Τέλη Αυγούστου και συγκεκριμένα 26Αυγουστου έχω το καθιερωμένο μου ,ραντεβού για να παρασκευάζω την Φανουρόπιτα μου.Η Φανουρόπιτα είναι η πίτα που φτιάχνεται προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου την παραμονή της γιορτής του.Το έθιμο είναι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να φτιάχνουν αυτή την πίτα για να παρακαλέσουν τον Άγιο να τους βοηθήσει για κάτι που έχασαν με σκοπό να τους βοηθήσει να το βρουν.Η παράδοση αναφέρει ότι για την παρασκευή της χρειάζονται 7 ή 9 υλικά και άσχετα με τα υλικά και τις προτιμήσεις,είναι πάντα νηστίσιμη.
Αν είσαι ξεχασιαρα όπως εγώ, σίγουρα θα φτιάξεις πολλές Φανουρόπιτες μέσα στο χρόνο οπότε η συνταγή για Φανουρόπιτα θα βρίσκεται πάντα σε πρώτη ζήτηση στις συνταγές σου. Εαν πάλι είσαι λάτρης των κέικ σε νηστίσιμη έκδοση,αυτή την συνταγή θα την φτιάξεις ξανά και ξανά. Παρακάτω θα βρεις την βασική συνταγή και σου δίνω και με μερικές παραλλαγές, για την ποικιλία που λένε.
Υλικά
- 1κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα (δηλαδή σκόνη)
- 450γραμμ.αλευρι για όλες τις χρήσεις
- 350γραμμ.ζαχαρη
- 300ml λαδι (προτείνω ηλιέλαιο που είναι ελαφρύ λάδι και δεν μυρίζει έντονα)
- 350ml χυμό πορτοκαλιού
- 200ml νερό σε χλιαρή μορφή
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
Αυτη είναι η συνταγή με 7 υλικά.Αν θέλεις να την εμπλουτίσεις,μπορείς να προσθέσεις
Πρώτη πρόταση
- 1 χουφτα τριμμένα καρύδια* και
- 1κουταλια του γλυκού μοσχοκάρυδο
Δεύτερη πρόταση
- 1χουφτα cranberries*
- μια κουταλιά της σούπας πικρή σοκολάτα σε κομμάτια τριμμενη
Tριτη προταση
- 1χουφτα σταφίδες*
- 1χουφτα cranberries*
*πριν προσθέσεις αυτό το υλικό,θυμήσου να βάλεις μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και να το ανακατέψεις.Με αυτόν τον τρόπο,όταν το προσθέσεις στο μίγμα δεν θα κάτσει στον πάτο από την ζύμη αλλά θα σταθεί στο σώμα του γλυκού.
Εκτέλεση
Χτυπάς στο μιξερ την ζάχαρη με το νερό και το ελαιόλαδο. Από τον χυμό πορτοκαλιού, παίρνεις το μισό μέρος και το προσθέτεις στο μίγμα. Σε ένα ξεχωριστό μπωλ, βάζεις τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού μαζί με την μαγειρική σόδα και ανακατεύεις. Θα παρατηρήσεις οτι αφρίζεις σαν να έχει ανθρακικό. Τώρα, προσθέτεις και αυτό τ αφρισμένο μίγμα στο προηγούμενο μίγμα με τα υγρά.
Προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύεις συνέχεια. Προσθέτεις την κανέλα και οτι αλλο υλικό από τις προτάσεις μου θέλεις ή και …τίποτα!
Σε αλευρωμένο ταψί, βάζεις το μίγμα που θα είναι αρκετά υδαρές. Έχεις προθερμάνει τον φούρνο και σε θερμοκρασία 180 βαθμών Κελσίου, στις αντιστάσεις ψήνεις το μίγμα για περίπου μια ώρα ακολουθώντας την μέθοδο με το κεικ για να δεις αν έχει ψηθεί (βουτώντας δηλαδή ένα μαχαίρι μέσα στο μίγμα ).
Μόλις ψηθεί περιμένεις να κρυωσει και ξεφορμάρεις. Μπορείς να θέλεις να πασπαλίσεις και άχνη ζάχαρη από πάνω.
Η συνταγή είναι για ταψί 32 εκατοστών.
Μην ξεχάσεις να πας την Φανουρόπιτα στην λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου για να έχει την ευλογία του Αγίου.