Tαξίδι στην Κομοτηνή – Oχυρό και Δάσος Νυμφαίας(Μέρος 2ο)

Πριν από λίγο καιρό ταξιδέψαμε στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή. Hταν μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία. Σε αυτή την ανάρτηση θα σου παρουσιάσω μια σύντομη εξόρμηση που είχαμε σε κοντινό μέρος της περιοχής που αξίζει να επισκεφθείς εάν βρεθείς κοντά στην περιοχή.

Δάσος Νυμφαίας

Σε περίπου 10 λεπτά απόσταση με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Κομοτηνής υπάρχει ένα πολύ όμορφο δάσος, το δάσος της Νυμφαίας. Σε αυτό το δάσος, οι ντόπιοι κάνουν τις βόλτες για να χαλαρώσουν και να κάνουν πολλές υπαίθριες δραστηριότητες όπως περπάτημα, ποδήλατο, jogging κλπ. Το δάσος έχει όμορφα μονοπάτια που περιστοιχίζονται από μεγάλα πεύκα και κωνοφόρα δέντρα και σε πολλά σημεία υπάρχουν ξύλινες κατασκευές για πικ νικ. Ευτυχώς στα περισσότερα σημεία υπάρχουν και κάδη απορριμάτων και έτσι το δάσος παραμένει καθαρό. Στο τουριστικό περίπτερο του δάσους, μπορείς να απολαύσεις το ρόφημά σου αγναντεύοντας της περιοχή ενώ τα παιδιά μπορούν να παίξουν άφοβα.

Συνεχίζοντας ανηφορικά τον δρόμο από το δάσος, κατευθυνόμαστε ακόμη πιο βόρεια προς τα σύνορα στο Οχυρό Νυμφαίας.

Οχυρό και Στρατιωτικό Μουσείο Νυμφαίας

Μόλις 17 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Κομοτηνής βρίσκεται το Οχυρό και Στρατιωτικό Μουσείο “Οχυρού Νυμφαίας“. Για να φτάσεις στα συγκεκριμένα αξιοθέατα περνάς μέσα από Στρατιωτικό φυλάκιο της περιοχής οπου καλοσυνάτοι Στρατιωτικοί σε υποδέχονται με΄χαρά και σε οδηγούν οδικώς στο ομώνυμο Οχυρό και το Στρατιωτικό Μουσείο.

Την ξενάγηση στον χώρο κάνει αρμόδιος φαντάρος. Στην είσοδο του οχυρού λαμβάνεις πληροφορίες για την γεωγραφική τοποθεσία του οχυρού όπως επίσης και τους λόγους της κατασκευής του. Το Στρατιωτικό Μουσείο βρίσκεται εσωτερικά του Οχυρού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από τον στρατιώτη-ξεναγό, το οχυρό κατασκευάστηκε από τεχνίτες που ταξίδεψαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας εκτός από την Ροδόπη το 1936 (πρωθυπουργία Μεταξά). Το οχυρό κατασκευάστηκε ως επί το πλείστον χωρίς την χρήση μηχανημάτων- χειρωνακτική εργασία ενώ το κύριο υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν μάρμαρο από την Θάσο.

Κατασκευάστηκαν 4 όροφοι αλλά δυστυχώς σήμερα έχει χαθεί ο τελευταίος όροφος που βρίσκεται και πιο χαμηλά, ενώ επισκέψιμος για το κοινό είναι μόνο ο τελευταίος, όροφος. Εκεί βρίσκεται και το Στρατιωτικό Μουσείο. Σήμερα στο οχυρό η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 18 βαθμούς ενώ οι χώροι είναι πεντακάθαροι και αρκετά καλοδιατηρημένοι. Μπαίνοντας στο οχυρό,ακολουθήσαμε συγκεκριμένη πορεία (σε μέρος από τις στοές που υπήρχαν τότε) έχοντας πάντα την ξενάγηση του στρατιώτη.

Στο στρατιωτικό μουσείο υπάρχουν πολλά εκθέματα του οχυρού όπως προσωπικά αντικείμενα στρατιωτών, αξιωματικών, όπλα και γενικότερα κειμίλια του χώρου. Προσωπικά πάντα, κοντοστέκομαι στις φωτογραφίες της εποχής γιατι μου αρέσει να παρατηρώ τα πρόσωπα των ανθρώπων εκείνης της εποχής ενώ το ενδιαφέρον των παιδιών τράβηξαν τα όπλα (πολυβόλα, πιστόλια, ξιφολόγχες κ.α). Αξιο θαυμασμού είναι και το αρχείο των εφημερίδων της εποχής που αποτυπώνουν τον παλμό των γεγονότων από την μάχη στο οχυρό. Επιπλέον, στο μουσείο υπάρχει και μακέτα του χώρου οπου μπορείς εύκολα να καταλάβεις πως ήταν φτιαγμένο το οχυρό, τα διάφορα τμήματα που είχε κλπ.

Προχωρόντας μέσα στις στοές, ο επισκέπτης μπορεί να δει οτι έχουν ανακατασκευαστεί διάφορα τμήματα του οχυρού όπως το γραφείο του διοικητή (φιλοξενεί αυθεντικό υλικό της εποχής από τον ίδιο τον διοικητή)τουαλέτες, ιατρείο, χώρος για ύπνο (με κουκέτες). Στα παιδιά, τους έκανε μεγάλη εντύπωση ο χώρος των τηλεπικοινωνιών καθώς εκεί είδαν πως επικοινωνούσαν οι στρατιώτες εκείνης της εποχής (σήματα μορς) ενώ σε μερικά σημεία υπάρχουν οι αληθινές οπές από τα πυρά των εχθρών.

Ακούγοντας πολύ προσεκτικά την ξενάγηση του στρατιώτη ξεναγού, τα παιδιά μπόρεσαν να ενημερωθούν για την μάχη που έγινε στο οχυρό τον Απρίλιο το 1941, την έκβαση της και την ηρωική στάση των στρατιώτων της απέναντι στους Γερμανούς. Περισσότερα για την συγκεκριμένη μάχη μπορείς να διαβάσεις στο συγεκριμένο άρθρο

Βγαίνοντας από το οχυρό, επισκεφθήκαμε το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους Ελληνες πεσόντες ήρωες του Οχυρού που βρίσκεται ακριβώς στο λόφο πάνω από το Οχυρό και θαυμάσαμε την θέα που προσφέρει.

Μπορείς να πάρεις και μια ιδέα από τον χώρο παρακολουθώντας το βίντεο ξενάγησης.

Αναμφισβήτητα το Οχυρό Νυμφαίας, είναι ένα αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείς εαν θέλεις να μάθεις περισσότερα από την ιστορία της περιοχής και φυσικά της χώρας μας.

Η είσοδος στο Οχυρό είναι δωρεάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram