Πάρτυ γενεθλίων με θέμα τους Αρχαίους ‘Ελληνες και την Ελλάδα

Τα τελευταία γενέθλια της κόρης μου είχαν θέμα τους Αρχαίους Έλληνες και την Ελλάδα. Το θέμα δεν ήταν επιλογή δική μου αλλά της κόρης μου. Λατρεύει τα βιβλία ελληνικής μυθολογίας, (μην με ρωτήσετε πόσες εκδόσεις και παιδικά βιβλία για αυτά έχουμε) και της αρέσει να ζωγραφίζει τους θεούς των Αρχαίων Ελλήνων. Έτσι οταν ρωτήθηκε το θέμα που θα ήθελε, δεν χωρούσε άλλη απάντηση απο αυτό.

Ομολογώ ότι στην αρχή δυσκολεύτηκα,  όμως από την άλλη το βρήκα πολύ ωραίο θέμα  ειδικά για παιδική εκδήλωση με τόσο υλικό που έχουμε. Επιπλέον θεωρώ ότι είναι και αρκετά πρωτότυπο και άκρως διασκεδαστικο. Καιρός να ξεφύγουμε ως Ελληνες από τα καθιερωμένα της Disney και όλα αυτά τα ξενόφερτα. Το σκηνικό εξάλλου του χώρου όπου θα γινόταν το πάρτυ, ταίριαζε γάντι που λέμε, καθώς η αυλή από το σπίτι των παππούδων είναι γεμάτη από αμπέλια και πολλά τσαμπιά από σταφυλιών διαφόρων ποικιλιών λόγω εποχής. Σας θυμίζω ότι τα συμπόσια και γενικότερα οι γιορτές των προγόνων μας είχαν πάντα σκηνικό από σταφύλια καθώς ο θεός Διόνυσος, ο θεός του γλεντιού είχε στις αναπαραστάσεις σε αγγεία, πολλά σταφύλια στο κεφάλι του. 
Έτσι στρώθηκα στην δουλειά, δηλαδή στην εύρεση υλικού. Αρχικά σχεδίασα την πρόσκληση που είχε τι άλλο, παρά την κόρη ως αρχαία Αφροδίτη ντυμένη. Η πρόσκληση στάλθηκε ηλεκτρονικά στους φίλους μας.

Όπως έγραφε και η πρόσκληση, οι προσκεκλημένοι έπρεπε να φορούν και ανάλογη ενδυμασία. Σας γνήσιοι ‘Ελληνες οικοδεσπότες, θα χαρίζαμε στους προσκεκλημένους κάτι από το αγαπημένο τους υλικό. Δηλαδή χρυσό! Έτσι ετοιμάσαμε βραχιόλια σε μορφή χειροπέδες σε αρχαιοελληνικό στυλ πάντα σε χρυσή απόχρωση. Χρησιμοποίησα παλιά ρολά από χαρτιά υγεία, τα οποία τα έκοψα. Pasta σε σχήμα σαλιγκάρι, βάφτηκε με τέμπερα σε χρυσό χρώμα και τα κόλλησα επάνω στο ρόλο που επίσης το έβαψα με χρυσό χρώμα. Στις άκρες από το ρολό, έκανα τρύπες και πέρασα ένα κομμάτι λάστιχο για να δένει στο περικάρπιο του κάθε παιδιού.

Eπιπλέον, στο κεφάλι κάθε προσκεκλημένου, θα βάζαμε από ένα ψεύτικο στεφάνι με δάφνες σε χρυσό χρώμα για το καλωσόρισμα. Για να πετύχουμε αυτή την κατασκευή, χρησιμοποίησα έτοιμες στέκες για τα μαλλιά και κομμάτια χαρτονιού σε σχήμα φύλλων σε χρυσή απόχρωση. Τα κόλλησα μεταξύ τους και έβαψα την στέκα και αυτή χρυσή. To στεφανάκι ήταν κάπως έτσι

Σχετικά με την διακόσμηση του χώρου


Όπως ανέφερα και παραπάνω, η αυλή ήταν γεμάτη από αμπέλια και τσαμπιά από σταφύλια έτσι, δεν χρειάστηκε να διακοσμήσω πολύ τον χώρο. Ήθελα όμως να φτιάξω ένα banner με τις ευχές μου για την κόρη μου, κάτι που κάνω κάθε χρόνο άλλωστε. Τα γράμματα ήθελα να ήταν με ελληνική γραφή που να θυμίζει τα αρχαιοελληνικά γράμματα που συναντάμε στις στήλες κλπ. Επίσης ήθελα πάλι κάτι από Αρχαία Ελλάδα και γι’ αυτό τον λόγο έφτιαξα χάρτινα αγγεία που να θυμίζουν μελανόμορφα αγγεία και αμφορείς ελληνικούς.

Έτοιμο και το banner σε αποχρώσεις μαύρου, λευκού και χρυσού, τα χρώμα που θυμίζουν αρκετά την Αρχαία Ελλάδα, κατά την γνώμη μου.

τους μαιάνδρους έφτιαξε η κόρη μου

Όπως αντιλαμβάνεστε, το πάρτυ αυτό ήταν μια καλή ευκαιρία να μιλήσω στα παιδιά μου και για τα αγγεία και άλλα στοιχεία καλλιτεχνίας στην Αρχαία Ελλάδα που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν.Επίσης ήταν μια καλή ευκαιρία να αποφύγουμε το πλαστικό και την χρήση του, να φτιάξουμε ένα “οικολογικό  πάρτυ” με λιγότερο πλαστικό  και να μιλήσω στα παιδιά για τον πηλό. Υλικό γνώριμο για εκείνα μέσα από το παιχνίδι αλλά να τονίσω την αξία της καλλιτεχνίας.
Αποφάσισα λοιπόν να μην χρησιμοποιήσω πλαστικά, ούτε χάρτινα πιατάκια και είδη μιας χρήσης. Αντ’ αυτού θα χρησιμοποιούσαμε κανονικά πιάτα σερβίτσιου, που είχε η μαμά μου και είχαν σχέδιο από σταφύλια.

Χρησιμοποιήσαμε γυάλινα ποτήρια, μεταλλικά καθημερινά μαχαιροπίρουνα, όχι καλαμάκια. Αξίζει να σας πω οτι δεν είχαμε καμμια απώλεια στον εξοπλισμό μας γιατί τα παιδιά ήταν πολύ προσεκτικά γνωρίζοντας οτι είναι γυάλινα τα ποτήρια και τα πρόσεχαν αρκετά.
Ο μπουφές θύμιζε κάτι από Ελλάδα όπως μπόλικα φρούτα (που τα παιδιά τα προτίμησαν), παστέλι και γενικότερα κεράσματα που έχουν κάνει την χώρα μας γνωστή αλλά και τα συνηθισμένα φαγητά που κάνω με την βοήθεια της οικογένεια μου σε πολλά πάρτυ άλλων χρόνων(δείτε μερικές ιδέες εδώ , εδώ  )
Στον μπουφέ πάνω, είχα βάλει toppers (τα χάρτινα αγγεία σε ξυλάκι και πάνω είχα δώσει ονόματα που θύμιζαν Αρχαία Ελλάδα.

Λίγο πριν το πάρτυ
Μέχρι να μαζευτούν όλοι οι φίλοι και να ξεκινήσει το γλέντι, όπως έλεγε ο μικρός μου, είχα τυπώσει χρωμοσελίδες μου τους θεούς των Αρχαίων Ελλήνων για ζωγραφική (το βρήκα εδώ ). Επιπλέον είχα φτιάξει ένα memo παιχνίδι με κάρτες πλαστικοποιημένες από τους θεούς του Ολύμπου για παιχνίδι εκείνη την ώρα (μπορείτε να δείτε παραπάνω την φωτογραφία). Πολλές ιδέες θα βρείτε και εδώ 

dress code 
Όπως είπαμε και παραπάνω, όποιος επιθυμούσε μπορούσε να είναι ντυμένος με ανάλογη αμφίεση. Η εορτάζουσα έκανε την αρχή, φορώντας μανδύα που θύμιζε χιτώνα (φτιαγμένο από ένα λευκό σεντόνι, ιδέες θα βρείτε πολλές στο internet) και αξεσουάρ σε χρυσό χρώμα.

Οικογενειακώς φοράμε σανδάλια δερμάτινα το καλοκαίρι σε αρχαιοελληνικό στυλ οπότε ήταν το ιδανικό υπόδημα για την εκδήλωση. H μαμά ακολούθησε το dress code και ντύθηκα ανάλογα !

Η τούρτα
Ηταν φτιαγμένη από εμένα (μπορείτε να δείτε τις τούρτες από άλλες χρονιές εδώ ) . Φυσικά το θέμα της τούρτας θύμιζε Αρχαία Ελλάδα και ήταν πάλι με τα αγαπημένα μας playmobil!

η τούρτα είχε τις γνωστές φιγούρες playmobil από την Αρχαία Ελλάδα και σαν θέμα το βουνό Όλυμπο και την θάλασσα που μέσα από ένα κοχύλι θα έβγαινε η Αφροδίτη

Τα αναμνηστικά δώρα από το πάρτι
Τα δωράκια που δίνουμε ως αναμνηστικά σε κάθε παρτυ γενεθλίων, θέλω να θυμίζουν το θέμα από τα γενέθλια και να μην είναι έμφυλα αν είναι δυνατό. Σε αυτά τα γενέθλια, ετοίμασα ενα χαρτινο τσαντάκι που απ’ έξω έγραφα το όνομα του παιδιού σε αρχαιοελληνική γραμματοσειρά και μέσα περιείχε τα εξής

  • ένα σαπουνάκι ελαιολάδου (αγαπημένο σουβενίρ όσων επισκεπτονται την Ελλάδα) από την λεσβιακή γη
  • ένα παστέλι, για να θυμίζει το αρχαιοελληνικό γλυκό των Ελλήνων
  • γλειφιτζούρι
  • μια χρωμοσελίδα με αγγεία σε ελληνικό στυλ για να μάθει το κάθε παιδί περισσότερα για αυτά (το βρήκα εδώ)
  • ένα πήλινο μπολάκι (έχω αρκετά από γιαουρτάκια των παιδιών, ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν) μαζί με μαρκαδόρο για να φτιάξει κάθε παιδί το δικό του σχέδιο σε αγγείο. Την ιδέα την βρήκα εδώ 
  • το τριοδιν (ευκαιρία για γνώση και παιχνίδι) . Το τριόδιν ήταν το παιχνίδι που έπαιζαν οι προγονοί μας και θυμίζει την σημερινή τρίλιζα. Το έφτιαξα από πηλό και τα πιόνια τα έβαψα σε χρυσό ή λευκό

Αξίζει να σας πω οτι αυτό το πάρτυ θα μου μείνει αξέχαστο. Περάσαμε όλοι τόσο όμορφα. Εις το  επανιδείν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram