστατα δεν φταίει το σχολείο μας για αυτό ούτε και η ταβέρνα άλλωστε αλλά από την άλλη, δεν θα μπορέσω να ξαναφαω κάτω από τέτοια πίεση τόσο γρήγορα. Οπότε σας προτείνω να επισκεφθείτε ένα άλλο μέρος εκτός από αυτό που θα καταλύσει ολόκληρο το σχολείο σας για να μπορέσετε να απολαύσετε το γλυκάκι σας ή το φαγητακι σας άνετα. 
19.Δεν ταιριάζουμε με όλους
Σίγουρα θα έχετε καταλάβει οτι δεν ταιριάζετε με όλους τους γονείς των παιδιών. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να έχετε τελείως διαφορετικές απόψεις και γενικότερα τρόπο σκέψης. Για την δικιά σας ηρεμία και κυρίως για να μην έχετε προβλήματα, καλό είναι όλες αυτές τις διαφορές να τις αφήσετε μακριά εκείνη την ημέρα. Είναι μια μέρα που το παιδακι σας θέλει να την περάσει όμορφα και κυρίως να είναι αξέχαστη. Δεν χρειάζεται να έχει αρνητικές στιγμές αλλά μόνο όμορφες. Οπότε υποχωρήστε, κάντε υπομονή ή έστω κάντε οτι δεν ακούτε εκείνη την ημέρα. 
20. Coffee time
Οι Ελληνες και οι Ελληνιδες αγαπούν τον καφέ. Οπότε καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ σε καθημερινή βάση. Στην εκδρομή του παιδιού σας μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες γιατί θα κουραστείτε γρήγορα και θα πονοκεφαλιασετε ενώ χρειάζεται να προσέχετε το παιδάκι σας. 
21. Κούραση
Συνειδητοποιειστε οτι κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα το παιδί σας θα κουραστεί και μάλλον θα έχει γκρίνια. Όπως λέει και μια φίλη μαμά “Η μπαταρία του παιδιού θα αρχίσει να αδειάζει ενώ η μπαταρία της μαμάς θα υπερφορτωνεται”. Δείξτε κατανόηση και στοργή στο παιδάκι σας.  Τέλος …
.Φορέστε το καλύτερο σας χαμόγελο. 😊😊
Όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι μια απαιτητική μέρα για έναν γονιό που συνοδεύει το παιδάκι του στην σχολική εκδρομή ειδικά εαν είναι και η πρώτη. Άρα δεν χρειάζεται πολυ μακιγιάζ εαν είστε μαμά αλλά σίγουρα ενα όμορφο  χαμόγελο. 😊 Σίγουρα για το παιδάκι σας θα είναι μια ευχάριστη ανάμνηση των σχολικών χρόνων, η σχολική εκδρομή, οπότε να έχετε θετική σκέψη και να χαμογελάτε. Για την γκρίνια δεν υπάρχει χώρος στις εκδρομές τις σχολικές.
Καλή διασκέδαση στην σχολική εκδρομή του παιδιού σας!

1 thought on “Οδηγός επιβίωσης στην σχολική εκδρομή για τους γονείς- Survival guide for parents in their kids school excursion

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram