Το μασάζ του μωρού σας (no 1)

.

 Και σε ποιον δεν αρεσει το μασαζ. Εχετε ομως αναρωτηθει πια ειναι τα ωφελη του ειδικοτερα για τα μωρα. Αυτες  ειναι μερικες πληροφοριες που θα σας φανουν χρησιμες.
Μπορει η κορη μου να μην προφερει την  λεξη μασαζ αλλα το λατρευει!
Το χάδι και η στοργή αποτελεί τον πρώτο κώδικα επαφής του μωρού με την μητέρα. Κάνοντας μασάζ στο μωρό σας, του εκφράζετε την αγάπη σας και την φροντίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη από το μασάζ είναι παρά πολλά, οπως όλοι γνωρίζουμε, αλλά όσον αφορά το μασάζ στο μωρό σας τα οφέλη μεγιστοποιούνται. Συγκεκριμένα, ο συναισθηματικός και σωματικός δεσμός  μεταξύ της μητέρας ή ακόμα και του πατέρα με το μωρό δυναμώνει ενώ το μωρό αποκτά το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας.
Το μασάζ  διεγείρει την απελευθέρωση των ενδορφινών (φυσικών ηρεμιστικών που υπάρχουν στο σώμα μας) με αποτέλεσμα ο πόνος να απαλύνεται.  Επίσης συμβάλει  στην  μείωση της έκκρισης της κορτιζόλης (ορμόνη του άγχους) και  έτσι το μωρό  αισθάνεται γαλήνη και ευεξία.
Παράλληλα, με την βοήθεια του μασάζ, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού και η λεμφική λειτουργία βελτιώνεται.
Ακόμη, παρατηρείτε ότι τα πόδια και τα χέρια του μωρού είναι τις περισσότερες φορές κρύα.  Αυτό συμβαίνει επειδή το κυκλοφορικό σύστημα δεν είναι πλήρως αναπτυγμένο. Με το τακτικό μασάζ βελτιώνεται η αιματική κυκλοφορία και έτσι τα άκρα ζεσταίνονται περισσότερο.
Επιπλέον με το μασάζ οι μύες χαλαρώνουν καλύτερα και αυξάνεται η ευλυγισία των  αρθρώσεων.
Ένα ίσως από τα πιο σημαντικά οφέλη του μασάζ είναι ότι συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μειώνονται τα κοιλιακά άλγη, «πονάκια» που εμφανίζονται κυρίως τους πρώτους μήνες ζωής.
Χρήσιμες συμβουλές
Αναμφίβολα τις πρώτες φορές που θα επιχειρήσετε να κάνετε μασάζ στο μωρό σας, οι αντιδράσεις του θα είναι ποικίλες. Σας συμβουλεύω να αυξήσετε σταδιακά τον χρόνο που θα αφιερώνετε στο μασάζ του παιδιού σας. Αρχικά κάντε 10 λεπτά μασάζ και σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου αυξήστε τον χρόνο. Θα παρατηρήσετε ότι αφιερώνοντας λίγα λεπτά την ημέρα στο μασάζ του μωρού σας, το παιδί σας εξοικειώνεται με την επαφή και περιμένει αυτή την στιγμή με ανυπομονησία.
Καλό είναι η ώρα που κάνετε το μασάζ να μην αλλάζει έτσι ώστε το μωρό να νιώθει ότι οι γονείς του δεν το παραμελούνε αλλά του δείχνουν στοργή και αγάπη. Προτιμείστε να κάνετε το μασάζ μετά από το καθημερινό του βραδινό μπάνιο ή καλύτερα πριν να κοιμηθεί. Θα παρατηρήσετε ότι όταν κάνετε το μασάζ πριν να κοιμηθεί, το μωρό σας χαλαρώνει πιο εύκολα με αποτέλεσμα να κοιμάται πιο γρήγορα. Μην προσπαθήσετε να κάνετε στο μωρό σας μασάζ μετά από το γεύμα του ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς γιατί τα αποτελέσματα δεν θα είναι  ευχάριστα.
Αποφύγετε να κάνετε μασάζ σε περιοχές όπου γνωρίζετε ότι παρουσιάζουν ευαισθησίες (πρηξίματα, ερεθισμούς) ενώ πάλι αν το μωρό σας έχει κάνει εμβόλιο αποφύγετε το μασάζ για τουλάχιστον 48 ώρες.
Τέλος, αν το μωρό σας είναι άρρωστο ή παρουσιάζει αδιαθεσία, μην προσπαθήσετε να του κάνετε μασάζ και ακόμα περισσότερο αν δεν είναι σε θέση να το δεχτεί.
Πριν να ξεκινήσετε
Προετοιμάστε τον χώρο που θα κάνετε μασάζ κατάλληλα, με απαλό φωτισμό και χαλαρωτική μουσική.  Βεβαιωθείτε ότι στο σπίτι σας επικρατεί ησυχία και δεν θα σας ενοχλήσει κανένας την συγκεκριμένη στιγμή. Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να είναι πολύ καλή έτσι ώστε το μωρό σας να μην κρυώνει και να νιώθει άνετα.
Έχετε κοντα σας πάντοτε μια καθαρή πετσέτα και μια πάνα, σε περίπτωση που την χρειασθείτε ενώ καλό είναι το γάλα του να είναι έτοιμο  καθώς είναι πολύ πιθανόν μετά το μασάζ, το μωρό σας να πεινάσει.
Χρησιμοποιείστε μια απαλή κουβέρτα που θα διπλώσετε και μια πετσέτα από πάνω  για να τοποθετήσετε το μωρό σας  αναπαυτικά δημιουργώντας ένα μικρό κρεβατάκι.
Τα κατάλληλα υλικά
Το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε  είναι πολύ σημαντικό για την εφαρμογή του μασάζ αλλά και την υγεία του μωρού σας. Επειδή το δέρμα του μωρού είναι λεπτό και πολύ ευαίσθητο, αποφύγετε τα κατεργασμένα λάδια (παραφινέλαια, σπορέλαια, baby oil) και δαπανήστε κάποια χρήματα για λάδια που μπορεί να είναι μεν ακριβότερα αλλά είναι αγνά και ακόμα καλύτερα οργανικά.
Το λάδι που θα επιλέξετε, δεν θα πρέπει να είναι πολύ λιπαρό καθώς θα προκαλεί δυσφορία στο μωρό ενώ η απορροφητικότητα του θα πρέπει να είναι μέτρια. Το φυσικό του άρωμα είναι μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν την αγορά του λαδιού. Ελαφριές και ευχάριστες  και ακόμα καλύτερα ουδέτερες μυρωδιές  είναι οι ιδανικότερες.
Καλό είναι να κάνετε και μια μικρή δοκιμή πριν εφαρμόσετε το λάδι σε όλο το σώμα του μωρού σας για να αποφύγετε πιθανές αλλεργίες. Στάξτε μια σταγόνα από το λάδι που σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε στον καρπό  του μωρού και περιμένετε 24 ώρες  για τυχόν αντιδράσεις. Αν παρατηρήσετε κοκκινίλες και εξανθήματα αποφύγετε την χρήση αυτού του λαδιού.
Τα ιδανικότερα έλαια για το μασάζ του μωρού σας είναι τα ακόλουθα:  γλυκό αμύγδαλο (prunus amygoalis), κόκκος σταφυλιού (vitis vinifera), ελαιόλαδο(olea europaea). Ειδικότερα προτιμείστε το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αν το μωρό σας υποφέρει από πεπτικά προβλήματα.
Ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αιθέρια έλαια και να εντείνετε τα αποτελέσματα του μασάζ. Ωστόσο επειδή τα αιθέρια έλαια είναι πολύ ισχυρά, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και πάντοτε με την έμπειρη γνώμη ενός διπλωματούχου αρωματοθεραπευτή. Οι αναλογίες που θα χρησιμοποιήσετε για τα αιθέρια έλαια δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από 0.5% έτσι ώστε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν. Η χρήση των αιθέριων ελαίων θα πρέπει να γίνετε μετά την ηλικία των 6 μηνών. Τα πιο κατάλληλα αιθέρια έλαια  είναι η λεβάντα (lavandula angustifolia) και το ρωμαϊκό χαμομήλι (anthemis nobilis). Τέλος συμβουλευθείτε την γνώμη του γιατρού σας για την χρήση αιθέριων ελαίων, αν το μωρό σας πάσχει από σοβαρή ασθένεια.

2 thoughts on “Το μασάζ του μωρού σας (no 1)

  1. πολυ ωραιο αρθρο…μπραβο!θελω και εγω να ξεκινησω το μασαζ στην Αρτεμις…εχει πονακια στη κοιλια αυτες τις μερες και ειναι ανησυχη…προτεινεις κατι συγκεκριμενο?
    ωραιο το blog σου!
    κατριν

    1. ευχαριστώ για τα καλα σου λόγια. Σε λιγες μέρες θα αναρτησω και εναν οδηγό προγραμμα για μασαζ βρεφικό που μπορεί να κανει καθε μανουλα- μπαμπας στο σπιτι. Τώρα σχετικά με τα πονακια του μωρου, σου προτεινω ενα ζεστό μπανακι του μωρου με ανθόνερο λεβαντας (εμένα με βοηθησε πολύ να γεμιζω την μπανιερα μου και να καθομαι και εγωμεσα μαζι με την κόρη μου και να χαλαρωνουμε πολυ. Ετσι μπορουσε να "νοιωθει" την μιρωδια μου περισσοτερο και να ηρεμει και ταυτοχρονα να θηλαζει). Στην Συνέχεια και με την βοήθεια του μπαμπά ενα μασαζ απο ελαιολαδο που εχεις ζεστανει στα χερια σου πρωτα βοηθαει πολυ ειδικα στην κοιλιτσα της.
      Το παρθενο ελαιολαδο, εχει την ιδιοτητα να βοηθα σε προβληματα που συσχετιζονται με τα εντερα και το πεπτικο σύστημα γι'αυτο και χρησιμοποιειται καθημερινα και στην μεσογειακη δίαιατα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram