Διαβάσαμε :”Η τελευταία γουλίτσα”

Το πρώτο βιβλίο της χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το “Η τελευταία γουλίτσα” της Μαρίνας Πλούμπη. Το παρέλαβα μέσα Νοεμβρίου, όταν πρωτοβγήκε δηλαδή, αλλά εσκεμμένα θέλησα να κάνω την αρχή στο νέο χρόνο με αυτή τη βιβλιοπρόταση γιατί το θεωρώ το πιο γλυκό βιβλίο που διαβάσαμε εδώ και αρκετό καιρό.

“Η τελευταία γουλίτσα” της πρωτοεμφανιζόμενης Μαρίνας Πλούμπη, είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στον φυσικό αποθηλασμό των νηπίων. Με τη συγγραφέα του βιβλίου, μας ενώνει μια φιλία αρκετών χρόνων, οπότε δεν σου κρύβω ότι εδώ και αρκετό καιρό ήμουν ενήμερη οτι προσπαθούσε να εκδώσει το βιβλίο της. Δεν τη ρώτησα ποτέ ποιο ήταν το θέμα του βιβλίου μιας και ήθελα να το “χαρώ” όταν θα το είχα στα χέρια μου. Έτσι λοιπόν, στα μέσα Νοεμβρίου, το πρώτο βιβλίο της Μαρίνας ήταν γεγονός και κατά συνέπεια το έλαβα με χαρά. Όταν κάθισα και το διάβασα μόνη μου (μια συνήθεια που πάντοτε ακολουθώ στα παιδικά βιβλία που έρχονται στο σπίτι μας πριν το διαβάσω παρέα με τα παιδιά) ένα δάκρυ συγκίνησης εμφανίστηκε στα μάτια μου. Τα παιδιά μου αμέσως το είδαν και με ρώτησαν γιατί κλαίω. Μέχρι τώρα, δεν είχε ξαναγίνει κάτι παρόμοιο . Να διαβάσω παιδικό βιβλίο και να με δουν έτσι. Τους εξήγησα λοιπόν οτι ο τρόπος γραφής αυτού του βιβλίου με συγκίνησε. Πραγματικά , όταν το ξαναδιαβάσαμε παρέα με τα παιδιά, η συγκίνηση ήταν ολοφάνερη και στα προσωπάκια των παιδιών μου οπότε και εκείνα μου απάντησαν οτι “Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί συγκινήθηκες”.

H τελευταία γουλίτσα“της Μαρίνας Πλούμπη από τις εκδόσεις Sweet Serendipities είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στον αποθηλασμό όπως προανέφερα. Δυστυχώς, είναι το μοναδικό βιβλίο στην ελληνική γλώσσα που έχει ως θέμα τον αποθηλασμό. Εξάλλου τα βιβλία για τον μητρικό θηλασμό είναι λιγοστά και αν με διαβάζεις καιρό θα δεις οτι επιδιώκω να παρουσιάζω βιβλία με το συγκεκριμένο θέμα καθώς είμαι φανατική υποστηρίκτρια του μητρικού θηλασμού (παλαιότερες βιβλιοπρότασεις θα βρεις εδώ και εδώ ).

Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου “Η τελευταία γουλίτσα” είναι σίγουρα η αναφορά στον αποθηλασμό των νηπίων. Η Μαρίνα έχει καταφέρει να παρουσιάσει τον φυσικό αποθηλασμό τόσο όμορφα. Το στυλ γραφής της είναι εξαιρετικό και ακόμα και αν δεν είμαστε κριτικοί βιβλίων, μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα διαμάντι παιδικής λογοτεχνίας. Κάθε μητέρα που θα το διαβάσει θα νιώσει τη γλύκα της μητρότητας μέσα από την γραφή της Μαρίνας. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι απλό για να είναι κατανοητό στον καθένα όχι όμως απλοϊκό. Χρησιμοποιεί ομοιοκαταληξίες και αυτό βοηθά ακόμα περισσότερο τους μικρούς αναγνώστες να απολαύσουν την ανάγνωσή του περισσότερο.

Σε μεταφέρει στη καθημερινότητα ενός νηπίου, της Σοφίας που είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου και πως οδηγείται στον αποθηλασμό μέσα από μικρά, σταθερά βήματα. Τελικά η Σοφία αποθηλάζει με αγάπη και ενσυναίσθηση και αυτό μπορεί να το καταλάβει ακόμη και ο μικρός αναγνώστης του βιβλίου. Μπορεί ο αποθηλασμός να κατακλύζει με συγκίνηση τη μητέρα της Σοφίας στο βιβλίο, όμως όπως αναφέρει και η συγγραφέας “ένα όμορφο ταξίδι τελειώνει και ένα νέο ταξίδι μόλις αρχίζει”. Πολλές χαρές θα ζήσουν παρέα η Σοφία με την μητέρα της. Η μητέρα της Σοφίας θα έχει πάντα την αγκαλιά της ανοικτή για εκείνη.

Αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας αυτού του ξεχωριστού βιβλίου έχει σαφέστατα και η εικονογράφηση. Η Ειρήνη Θάνου, δημιούργησε εικόνες που αποτυπώνουν με απλότητα τη μαγεία της καθημερινής ζωής της Σοφίας. Οι παστέλ αποχρώσεις που έχουν επιλεχθεί πλαισιώνουν το κείμενο με πολύ γλυκύτητα και αποτυπώνουν όμορφα τα συναισθήματα που βιώνει η ηρωίδα του βιβλίου αλλά και η οικογένειά της.

Ολοκληρώνοντας τη παρουσίαση του βιβλίου “Η τελευταία γουλίτσα”, εύχομαι το συγκεκριμένο βιβλίο θα φτάσει στα χέρια πολλών νέων μητέρων και να “διδάξει ” όλα εκείνα τα θετικά συναισθήματα που επιφέρει ο φυσικός αποθηλασμός σε περισσότερες οικογένειες.

Το βιβλίο “Η τελευταία γουλίτσα” μπορείτε να το παραγγείλετε από το βιβλιοπωλείο που ψωνίζετε ή μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας των εκδόσεων sweet serendipities

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram