Μπισκότα Anzac

H πρώτη μου επαφή με τα μπισκότα Anzac έγινε όταν ήμουν φοιτήτρια. Μια συγκάτοικός μου Αγγλίδα με κέρασε το συγκεκριμένο μπισκότο και από τότε, τα ερωτεύτηκα! Η αλήθεια είναι ότι όταν τα δοκιμάσεις, σίγουρα θα σου αρέσουν, ειδικά αν είσαι λάτρης του ινδοκάρυδου. Αν πάλι είσαι από αυτά τα άτομα που δεν συμπαθείς τις ζύμες (όπως η αφεντιά μου) και δεν θέλεις να πλάθεις, να ξαναπλάθεις και πάλι να πλάθεις μέχρι να δημιουργήσεις μερικά μπισκοτάκια που θα φαγωθούν μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ εσύ σπατάλησες ώρα πολύ για να φτιάξεις, τότε τα Anzac μπισκότα θα είναι τα αγαπημένα σου.

Η βασική συνταγή αυτών των μπισκότων είναι παλιά και γι’αυτό πολλοί food bloggers χαρακτηρίζουν τα συγκεκριμένα μπισκότα θρυλικά! Άλλωστε αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι τυχαίος, μιας και τα μπισκότα Anzac έχουν μεγάλη ιστορία. Τα μπισκότα Anzac (Australian and New Zealand Army Corps δηλαδή Αυστραλιανός και ΝεοΖηλανδός Στρατός) είναι τα μπισκότα που έφτιαχναν οι γυναίκες αυτών των χωρών και τα έδιναν στους στρατιώτες τους ως κολατσιό όταν θα ταξίδευαν για να πολεμήσουν στην Ευρώπη στον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Η ιδιαιτερότητα αυτών των μπισκότων είναι ότι είναι ανθεκτικά στην υγρασία, χρειάζονται ελάχιστα υλικά που είναι οικονομικά, δεν τρίβονται εύκολα και μπορούν να αποθηκευτούν αρκετό καιρό. Έτσι μπορούν να καταναλωθούν μετά από αρκετό καιρό. Σήμερα τα μπισκότα Anzac θα τα βρείτε να πωλούνται σε όλο τον κόσμο, όμως όλοι τα έχουν συνδέσει με την Αυστραλία.

Θρεπτικά και πολύ εύκολα στην παρασκευή τους, τα μπισκότα Anzac αποτελούν αγαπημένη συνταγή στην οικογένειά μου. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, συνοδεύουν την κόρη μου στην κατασκήνωσή της ως κολατσιό.

Μπισκότα Anzac

Yλικά (φτιάχνουν περίπου 30 κομμάτια)

  • 1 κούπα νιφάδες βρώμης
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 κούπα ινδοκάρυδο τριμμένο
  • 3/4 της κούπας ζάχαρη κατά προτίμηση μαύρη
  • 1/2 κούπα μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής, διαλυμένη σε 1/2 κούπα νερό χλιαρό
  • 1/2 κούπα βούτυρο

Εκτέλεση

Διαλύουμε το μέλι μαζί με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, χωρίς να γίνει βρασμός και προσθέτουμε και την ζάχαρη. Προσθέτουμε και την διαλυμένη σόδα στο συγκεκριμένο μείγμα. Σ’ ένα άλλο μπωλ, ανακατεύουμε το αλεύρι, με την βρώμη και το ινδοκάρυδο. Ενώνουμε τα δυο διαφορετικά μείγματα σ’ ένα νέο μείγμα. Δημιουργείται μια ζύμη που δεν πολυπλάθετε εύκολα. Εγώ χρησιμοποιώ το κουτάλι της σούπας και παίρνω μια κουταλιά από το μείγμα για να φτιάξω ένα μπισκότο.

Σε ταψάκι που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε την κουταλιά από το παραπάνω μείγμα για να δημιουργηθεί το μπισκότο. Καθώς απλώνουμε τις κουταλιές με το μείγμα, αφήνουμε αρκετό διάστημα μεταξύ τους (για να μην κολλήσουν) καθώς όταν θα ψηθούν τα μπισκότα θα απλώσουν.

Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν σε θερμοκρασία 180 βαθμών περίπου για 10-15 λεπτά. Περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν πάνω στο ταψί πριν τα καταναλώσουμε για να μην τριφτούν.

Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram