Φτιάχνω λάδι λεβάντας

Έχω αναφέρει ουκ ολίγες φορές οτι η λεβάντα είναι το αγαπημένο μου αιθέριο έλαιο. Για εμένα, η λεβάντα είναι η “βασίλισσα των αιθέριων ελαίων” μιας οι δράσεις της (αντιμικροβιακές, αντισηπτικές, επουλωτικές)είναι οι περισσότερες από κάθε άλλο αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στην αρωματοθεραπεία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή καλλυντικών, για αρωματισμό χώρων (diffuser), μπάνιο και μασάζ.

Στην αγορά θα βρείτε πληθώρα προϊόντων που αναφέρουν ότι περιέχουν λεβάντα (ειδικά για χαλαρωτική δράση). Επιπλέον οι εταιρίες που αποστάζουν αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι πάρα πολλές πλέον. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες δεν αποστάζουν καν λεβάντα γι΄αυτό και χρειάζεται να είστε πολλοί προσεκτικοί στην αγορά της. (Σε παλαιότερο άρθρο έχω αναφερθεί σε αγαπημένη Ελληνική εταιρία που ασχολείται με την απόσταξη αιθέριου ελαίου λεβάντας)

Σε αυτή την ανάρτηση, σας παρουσιάζω τον τρόπο για να παρασκευάσετε το δικό σας λάδι με την πλούσια μυρωδιά και τις ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας. (Διαβάστε το disclaimer, παρακαλώ)

Το λάδι λεβάντας που θα φτιάξετε είναι ιδανικό για κάθε τύπο επιδερμίδας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε βρέφος. Ειδικά σε δέρματα ξηρά, μπορεί να καταπραΰνει τον ερεθισμό ενώ παράλληλα προσφέρει ενυδάτωση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λάδι λεβάντας ως λάδι ενυδάτωσης μέσα στο μπάνιο σας , μετά από το μπάνιο, λάδι μασάζ (συνδιάστε το με τις ανάλογες κινήσεις για βρεφικό μασάζ ), για καταπονημένους μύες, σαν μάσκα ενυδάτωσης στα μαλλιά αλλά και σαν λάδι για μασάζ προσώπου.

Αξίζει να σημειώσω ότι η συνταγή για το λάδι λεβάντας που σας περιγράφω είναι ουσιαστικά για την παρασκευή λεβαντέλαιου και όχι για την παρασκευή αιθέριου ελαίου. Πρόκειται δηλαδή για την εκχύλιση των ανθών μέσα σε λάδι βάσης και όχι την απόσταξη του αιθέριου ελαίου.

Σαν συνταγή είναι αρκετά εύκολη και οικονομική και ιδανική εαν θέλετε να εισάγετε το παιδί σας στον θαυμαστό κόσμο της κοσμητολογίας.

Για το λάδι λεβάντας θα χρειαστείτε:

  • Δυο γυάλινα μπουκάλια(με πλατύ στόμιο) ή ένα βάζο και ένα μπουκάλι για να παρασκευάσετε το λάδι
  • Ένα στραγγιστήρι
  • Μερικούς ανθούς λεβάντας
  • Φυτικό λάδι βάσης *

*Συστήνω ως το ιδανικό λάδι βάσης για την παρασκευή του λαδιού λεβάντας, το αμυγδαλέλαιο. Το αμυγδαλέλαιο είναι ένα λάδι φυτικό με πολλές χρήσεις που είναι αρκετά οικονομικό. Για την παρασκευή του λαδιού λεβάντας, χρησιμοποίησα το βιολογικό έλαιο αμυγδάλου της αγαπημένης μου εταιρίας Amygdalea. Σας το προτείνω ως το ιδανικό λάδι βάσης!

Αφού κόψετε τα λουλούδια με το χέρι, γεμίζετε το βάζο με τους ανθούς της λεβάντας.

Στην συνέχεια, προσθέστε μέχρι πάνω στο βάζο/μπουκάλι, το λάδι αμυγδάλου. Ανακατεύετε και κλείνετε το βάζο με το καπάκι. Για μια εβδομάδα, ανακινείτε το βάζο χωρίς όμως να το ανοίξετε.

Με το πέρας της εβδομάδας, σουρώνετε το λάδι με τα λουλούδια, χρησιμοποιώντας το σουρωτήρι στο δεύτερο μπουκάλι.

Το λάδι σας είναι έτοιμο προς χρήση. Αποθηκεύστε το σε σκιερό μέρος και χρησιμοποιήστε το σε διάστημα 6 μηνών.

Αν επιθυμείτε πιο έντονη μυρωδιά, μπορείτε να επαναλάβετε την ίδια κατηγορία με νέους ανθούς ή να προσθέσετε 2-3 σταγόνες (για περίπου 100 ml λαδιού που θα φτιάξετε) αιθέριο έλαιο λεβάντας.

(η ανάρτηση δεν είναι διαφημιστική)

Καλή επιτυχία!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram