Η βασική φροντίδα μετά την ηλιοθεραπεία

Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και οι βουτιές στις παραλίες, επίσης. Καιρός να χαρούμε τον ήλιο και να κάνουμε βιταμίνη d (σε παλαιότερα μου άρθρα, θα βρεις πολλές πληροφορίες για τα αντιηλιακά και την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία) τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όπως έχω αναφέρει και πιο παλιά, οι επιπτώσεις από την ηλιοθεραπεία συνήθως είναι ορατές πολύ αργότερα γι’αυτό και κρίνετε απαραίτητη η φροντίδα του δέρματος αμέσως μόλις επιστρέψουμε σπίτι.

Η φροντίδα μετά την ηλιοθεραπεία, γνωστή και ως “after sun φροντίδα”είναι σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο από το απλό μπάνιο- ντους! Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη περιποίηση δεν αφορά μόνο το δέρμα που έχει πάθει έγκαυμα. Αφορά την φροντίδα- περιποίηση με σκοπό την ενυδάτωση και επιπλέον την προστασία από τις επιπτώσεις στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, είτε έχεις ένα μικρό έγκαυμα (τύπου απλή κοκκινίλα στο δέρμα) είτε δεν έχεις κανένα πρόβλημα, αξίζει να διαβάσεις τις παρακάτω οδηγίες για να απολαμβάνεις τον ήλιο ευχάριστα σε κάθε σου έκθεση σε αυτόν.

πηγή

Σαν πρώτο μέλημα, όταν φτάνεις στο σπίτι, είναι να κάνεις ένα δροσερό ντους. Αν υπάρχει η δυνατότητα και για μπάνιο, ακόμη καλύτερα. Πλένοντας το σώμα και το πρόσωπο σου μετά την έκθεση στον ήλιο, θα μπορέσεις να καθαρίσεις το δέρμα σου από τα αντηλιακά προϊόντα που χρησιμοποίησες. Έτσι, τα καλλυντικά που θα εφαρμόσεις μετά το πλύσιμο του δέρματος θα έχουν καλύτερη δράση.

Ιδανικά, χρησιμοποίησε καθαριστικά προϊόντα με ήπια συστατικά που δεν είναι πολύ επιθετικά για την επιδερμίδα (συνήθως τα καθαριστικά προϊόντα που απευθύνονται στα παιδιά είναι τα καλύτερα). Ευτυχώς, πολλές εταιρίες καλλυντικών, έχουν δημιουργήσει ειδικά καθαριστικά για συγκεκριμένη χρήση σε συνδυασμό με την χρήση των αντηλιακών προϊόντων. Εαν πάλι , δεν έχεις πρόσβαση σε αυτά, μπορείς να επιλέξεις καθαριστικά showergel- αφρόλουτρο με πλούσια ενυδατική δράση (αλόη, ελιάς, καρύδας για παράδειγμα).

Με την ολοκλήρωση του ντους, μην παραλείψεις να σκουπίσεις το δέρμα σου χρησιμοποιώντας κινήσεις ταμποναριστές. Αυτό σημαίνει οτι δεν θα πρέπει να τρίψεις την πετσέτα πάνω στο δέρμα. Τα βαμβακερά υφάσματα στις πετσέτες είναι ότι καλύτερο.

Ηρθε η ώρα για ενυδάτωση της επιδερμίδας. Θα χρειαστείς ένα καλλυντικό προϊόν ειδικά για αυτή την περίσταση. Είναι τα γνωστά after sun προιόντα. Πρόκειται για αυτά τα προϊόντα που συνήθως παραλείπουμε να αγοράσουμε όταν αγοράζουμε το αντιηλιακό. Είναι τα προϊόντα που θα ενυδατώσουν το δέρμα, θα το κάνουν πιο απαλό και το κυριότερο θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το μαύρισμα που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα. Φυσικά, θα δράσουν κατευναστικά στην μικρή κοκκινίλα που συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλιοθεραπεία. Aξίζει να σημειωθεί οτι ο ανθρώπινος οργανισμός από την φύση του έχει την ιδιότητα να διατηρεί ένα ποσοστό υγρασίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας όταν έχει προηγηθεί ηλιοθεραπεία (μην ξεχνάς οτι μεγαλώνοντας το ποσοστό υγρασίας όπως και το κολλαγόνο στον οργανισμό μειώνεται αισθητά). Σε αυτό το σημείο λοιπόν, δρουν τα προϊόντα after sun που θα κατευνάσουν την έκθεση στον ήλιο ενώ ταυτόχρονα θα ενυδατώσουν το δέρμα. Μερικές από τις πιο γνωστές ουσίες που θα βρεις σε καλής ποιότητας after sun προϊόντα είναι : η αλόη (γνωστή για τις αντιφλογιστικές, ενυδατικές και μαλακτικές της ιδιότητες), φυτικά έλαια (shea butter, ελαιόλαδο – άκρως ενυδατικά και αναπλαστικά για το δέρμα) όπως και οι βιταμίνες Α και Ε (που είναι γνωστές για την αντιγηραντική τους δράση και ανάπλαση του δέρματος). Προσπάθησε να εφαρμόσεις αρκετές φορές μέσα στην ημέρα το προιον έτσι ώστε να προσφέρεις στο δέρμα σου περισσότερη ενυδάτωση.

Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την αξία της διατροφής. Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία θα σε βοηθήσουν να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου γρήγορα. Φρούτα και λαχανικά (καρπούζι, πεόνι, κεράσια, ροδάκινα κλπ) θα χρειαστεί να καταναλώσεις σε αφθονία ενώ τροφές ή υγρά που αφυδατώνουν τον οργανισμό (καφές, επεξεργασμένες τροφές) θα πρέπει να τις αποφεύγεις. Φυσικά η κατανάλωση του νερού σε ικανοποιητικές ποσότητες θα σε βοηθήσει να έχεις ένα δέρμα λαμπερό και μαυρισμένο.

Εύχομαι και φέτος να απολαύσεις τον ήλιο με σύνεση!

1 thought on “Η βασική φροντίδα μετά την ηλιοθεραπεία

  1. Η αλήθεια είναι ότι ηλιοθεραπεία και γενικά για μπάνιο έχω να πάω πολλά χρόνια. Αλλά γενικά το καλοκαίρι με τόσο δυνατές ακτίνες ηλίου πρέπει να προσέχουμε με αυτό τον τρόπο την επιδερμίδα μας όπως και να έχει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram