Πως να κάνεις το παιδί σου να αγαπήσει το διάβασμα

(Disclaimer ” Στην ανάρτηση που θα διαβάσεις παρακάτω, γράφω τις σκέψεις μου και ιδέες μου ως μητέρα. Δεν είναι εκπαιδευτικός απλά σου παρουσιάζω οτι βοήθησε τα δικά μου παιδιά που ενδεχομένως να βοηθήσει και τα δικά σου. )

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας που είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στα παιδιά και την επάνοδο στα θρανία. Ίσως θα ήταν καλύτερα να μιλάμε πλέον για την επάνοδο στη σχολική ζωή με όποια μορφή και αν αυτή έχει (είτε φυσική είτε μέσω του διαδικτύου). Σεπτέμβριος και back to school που λέμε και στην Ελλάδα (μας έφαγε η αγγλική γλώσσα τρομάρα μας!) και σαν μητέρα, το ενδιαφέρον μονοπωλεί το σχολείο.

Προετοιμαζόμαστε για τις σχολικές μέρες και για αλλαγή στην καθημερινότητά μας. Αν και η έναρξη των μαθημάτων γεμίζει χαρά τα παιδιά μου που θα βρεθούν και πάλι με τους συμμαθητές τους και τις συμμαθήτριες σου, το διάβασμα των μαθημάτων είναι μια άλλη… υπόθεση ξεχωριστή για εκείνα.

Πριν καλά καλά ξεκινήσει το σχολείο και μερικά παιδιά δυσανασχετούν ήδη με το διάβασμα. Σιγουρα για κάποια παιδιά το διάβασμα είναι μια ευχαριστη ασχολία όμως για τα περισσότερα δεν είναι. Πώς ομως σαν γονέας μπορείς να τα βοηθήσεις να αλλάξουν και να αγαπήσουν το διάβασμα;

Αν το παιδί σου είναι στην ηλικία των 5 -6 χρόνων, σίγουρα έχει ξεκινήσει ή θα ξεκινήσει μια προεργασία στο νηπιαγωγείο. Στα περισσότερα νηπιαγωγεία, οι παιδαγωγοί ασχολούνται συστηματικά με την εξοικείωση στα γράμματα και τους αριθμούς και γι’ αυτό ακολουθούν πολλές προγραφικές ασκήσεις και γενικότερα φύλλα εργασιών με το συγκεκριμένο θέμα ως εξάσκηση στο νηπιαγωγείο.

Αυτό μου μπορείς να κάνεις σαν γονέας για να ενισχύσεις το ενδιαφέρον του παιδιού ως προς τα γράμματα και το διάβασμα γενικότερα είναι :

  • να διαβάζεις σε καθημερινή βάση μαζί με το παιδί διάφορα βιβλία, παραμύθια κλπ. Καλλιεργωντας την φιλαναγνωσία, το παιδί ανακαλυπτει ένα νεο κόσμο αυτό της φαντασίας και φυσικά, βελτιωνει το λεξιλόγειο του
  • ενθαρρυνε το παιδί να περνά την ωρα του ξεφυλλιζοντας βιβλια, περιοδικά
  • γίνε το εσύ το παράδειγμα. Για να σε μιμηθεί το παιδί σου , διάβασε και εσύ. Εχω δει πολλούς γονείς να παραπονιούνται οτι το παιδί τους δεν διαβάζει και περνά ατέλειωτες ωρες παιζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια όταν εκείνοι δεν διαβάζουν καθόλου και παίζουν όλα παιχνίδια. Αραγε από πού να πάρει παράδειγμα αυτό το παιδί;
  • προσφερε τετραδια δημιουργικής απασχόλησης. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά τετράδια με προγραφικό περιεχόμενο όπως και ασκήσεις που σχετίζονται με την γραφή και την ανάγνωση σε αυτές τις ηλικίες
  • επισκεφθείτε παρέα με το παιδί σας δανειστικές βιβλιοθήκες και δημιουργήσε λογαριασμο μέλους στο όνομά του. Έτσι, θα μπορούν να διαλέγουν βιβλία ακόμη και για φυλλομέτρηση (κάτι που θα τους είναι πολύ ευχάριστο και ενδιαφέρον).
  • αγόρασε πλαστελίνες και δημιουργήστε γράμματα και αριθμούς με αυτά. Τα παιδιά αγαπούν τις πλαστελίνες και γιατι όχι και να μην κάνετε γράμματα από πηλό; Δεν φαντάζεσαι πόση χαρά θα νιώσει αν μάθει να γράφει το όνομα του με πηλό!
  • Μαγνητικά γράμματα και αριθμοί μπορούν επίσης να προσφέρουν δημιουργική απασχόληση στο παιδί. Μάλιστα μπορείς να ετοιμάσεις και ενα κουτί με μαγνητικά γράμματα με ετοιμες λέξεις για παιχνίδι εκτός σπιτιού
  • χαρτινες καρτέλες που γράφουν μικρές και ευκολες στην ανάγνωση λέξεις μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στην εύκολη εκμάθηση
  • παιχνίδι με διαφορετικές υφές. Μπορείτε παρέα να γράψετε γράμματα και αριθμούς στην άμμο, με αφρό και πολλά άλλα υλικά. Ιδεες μπορείς να βρεις και στο blog της Ελπίδας.
  • επιτραπέζια παιχνίδια με έμφαση στο λεξιλόγειο και στα γράμματα θα βρεις σε πολλά στα εμπόριο. Η λεξοφρένεια της Epa toys είναι από τα αγαπημένα μας.

Μια συμβουλή που πήρα από δασκάλα των παιδιών μου πριν από μερικά χρόνια, ήταν να τους διαβάζω δυνατά και να τα ενθαρρύνω να διάβάζουν και εκείνα δυνατά. Πραγματικά, οταν διαβάζουμε δυνατά μπορούμε και ακούμε την φωνή μας και όσα λέμε. Ετσι μπορούμε να βελτιωθούμε στην ανάγνωση πιο εύκολα.

Για το τέλος, θα ήθελα να επισημάνω οτι δεν χρειάζεται να αποθαρρύνεις το παιδί σου εαν δεν διαβάζει σωστά ουτε να το συγκρίνεις με άλλα παιδιά. Το διάβασμα είναι μια δεξιότητα οπότε χρειάζεται το χρόνο του για να κατακτηθεί από τον κάθε άνθρωπο. Υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο στην αρχή και μετά διαβάζουν γρήγορα. Υπάρχουν παιδιά που δρουν διαφορετικά. Οπως και να έχει δείξε σεβασμό στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram