Διάβασα “Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες με κόρες στην εφηβεία”

Η προεφηβεία της κόρης μου είναι πλέον γεγονός και αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα σημάδια της εφηβείας να είναι ορατά. Είτε αφορούν αλλαγές στο σώμα της είτε αλλαγές στην ψυχολογία της και την συμπεριφορά της , το σίγουρο είναι ότι σαν μητέρα και κατ’ επέκταση σαν οικογένεια, μπαίνουμε σ’ ένα νέο κόσμο, αυτό της εφηβείας.

Το διάβασμα πάντοτε με βοηθούσε σαν άτομο ν’ αντιμετωπίσω τις διάφορες προκλήσεις της μητρότητας. Έτσι και τώρα, έψαξα να βρω τους “συμμάχους μου” στα βιβλία για να “οχυρωθώ” στη νέα πρόκληση που ονομάζεται ΕΦΗΒΕΙΑ! Κάπως έτσι έφτασε στα χέρια μου και ένα βιβλίο πολύ χρήσιμο. Αναφέρομαι στο “Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες με κόρες στην εφηβεία” της Αναστασίας Κουρουπού από τις εκδόσεις Iwrite.

Aπό τον τίτλο και μόνο, αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για ένα βιβλίο ιδιαίτερο και μοναδικό. Η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκα κάτι παρόμοιο στην αγορά. Το συγκεκριμένο βιβλίο λοιπόν, δεν είναι ένα βιβλίο που περιγράφει τις αλλαγές που θα αντιμετωπίσει η έφηβη κόρη. Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται ολοκληρωτικά στη μητέρα της έφηβης κόρης. Είναι ένα βιβλίο που θα το διαβάσεις ¨μονορούφι” και θα κρατήσεις σημειώσεις και αστερίσκους για να τα ξαναδιαβάσεις. Είναι ένα βιβλίο που θα το διαβάσεις ξανά και ξανά. Προσωπικά θα το χαρακτήριζα “παρηγοριά” για όσα πρόκειται να ζήσει πιθανόν η μητέρα του κοριτσιού που μεταμορφώνεται σε γυναίκα. Όπως αναφέρει και η συγγραφέας στο εισαγωγικό της σημείωμα, είναι ένα βιβλίο για

να μην τρελαθείς. Για να διώξεις κάθε αμφιβολία ότι είσαι ανεπαρκής μητέρα. Για να ζήσεις κάθε στιγμή της μητρότητας. Για να δώσεις στην κόρη σου όσα πιστεύεις πως αξίζει χωρίς να εξαντληθείς

Δύσκολος ο ρόλος της μητέρας μέσα στην οικογένεια πόσο μάλλον όταν έχει να αναθρέψει και κόρες. Η μητέρα άλλωστε συνήθως κουβαλά το προστατευτικό κομμάτι της οικογένειας που θα “κανακέψει”, χαϊδέψει και θα αγκαλιάσει παραπάνω τα παιδιά της. Ειδικά στις κόρες έχει διττό ρόλο. Να προετοιμάσει την κόρη βιολογικά και πνευματικά στον ρόλο της ως μελλοντική μητέρα. Χρειάζεται δηλαδή να “σμιλέψει” την κόρη σε ολοκληρωμένη γυναίκα που με την σειρά της θα γεννήσει τις επόμενες κόρες.

Αυτό που ένιωσα πολλές φορές διαβάζοντας ή μάλλον καλύτερα, μελετώντας το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ότι δεν είμαι μόνη σε αυτή την κατάσταση που βιώνω ως μητέρα ειδικά για την κόρη μου. Πολλές από τις καταστάσεις που ήδη βιώνω ως μητέρα με την κόρη μου βλέπω να τις περιγράφει η συγγραφέας . Επιπλέον, περιγράφει μερικές από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που βιώνουν οι περισσότερες μητέρες με έφηβες κόρες όπως την ζήλια, τα ψέμματα και τις αντιδράσεις. Οι συμβουλές της συγγραφέως μου φάνηκαν ρεαλιστικές καθώς δεν φαίνονται να είναι “ξύλινες” και εξωπραγματικές όπως μου έχουν περιγράψει μητέρες που ζουν παρόμοιες καταστάσεις και έχουν επισκεφθεί ειδικούς για υποστήριξη. Εξάλλου όπως αναφέρει και η συγγραφέας, δεν είναι ειδικός ούτε γράφει σαν ειδικός. Γράφει ως μητέρα που έχει βιώσει καταστάσεις και κρύβει αμέριστη ενσυναίσθηση για τις αναγνώστριες του βιβλίου. Δεν γράφει ούτε για να τις κρίνει, ούτε για το δείξει ότι είναι αυθεντία. Γράφει ως μητέρα που έχει κάνει και τα λάθη της και έχει μάθει μέσα από αυτά.

Διαβάζοντας το βιβλίο “Οδηγός Επιβίωσης για μαμάδες με κόρες στην εφηβεία” ένιωσα ότι είχα δίπλα μου μια φίλη που μου μιλούσε, με ενθάρρυνε και με υποστήριζε στις καθημερινές δυσκολίες ως μητέρας έφηβης. Σαν επίλογο στο βιβλίο κρατώ τα λόγια της συγγραφέως “Είσαι μια υπεροχή μαμά που δείχνεις με πράξεις όσα λες τόσα χρόνια. Ονειρεύεσαι να δεις την κόρη σου να κατακτά την κορυφή του κόσμου με την ιδιαίτερη εκείνη λάμψη στα μάτια που δείχνει πόσο απόλαυσε τη διαδρομή μέχρι εκεί”(σελ. 56)

Το βιβλίο “Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες με κόρες στην εφηβεία ” μπορείς να το παραγγειλεις απευθείας από τις εκδόσεις Iwrite ή να το αγοράσεις από το βιβλιοπωλείο σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram