Διαβάσαμε “Ένας μικρός κιμωλίστας “

Είναι περί τα τέλη του Απρίλη που όλοι αρχίζουμε να σκεφτόμαστε το καλοκαιράκι και τις διακοπές. Για τους περισσότερους οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνώνυμο με τα Ελληνικά νησιά. Τα Κυκλαδίτικα νησιά βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων πάντα. Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες λοιπόν, θέλω να σε “ταξιδέψω” νοερά παρέα με μια εξαιρετική βιβλιοπρόταση που θα απολαύσεις διαβάζοντας παρέα με το παιδί σου.

Αναφέρομαι φυσικά στο βιβλίο “Ένας μικρός Κιμωλίστας” της Αγαθής Ρόδη από τις ολοκαίνουργιες εκδόσεις weaving waves. ‘Όπως αναφέρεται και στον τίτλο, το βιβλίο μας ταξιδεύει στην Κίμωλο. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ο Φαίδωνας που φαίνεται οτι ταξιδεύει για πρώτη φορά στο νησί παρέα με τους γονείς. Αρχικά, δεν φαίνεται να είναι και τόσο χαρούμενος για αυτό το ταξίδι μιας και εκείνος είναι και αλλεργικός στην σκόνη. Ευτυχώς οι γονείς τους τον διαβεβαιώνουν οτι δεν έχει καμμια σχέση και πατώντας το πόδι του στο νησί, αλλάζει γρήγορα γνώμη. Ένας νέος κόσμος απλώνεται μπροστά του. Είναι ένα νησί που θα τον γοητεύσει να το γνωρίσει και να το εξερευνήσει από την μία άκρη έως την άλλη. Απόρθητα κάστρα γεμάτα ιστορίες και θρύλους, διαφορετικές παραλίες πλημμυρισμένες με τα νερά του Αιγαίου, μαγευτικά ψαροχώρια και οικισμοί εξαιρετικά μνημεία της φύσης. Εξάλλου πέρα από το κυκλαδιτικό τοπίο, ο Φαίδωνας θα γνωρίσει και πάρα πολλές δράσεις και ενέργειες που γίνονται στο νησί. Υπαίθριος κινηματογράφος, βραδιές αστρονομίας, παραδοσιακά πανηγύρια και έθιμα του νησιού. Επιπλέον οι Κιμωλιάτες και η κουλτούρας τους δεν θα αφήσουν το Φαίδωνα χωρίς ενδιαφέρον και θα θέλει να τους γνωρίσει. Η φιλοξενία μαζί με το εγκάρδιο, ξεχωριστό χαρακτήρα των κατοίκων αυτού του μικρού νησιού θα γοητεύσει τον ήρωα του παραμυθιού με αποτέλεσμα ο Φαίδωνας να αγαπήσει την Κίμωλο και φεύγοντας να νοσταλγεί τις ημέρες που έζησε στο νησί τραγουδώντας

“Κίμωλο, παραδείσο μου,

σ’ έχω πάντα στο μυαλό μου.

Πώς νοσταλγώ το πόδι μου

στην Ψαθή να πατήσω

και όπως λέγαν οι παλιοί

την άμμο να φιλήσω

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο. Λάτρεψα τον τρόπο γραφής της συγγραφέως γιατι δεν είναι επιτηδευμένος αλλά απλός αλλα και ξεχωριστός. Χωρίς ιδιαίτερες εκφράσεις και στόμφους αμέσως γίνετε αξιογαπητο αυτό το βιβλίο για κάθε αναγνώστη. Αν και απευθύνεται σε παιδιά δεν μπορώ να μην επισημάνω οτι ο ενήλικας που θα το διαβάσει θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Προσωπικά δεν έχω ταξιδέψει στη Κίμωλο όμως διαβάζοντας το με έκανε να θέλω να την επισκεφθώ. Το ίδιο ένιωσαν και τα παιδιά μου. Θέλουν να γνωρίσουν αυτό το μικρό νησί και να δουν αν όντως ισχύουν όσα αναφέρονται στο βιβλίο. Ρωτώντας γνωστούς που έχουν επισκεφθεί την Κίμωλο, μας διαβεβαίωσαν οτι όντως έτσι είναι και η θέληση μας να επισκεφθούμε το νησί δυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί οτι πέρα από την γραφή της Αγαθής Ρόδη που μας ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες αυτού του παραμυθιού στη Κίμωλο, η εικονογράφηση της Mateya Arkova δεν θα μπορούσε να μην μας επηρεάσει. Όμορφες ζωγραφιές σε συνδυασμούς χρωμάτων που μας τραβούν το ενδιαφέρον σαν να είναι πραγματικές εικόνες.

Αξίζει να τονισθεί οτι το βιβλίο « Ένας μικρός Κιμωλίστας» γράφτηκε με την συνδρομή των κατοίκων και της Εθελοντικής Ομάδας Κιμώλου «Κιμωλίστες» ΑΜΚΕ , που το έργο της πραγματικά είναι αξιοθαύμαστο (φιλαναγνωσία, αγάπη για τα τοπικά έθιμα και παραδόσεις , προστασία του περιβάλλοντος) με σκοπό την γνωριμία με την Κίμωλο και τη διατήρηση της Κιμωλιάτικης παράδοσης.

Ένα ακόμη στοιχείο που μου άρεσε στο συγκεκριμένο παραμύθι είναι οτι στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και σχετικό γλωσσάρι με το λεξιλόγιο και την τοπική ντοπολαλιά οπότε σε βοηθά να “νιώσεις ” ακόμη καλύτερα το περιβάλλον αυτού του νησιού. Επιπρόσθετα, η μαγειρική συνταγή από την από την τοπική κουζίνα της Κιμώλου που θα βρεις στο τέλος του βιβλίου σε υποκινεί να πάρεις μια ακόμη γεύση από την τοπική κουλτούρα του νησιού.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσα να βάλω ένα συμπληρωματικό τίτλο στο παραμύθι “Ενας μικρός Κιμωλίστας “ όπως “Ενας διαφορετικός ταξιδιωτικός οδηγός για να ανακαλύψεις την Κίμωλο” όμως σκέφτομαι οτι διαβάζοντας το δεν είναι μόνο ένας ταξιδιωτικός οδηγός αλλά ένα πραγματικά διαφορετικό παραμύθι που θα σε ταξιδέψει στα νερά και στον τόπο της Κιμώλου με ιδιαίτερο τρόπο.

Το βιβλίο “Ενας μικρός Κιμωλίστας μπορείς να το παραγγείλεις από το αγαπημένο σου βιβλιοπώλειο ή ηλεκτρονικά μέσω του eshop των εκδόσεων weaving waves.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram