3 Βιβλία γονεϊκότητας & 1 ψυχολογίας που αξίζει να διαβάσετε

Τον τελευταίο καιρό περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζοντας τα αγαπημένα μου παιδικά βιβλία.Παράλληλα, ολοκλήρωσα και το διάβασμα τεσσάρων βιβλίων που πραγματικά τα βρήκα αρκετά αξιόλογα.

Καταπληκτική Μαμά 3-6 ετών

Το βιβλίο “Καταπληκτική Μαμά 3-6 ετών ” της Δρ Λίζας Βάρβογλη από τις εκδόσεις Mamaya αποτελεί μέρος της σειράς βιβλίων “Καταπληκτική Μαμά” (ακολουθούν ακόμα τρεις τίτλοι: 1-3 ετών, 6-9 ετών και 9-12 ετών) . Το βιβλίο βασίζεται σε πολλές ώρες κλινικής εμπειρίας που έχει η συγγραφέας. Η Λίζα Βάρβογλη είναι γνωστή ψυχολόγος σε Ελλάδα και εξωτερικό και ασχολείται ως επί το πλείστον με την συμβουλευτική σε παιδιά και γονείς. Στο συγκεκριμένο βιβλίο θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για μητέρες με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η συγγραφέας κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν την νέα μητέρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας που φέρει ο κόσμος ενος παιδιού αυτής της ηλικίας. Επιπλέον, παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητες που έχει η ηλικία των 3-6 ετών για τα παιδιά και πως αυτές δρουν στην ανάπτυξή τους. Παρουσιάζει τρόπους που θα συμβάλουν στην βελτίωση της επικοινωνίας μιας μαμάς με το παιδί της ενώ ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο έχει αφιερωθεί σε συγκεκριμένα προβλήματα και λύσεις που μπορεί ν’ ακολουθήσει η μαμά και να βοηθηθεί. Μερικά από αυτά τα προβλήματα είναι τα εξής : προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον, ζήλια, ανταγωνισμός, ξεσπάσματα θυμού και κακής συμπεριφοράς, γκρίνια και πολλά άλλα.

Κύριο σημείο αναφοράς της συγγραφέως αποτελεί η υπομονή που χρειάζεται να διαθέτει η μητέρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες. Η συγγραφέας υπογραμμίζει την υπομονή και την αποδοχή των αναγκών του παιδιού ως σημαντικά εφόδια για την μητέρα έτσι ώστε να επιλύσει τα προβλήματα και πάνω απ’όλα να βελτιώσει την σχέση της με το παιδί. Θεωρεί ότι καμιά μητέρα δεν γεννιέται καταπληκτική αλλά γίνετε στην πορεία μέσα από την προσπάθεια και την επικοινωνία με το παιδί της.

Αποτελεσματική Διαπαιδαγώγηση

Με περισσότερα από 700.000 αντίτυπα παγκοσμίως, το βιβλίο “Αποτελεσματική Διαπαιδαγώγηση” της Jane Nielsen από τις εκδόσεις Διόπτρα θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα βιβλίο “εγχειρίδιο ” για κάθε σύγχρονο γονέα. Το βιβλίο βασίζεται στις αρχές της “θετικής πειθαρχίας” (positive parenting). Με βάση τη συγκεκριμένη μέθοδο διαπαιδαγωγησης, οι γονείς έχοντας αποδοχή και γνωρίζοντας τις ανάγκες του παιδιού τους, προσπαθούν να το ενθαρρύνουν να αναπτύξει υπευθυνότητα και ανεξαρτησία ετσι ωστε να αναπτύξει δεξιότητες επικοινωνίας. Σύμφωνα με την συγγραφέα, ακρογωνιαίος λίθος στην σχέση των γονέων με το παιδί είναι ο αμοιβαίος σεβασμός. Μόνο μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και την αγάπη μπορεί να χτιστεί μια υγιή σχέση.

Βρήκα το βιβλίο αξιόλογο γιατί η συγγραφέας προσπαθεί μέσα από επιχειρήματα για εξηγήσει γιατί η τιμωρία δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πόσο αρνητικά επιδρά στην σχέση γονέα και παιδιού. Η τιμωρία δεν φέρνει αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση. Μόνο ο αμοιβαίος σεβασμός και η οριοθέτηση μπορεί να επιφέρουν θετική διαπαιδαγώγηση. Πολλοί θα θεωρήσουν ότι οι συγκεκριμένες αρχές έχουν μόνο θεωρητική ισχύ. Η συγγραφέας, γνωστή σε όλο τον κόσμο ως αξιόλογη θεραπεύτρια και σύμβουλος σε θέματα γονέων, παραθέτει παραδείγματα οικογενειών που αντιμετώπισαν τις προκλήσεις συμπεριφοράς των παιδιών με την συγκεκριμένη μέθοδο. Με αυτόν τον τρόπο, εξηγεί οτι η αποτελεσματική διαπαιδαγωγήση φέρει μόνο θετικά στοιχεία για τον γονέα που θα επιλέξει να την ακολουθήσει.

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!

Για όσους γονείς θεωρούν οτι με την τιμωρία μπορούν να διδάξουν και να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους, αυτό το βιβλίο θα τους βάλει σε αρκετές σκέψεις για τις συγκεκριμένες πεποιθήσεις τους. Για πολλά χρόνια, οι γονείς πιστεύανε οτι αν δεν ασκήσουν εξουσία στο παιδί τους δεν θα μπορέσουν να το πειθαρχήσουν. Κατά συνέπεια, το παιδί θα εξελιχθεί σ’ ένα κακομαθημένο άνθρωπο και ενδεχομένως σε έναν δυνάστη για την σχέση του με τους γονείς του. Η συγγραφέας του βιβλίου, Sarah Ockwell- Smith, διακεκριμένη ψυχολόγος εξηγεί οτι αν οι γονείς συνειδητοποιήσουν ποιές είναι οι ανάγκες και κατά συνέπεια τους λόγους που το παιδί συμπεριφέρεται άσχημα, θα μπορέσουν με απλές και πρακτικές λύσεις που προτείνει, να λύσουν τον πρόβλημα.

Το αποτέλεσμα θα είναι το παιδί να είναι ευγενικό, συνεργάσιμο και να σέβεται τους συνανθρώπους τους και το περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας την αγάπη και την εκτίμηση, το παιδί θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και στοργή. Σαφέστατα, δεν πρόκειται για ένα βιβλίο “θεωρίας” αλλά θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ένα βιβλίο “οδηγό” χρήσιμο για κάθε γονέα.

Για το τέλος, σας παρουσιάζω ένα βιβλίο ψυχολογίας χρήσιμο όχι μόνο για όσους ασχολούνται με τα παιδιά και την ανατροφή αλλά για κάθε άνθρωπο.

Συναισθηματικά Βαμπίρ

Ακόμη ένα βιβλίο της Δρ Λίζας Βάρβογλη από τις εκδόσεις Mamaya. Σε αυτό το βιβλίο, η συγγραφέας παρουσιάζει 6 τύπους χαρακτήρων που συναντάμε στις καθημερινές μας διαπροσωπικές σχέσεις. Η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες έχουν την ιδιότητα να μας γεμίζουν αρνητική ενέργεια και να γινόμαστε κακόκεφοι. Τους αναφέρει ως “συναισθηματικά βαμπίρ”. Παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων και χρησιμοποιώντας τις χρήσιμες συμβουλές της συγγραφέως, θα μπορέσετε να τους “οριοθετήσετε” και να μην σας επηρεάζουν αρνητικά.

Με εύκολη ροή στον λόγο, μπορείτε να το διαβάσετε εύκολα και γρήγορα χωρίς να σας “βαραίνει” με όρους της ψυχολογίας. Επιπλέον, τα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται, βοηθούν να αναγνωρίσετε ακόμη πιο γρήγορα τα συναισθηματικά βαμπίρ που πιθανόν να υπάρχουν γύρω σας.

Μπορείτε να παραγγείλετε τα παραπάνω βιβλία στα βιβλιοπωλεία όπως και να τα προμηθευτείτε απευθείας από τους εκδοτικούς οίκους.

Εκδόσεις Διόπτρα

Εκδόσεις Mamaya

Και μην ξεχνάτε

Ακολουθήστε το beauty harmony blog

στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog και στο instagram beauty_harmony_blog

2 thoughts on “3 Βιβλία γονεϊκότητας & 1 ψυχολογίας που αξίζει να διαβάσετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram