3 Σπιτικές συνταγές για εγκαύματα από τον ήλιο

Το καλοκαίρι, στην Μεσόγειο, ο ήλιος είναι πολύ δυνατός και εύκολα μπορεί κάποιος να πάθει έγκαυμα. Ειδικά φέτος, με αυτές τις διακυμάνσεις στην θερμοκρασία, ο ήλιος μας ξεγελά και το έγκαυμα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να χαλάσει την διάθεση μας και τις διακοπές μας.

Το έγκαυμα από ήλιο δημιουργείται όταν το δέρμα παραμείνει πολλές ώρες εκτεθειμένο στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς να έχει προηγουμένος εφαρμοστεί προστασία από την ηλιοφάνεια (καλλυντικό προ’ι’ον ή ρούχο).

Αναμφισβήτητα, το έγκαυμα προκαλεί μεγάλη ενόχληση στο δέρμα και αρκετή δυσφορία καθώς η ώρα περνά. Ειδικά το πρώτο 24ωρο, ο πόνος, η φαγουρά και η κοκκινίλα είναι τα πιο συχνά συμπτώματα. Είναι πιθανόν να εμφανιστούν και μικρές φουσκαλίστες με υγρό που δεν θα πρέπει να τις πειράξετε καθόλου.

Είναι σημαντικό η αντιμετώπιση του εγκαύματος να ξεκινήσει άμεσα έτσι ώστε τα παραπάνω συμπτώματα να μειωθούν. Παρακάτω θα βρείτε μερικές σπιτικές συνταγές που θα ανακουφίσουν άμεσα το έγκαυμα, φυσικά οι προτάσεις μου δεν υποκαθιστούν τις ιατρικές οδηγίες. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ (Διαβάστε το disclaimer).

Αρχικά, ένα δροσερό ντους είναι οτι καλύτερο για ν’ανακουφιστεί το σώμα από την έντονη ηλιοφάνεια. Ειδικότερα η επιδερμίδα θα “χαλαρώσει” και θα μπορέσει να δεχθεί πιο εύκολα την μετέπειτα θεραπεία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η επιδερμίδα κατά την ώρα που θα την σκουπίσετε. Δεν θα πρέπει να τρίψετε την περιοχή ειδικά στα σημεία που υπάρχει το έγκαυμα και γενικότερα ο ερεθισμος. Πρέπει να “ταμπονάρετε” την περιοχή με πολύ απαλές κινήσεις.

Στην συνέχεια, μπορείτε να ακολουθήσετε μια από τις παρακάτω σπιτικές συντάγες ανακούφισης που σας προτείνω. Όποια πρόταση/ συνταγή και αν ακολουθήσετε να θυμάστε οτι το μυστικό για να επιτύχετε γρήγορη ανακούφιση είναι να εφαρμόζεται το μίγμα που περιγράφετε παρακάτω αρκετές φορές.

Αιθέριο έλαιο μέντας (mentha piperita)

Το αιθέριο έλαιο μέντας είναι γνωστό για τις δροσιστικές ιδιότητες που προσφέρει. Από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν την μέντα για να πετύχουν μια αίσθηση δροσιάς ενώ οι αρωματοθεραπευτές την χρησιμοποιούσαν σε μυικά προβλήματα (για να ανακουφίσουν) ή προβλήματα που είχαν σχέση με πόνο (όπως πονοκέφαλο). Η μενθόλη που περιέχει προσφέρει ανακούφιση καθώς η περιοχή δροσίζεται έντονα από αυτήν. Καθώς το αιθέριο έλαιο μέντας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας πάνω στο δέρμα πόσο μάλλον πάνω σε ερεθισμό και έγκαυμα, χρειάζεται να παρασκευάσετε ένα γρήγορο και εύκολο μίγμα.

Θα χρειαστείτε:

  • 2-3 σταγόνες καλής ποιότητας αιθέριο έλαιο μέντας (Διαβάστε πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αγοράζετε αιθέρια έλαια καλής ποιότητας)
  • 1/4 της κούπας φυτικό λάδι (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, αμυγδαλέλαιο είναι τα καλύτερα για την συγκεκριμένη περίπτωση)

Ανακατέψτε πολύ καλά το μίγμα και με την βοήθεια μιας γάζας ταμπονάρετετην πάσχουσα περιοχή με απαλές κινήσεις. Αμέσως θα νιώσετε ανακούφιση και δροσιά ενώ το δέρμα σταδιακά θα επουλώνεται.

Άλοη (aloe vera gel)

Τον τελευταίο καιρό, η αλόη είναι ένα φυτό που έχει γίνει γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες και στην Ελλάδα. Το τζελ αλοης που παράγεται από το φυτό της αλόης έχει πληθώρα από ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και όχι μόνο(μπορεί κάλλιστα να βοηθήσει και τα κατοικίδια ζώα). Το τζελ αλόης είναι ένα προιον που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Ευτυχώς το φυτό καλλιεργείται πλέον από πολλούς ντόπιους παραγωγούς και στην αγορά μπορείτε να βρείτε πληθώρα προιόντων που έχουν σαν κύριο συστατικό της αλόη.( Μπορείτε να διαβάσετε για τις δράσεις της σε παλαιότερη ανάρτηση )

Ισως η πιο γνωστή απ’όλες είναι η αυτή που σχετίζεται με το έγκαυμα ειδικά αυτό του ήλιου. Ετσι, μπορείτε να προμηθευτείτε τζελ αλόης και να το εφαρμόσετε απευθείας πάνω στο έγκαυμα σαν κατάπλασμα. Αν και θυμίζει έντονα ζελέ, προσφέρει άμεση ενυδάτωση στο δέρμα ενώ παράλληλα το δροσίζει.

Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Το αγαπημένο μου λουλούδι με το ξεχωριστό μωβ χρώμα λεχει άπειρες χρήσεις στην καθημερινότητα. Παλαιότερα έχω αναφερθεί σε αυτή πολλές φορές.

Οσον αφορά το ηλιακό έγκαυμα, η λεβάντα προσφέρει άμεση επούλωση και την αποφυγή δημιουργίας φουσκάλων με υγρό. Ένα εύκολο και συνάμα δραστικό μίγμα σε μορφή υγρού/ spray είναι οτι καλύτερο για τα εγκαύματα.

Θα χρειαστείτε:

  • 2-3 σταγόνες καλής ποιότητας αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
  • 200 ml περίπου νερό πηγής (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ιαματικό)

Ανακατέψτε καλά το μίγμα και ρίξτε πάνω στο έγκαυμα πολλές φορές.

Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε ένα μπάνιο λεβάντας. Γεμίστε την μπανιέρα με δροσερό νερό και στάξτε 6-7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μείνετε στο νερό για λίγη ώρα και σκουπίστε την περιοχή ταμπονάροντας την πετσέτα στο δέρμα.

Φυσικά, αξίζει να σημειώθει οτι μέχρι να επουλωθεί το έγκαυμα, δεν θα πρέπει να εκτείθεται η περιοχή στον ήλιο.

Και μην ξεχνάτε
Ακολουθήστε το beauty harmony blog

 στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog και στο instagram beauty_harmony_blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram