Διαβάσαμε : “Eνα τραπέζι γεμάτο Ναι!”

Αυτό το βιβλίο πρέπει να ομολογήσω ότι το περίμενα με πολλή ανυπομονησία. Ίσως γιατί δεν έχω άλλο στην συλλογή μου και γενικότερα δεν υπάρχει παρόμοιο στα ελληνικά με θέμα τους διατροφικούς περιορισμούς στα παιδιά ή ίσως γιατί ανυπομονούσα να δω τι εκπαιδευτικό υλικό θα συνδυαστεί για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως και να ΄χει, η αναμονή άξιζε σίγουρα και το κυριότερο, δεν με απογοήτευσε!

Αναφέρομαι στο “Ενα τραπέζι γεμάτο Ναι!” της Ηλιάνας Χριστοπούλου- Κουτάντζη από τις εκδόσεις Sweet Serendipities. Πρόκειται για ένα παραμύθι σε σκληρόδετο εξώφυλλο που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3+(τα αγαπημένα μου δηλαδή για αυτή την ηλικία). Η εικονογράφηση έχει γίνει από την Κωνσταντίνα Αρχοντάκη.

Βασικός ήρωας του παραμυθιού είναι “το Κουνελάκι”. Αυτό “το Κουνελάκι” όμως δεν είναι κάτι συνηθισμένο που πιθανόν να γνωρίζεις μέχρι τώρα. Έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν μπορεί να φάει καρότα. Έτσι στην πρώτη του επαφή με τα καρότα και αφού είναι χαρούμενο, παρέα με τα αδέρφια του οτι πλέον ήρθε ο καιρός για να δοκιμάσει αυτή την τροφή που όλη μιλούν, καταλαβαίνει οτι κάτι περίεργο συμβαίνει. Αρχίζει να έχει κάποιες περιέργειες αντιδράσεις που δεν έχουν μέχρι τώρα τα αδέρφια του. Μια ενοχλητική φαγούρα σε όλο το σώμα, ο λαιμός του το γαργαλάει και τα μάτια του έχουν δακρύσει! Ευτυχώς, η σοφή Χελώνα ήταν εκεί για να το φροντίσει. Καθώς οι μέρες κυλουν, η μητέρα από το Κουνελάκι, εξηγεί σ’ εκείνο την κατάσταση. Το Κουνελάκι φαίνεται να μην θέλει να συνεργαστεί ούτε να δέχθει την ιδιαιτερότητα του όμως τι θα γίνει; Θα καταφέρει να αποδεχθεί την κατάσταση;

Οπως προανέφερα, πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. Καθώς τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται έντονα όλο και περισσότερα παιδιά και βρέφη να έχουν τροφικές αλλεργίες, το παραμύθι “Ενα τραπέζι γεμάτο Ναι” γίνετε ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο για τους γονείς αλλά και τους φροντιστές παιδιών. Η συγγραφέας Ηλιάνα Χριστοπούλου- Κουτάντζη, “χρησιμοποιώντας” ένα αγαπημένο ζωάκι για πολλά παιδιά, προσπαθεί να μας παρουσιάσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί σήμερα που έχει αλλεργίες και γενικότερα να μας κάνει να “μπούμε” στα παπούτσια ενός παιδιού που βιώνει διατροφικούς περιορισμούς. Επιπλέον, σαν γονείς και γενικότερα φροντιστές παιδιών, μπορούμε να αισθανθούμε μια προκλητική καθημερινότητα για αυτούς τους γονείς όπως η μαμά από το Κουνελάκι. Οι περιορισμοί φαίνεται ότι αυξάνονται όταν το Κουνελάκι βρίσκεται παρέα με τους φίλους του. Και εκεί σαν γονείς, καλούμαστε να προσθέσουμε καινούργιους περιορισμούς στο παιδί με διατροφικές αλλεργίες. Πραγματικά, θαύμασα τον τρόπο που η συγγραφέας “βάζει” τη μητέρα του Κουνελιού και προσπαθεί να μεταπείσει το Κουνελάκι. Με τρυφερό και κυρίως με λόγο γεμάτο ενσυναισθηση, το κουνελάκι πείθεται για την αλλεργία του.

Αν και τα παιδιά μου δεν αντιμετωπίζουν τροφικούς περιορισμούς, μου άρεσε σαν βιβλίο και το συστήνω σε όλους τους γονείς καθώς μπορεί να μας διδάξει πως να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με το θέμα των τροφικών περιορισμών. Επιπλέον και ακόμα πιο σημαντικό για εμένα, μου αρέσει γιατί τα παραδείγματα που παρουσιάζονται μέσα από το παραμύθι μπορούν να μας βοηθήσουν σαν γονείς να μιλήσουμε και να οριοθετήσουμε άλλους περιορισμούς που πιθανόν να επιθυμούμε ως γονείς. Συνεπώς θα μπορούσαμε να προσθέσουμε οτι δεν είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται μόνο στους τροφικούς περιορισμούς αλλά ένα παραμύθι και για την οριοθέτηση των παιδιών.

Το λεξιλόγιο και ο τρόπος γραφής αυτού του παραμυθιού μπορεί να είναι απλώς όμως φαίνεται οτι κερδίζει αμέσως τους μικρούς φίλους.Τα μηνύματα που θέλει να περάσει η συγγραφέας φαίνεται οτι γίνονται εύκολα κατανοητά από τα παιδιά για αυτό αγαπήθηκε από τα παιδιά μου από την πρώτη κιόλας επαφή. Φυσικά, επικουρικό στοιχείο σε αυτό είναι και η εικονογράφηση. Ζωηρά χρώματα άριστα συνδιασμένα φτιάχτουν μοναδικές εικόνες που ελκύουν ευχάριστα τα παιδιά και δείχνουν έντονα, τα συναισθήματα που βιώνουν οι συντελεστές της ιστορίας.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω οτι κάποιες φράσεις και λέξεις έχουν άλλο χρώμα μέσα στο κείμενο. Αυτό δεν έχει γίνει τυχαία. Αντίθετα μάλιστα, μέσα από αυτή την ιδιαιτερότητα αναδεικνύει κάποια συγκεκριμένα μηνύματα όπως τα συναισθήματα, τα στερεότυπα και τις πεποιθήσεις αλλά και την ιδανική στάση που χρειάζεται να έχουν όσοι εμπλέκονται με παιδιά που βιώνουν διατροφικούς περιορισμούς. Επιπρόσθετα, στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους γονείς και τους φροντιστές των παιδιών που έχουν τροφικούς περιορισμούς όπως και πληροφορίες για φορείς που συσχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.

Το βιβλίο “Ενα τραπέζι γεμάτο Ναι!” μπορείς να το παραγγείλεις από το αγαπημένο σου βιβλιοπώλειο ή ηλεκτρονικά μέσω του eshop των εκδόσεων sweet serendipities

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram