Tαξίδι στη Κομοτηνή!Μια εναλλακτική πόλη που αξίζει να επισκεφθείς (μέρος 1ο)

Πρίν από λίγες μέρες βρεθήκαμε οικογενειακώς στη Κομοτηνή.Κατά την διάρκεια του ταξιδιού (περίπου 5 ώρες από Βόλο με δύο ολιγόλεπτες στάσεις που κάναμε) δέχθηκα τηλεφώνημα από μια φίλη μου. Της ανέφερα οτι ταξιδεύουμε για Κομοτηνή και μου είπε “Μα καλά, δεν είχατε να πάτε διακοπές πουθενά αλλού; Σιγά το μέρος!” Η αλήθεια είναι οτι η Κομοτηνή δεν αποτελούσε ποτέ ενα μέρος που είχα στόχο να επισκεφθώ όμως βρεθήκαμε εκεί για τους αθλητικούς αγώνες που θα λάμβανε μέρος ο γιος μου. Στην ολιγοήμερη διαμονή μας,σαν οικογένεια βρήκαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε αυτή την πόλη οσο μπορούσαμε και φυσικά να αποδείξουμε οτι “ομορφιές υπάρχουν και σε μέρη που πιθανον να μην το περιμένεις”.

Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε για αυτόν τον λόγο. Για να ανακαλύψεις “ομορφιές που υπάρχουν και σε μέρη που πιθανον να μην το περιμένεις”.

Μερικές πληροφορίες για την Κομοτηνή που αξίζει να γνωρίζεις

Η Κομοτηνή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Θράκης.Είναι πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης και απλώνεται στο Θρακικό κάμπο. Η ιστορία της ξεκινά από την αρχαιότητα με τους Έλληνες. Στα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν Κουμουτζηνά αλλά φαίνεται οτι στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αποτελούσε κομβικό σημείο για την τότε αυτοκρατορία σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών (για τουλάχιστον 550 περίπου χρόνια). Αν και κατακτήθηκε από διάφορους λαούς (Οθωμανούς, Βουλγάρους) προσαρτήθηκε τελικά στην Ελλάδα το 1920. Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, η Κομοτηνή ήταν μια απο τις πόλεις που εξαιρέθηκε από την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και έτσι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της πόλης παρέμειναν σε αυτή. Από τις εκδιώξεις των Ελλήνων από το Πόντο και την Μικρά Ασία, πολλοί Ελληνες πρόσφυγες κατέφυγαν στην περιοχή.

Σήμερα, στην Κομοτηνή ζουν Έλληνες και Ελληνίδες Μουσουλμάνοι (Πομάκοι, Τουρκόφωνοι κ.α), Χριστιανοί και μερικοί απόγονοι προσφύγων Αρμένιοι. Η πόλη αποτελεί ένα όμορφο ψηφιδωτό θρησκειών και κουλτούρων.Για πολλούς, η Κομοτηνή είναι γνωστή ως η πόλη των φοιτητών καθώς υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός αυτών (περίπου 10.000) που δίνουν έναν όμορφο, νεανικό παλμό στην πόλη. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αποτελεί τον πυρήνα των φοιτητών στην περιοχή (με σχολές και στις γύρω πόλεις ) και σίγουρα η Κομοτηνή με τους τόσους φοιτητές είναι μια πόλη σύγχρονη, νεανική που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.

Η μοναδικότητα της Κομοτηνής

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω την Κομοτηνή με μια λέξη,αυτή σίγουρα θα ήταν η πολυπολιτισμικότητα. Μια πόλη που συνδιάζει γεύσεις, μιρωδίες, αισθήσεις και ζωή σε διαφορετικές κουλτούρες.Μια πόλη που η Δύση συνυπάρχει με την Ανατολή. Μια πόλη με χαρακτήρα Ευρωπαικό αλλά και Ανατολίτικο ταυτόχρονα. Ενα σταυροδρόμι εθίμων, πολιτισμών, θρησκειών, διαφορετικών ανθρώπων που σε καλεί να το ανακαλύψεις.

Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα για την Κομοτηνή και στον επίσημο ταξιδιωτικό οδηγό της χώρας μας

Μερικές ακόμη πληροφορίες που κάνουν την Κομοτηνή μοναδική.

Είναι πολύ συνηθισμένο να ακούσεις τον Ιμάμη να προσεύχεται κατα την διάρκεια της ημέρας σε πολλά σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, η Παρασκευή είναι μέρα προσευχής γι’ αυτό το απόγευμα της Παρασκευής πολλά μαγαζιά ειδικά στην παλιά πόλη παραμένουν κλειστά. (Δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε και δεν επισκεφθήκαμε όσα μέρη θα θέλαμε).

Στους δρόμους της Κομοτηνής, θα δεις να κυκλοφορούν πολλές κυρίες φορώντας μαντήλα μουσουλμανική ενώ σε πολλά μέρη υπάρχουν επιγραφές στη τουρκική γλώσσα.

Πολλά προιόντα που φτιάχνονται στην περιοχή εξάγωνται στην Τουρκία και το αντίστροφο. Σε πολλά μαρκετ της περιοχής θα βρεις και προιόντα της Τουρκίας (δοκιμάσαμε ξηρούς καρπούς, γλυκά και χυμούς).

Αν και η πόλη δεν έχει και τόση καλή ρυμοτομία, μπορείς άνετα να περιηγηθείς στα στενά και τους δρόμους της χρησιμοποιώντας ποδήλατο.

Τα μέρη που επισκεφθήκαμε και σου προτείνω να επισκεφθείς και εσύ

Μπορείς να ξεκινήσεις την βόλτα σου από την κεντρική πλατεία της πόλης (Πλατεία της Αγίας Ειρήνης).Είναι αναμφισβήτητα το κέντρο της πόλης. Σε αυτή δεσπόζει ένα μοντέρνο συντριβάνι και ακριβώς δίπλα μια καλοδιατηρημένη παιδική χαρά. Η παιδική χαρά βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά σε επίπεδο από την υπόλοιπη πλατεία και γύρω από αυτή μπορείς να καθήσεις αμφιθεατρικά και να επιβλέπεις το παιδί σου να παίζει με ασφάλεια. Στη συγκεκριμένη πλατεία, θα απολαύσεις απο καφέ, ροφήματα, μέχρι φαγητό και ποτό. Είναι το στέκι των περισσότερο φοιτητών και εκεί μπορείς να κάνεις και μια στάση από τα ψωνια σου για φαγητό. Ιδανική πλατεία για παιχνίδι καθώς δεν παιρνουν αυτοκίνητα.

Τα μαγαζιά της παλιάς πόλης είναι σίγουρα ένα αξιοθέατα που αξίζει να θαυμάσεις στην Κομοτηνή. Η συγκεκριμένη αγορά φημολογείται οτι λειτουργεί από τους Οθωμανούς. Σε αυτή την αγορά θα βρείτε πολλές αντίκες και προιόντα που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Τα μαγαζιά είναι πολύ μικρά σε τετραγωνικά όμως η πραγμάτια τους είναι μεγάλη. Στην Ερμού, τον πλακόστρωτο δρόμο της πόλης θα δεις αυτά τα μικρά μαγαζάκια γνωστά και ως τενεκετζίδικα (που πουλουν προιόντα από λευκόσιδηρο). Ακριβώς λίγο πιο πέρα, στη Δημοτική αγορά θα δεις πολλά μικρά μαγαζιά που πουλούν ντόπια ψάρια, λαχανικά και φρούτα.

Περπατώντας λίγο ακόμα, θα συναντήσεις απομεινάρια από το παλιό Φρούριο. Δίπλα από το παλιό Φρούριο μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου σε υπερσυγχρονα καφέ. Αν και το φρούριο κατασκευάστηκε από τον Βυζαντινό Θεόδοσιο γύρω στον 4ο αιώνα μ. Χ με σκοπό την οχύρωση της πόλης, οι Οθωμανοί κατέστρεψαν μέρος αυτού για να χρησιμοποιήσουν τις πέτρες για την κατασκευή Τζαμιών στη πόλη. Σήμερα υπάρχει μόλις ένα μικρό κομμάτι , αρκετά παραμελημένο.

Ενα ακόμη αξιοθέατο που μπορείς να δεις αρκετά συχνά στην Κομοτηνή είναι τα διάφορα τζαμιά της πόλης.Η πόλη της Κομοτηνής έχει πληθώρα τζαμιών οπως άλλωστε και τα γύρω χωριά του νομού. Το Εσκί Τζαμί (Παλιό Τζαμί)(το μεγαλύτερο σε όλο τον νομό) που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μαζί με το Γενί Τζαμί (Νέο Τζαμί) είναι σίγουρα δύο από τα πιο γνωστά. Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να επισκεφθούμε κανένα από τα δύο όμως σε τοπικούς οδηγούς θαύμασα την εσωτερική τους διακόσμηση (αυτά τα μπλε πλακάκια που θυμίζουν doodle art). Τα συγκεκριμένα τζαμιά εχουν κατασκευαστεί περίπου το 1600 και τις βραδινές ώρες , φωτίζονται και μπορείς να τα φωτογραφίσεις και θαυμάσεις από αρκετά σημεία της πόλης.

Ακριβώς δίπλα από το Γενί Τζαμί (που είναι και η Μουφτεία της Κομοτηνής)δεσπόζει ο Πύργος του Ρολογιού. Βρίσκεται εκεί από το 1884 και είναι αφιερωμένος στον Σουλτάνο της τότε εποχής. Μια φωτογραφία αξίζει να παρθεί από την περιοχή καθώς είναι αρκετά γραφική, ενώ εκεί γυρώ όμορφα καταστήματα για καφέ και φαγητό θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές.

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το “Μνημείο με το Σπαθί”ή “Το Σπαθί “. (Σε αυτό το μέρος, ειδικά οι νεοφερμένοι φοιτητές της πόλης δίνουν ραντεβού). Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη με υψος 15 μέτρα που απεικονίζει ένα μεταλλικό σπαθί. Το μνημείο είναι το Ηρωο της πόλης και είναι αφιερωμένο τους Πολεμιστές του Β’Παγκοσμίου Πολέμου ενώ μια παράδοση αναφέρει οτι όσο είναι το ύψος του μεταλλικού σπαθιού τόσο βρίσκεται η Κομοτηνή κάτω από τη θάλασσα μιας η πόλη βρίσκεται σε πεδιάδα.

Ακριβώς δίπλα από το “Μνημείο με το Σπαθί” βρίσκεται το Δημοτικό άλσος. Ενας καλοδιατηρημένος χώρος όπου μπορούν άνετα να παιξουν, τρέξουν και να κάνουν πατίνι τα παιδιά. Μια μικρή λιμνούλα και μια καφετέρια υπάρχει εκεί καθώς και μερικά συντριβάνια που δροσίζουν την περιοχή. Εκεί υπάρχει και μια παιδική χαρά οπου μικρούλια μπορούν να παίξουν ελεύθερα ενώ μαμάδες , γιαγιάδες συζητούν γύρω από αυτά. Στο δημοτικό άλσος συναντήσαμε και πολλές γυναίκες με μαντήλες οπου συναναστρέφονταν ευχάριστα με αλλες γυναίκες χωρίς μαντήλα. Τα παιδιά έπαιξαν αρκετά με άλλα παιδάκια, παρόλο που πολλές φορές δεν γνώριζαν την γλώσσα τους (μιλούσαν τουρκικά). Εξάλλου στο παιχνίδι δεν χρειάζονται διαφορετικές γλώσσες. Η γλώσσα είναι μια, αυτή του σώματος!

Δυστυχώς θα θέλαμε να επισκεφθούμε και άλλα αξιοθέατα της περιοχής αλλά δεν προλάβαμε. Ευελπιστούμε την επόμενη φορά να μπορέσουμε να επισκεφθούμε το Στρατιωτικό Μουσείο της πόλης, το Λαογραφικό μουσείο αλλά και το Εκκλησιαστικό. Σίγουρα δεν θα παραλείψουμε μια επίσκεψη στο μοναδικό μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά που υπάρχει στην περιοχή.

Τι αξίζει να δοκιμάσεις

Λένε οτι αν επισκεφθείς την Κομοτηνή και δεν δοκιμάσεις τοπικά εδέσματα είναι σαν μην έχεις πάει. Στην Κομοτηνή, διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί συνυπάρχουν χρόνια οπως ανέφερα παραπάνω οπότε το ίδιο φαινόμενα παρατηρείται και στα εδέσματα. Ενα μέρος της ομορφιάς της Κομοτηνής, κρύβεται στις γεύσεις της και τα αρώματα που έχουν. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις φαγητά που συνδιάζουν Τούρκικη κουζίνα, Ελληνική (Θρακιώτικη, Ποντιακή), Μικρασιάτικη, των Ρομά και Αρμένικη.Τας κεμπαπ, φαγητά με μελιτζάνα, ατζέμ πιλάφι και φαγητά με πλουσιες μιρωδιες μπαχαρικών.

Σιροπιαστά γλυκά (όπως καταίφι, σαραγλί, καζαν ντιπ κ.α)που θυμίζουν ανατολή συνδιάζονται με ντόπια παραγωγή ξηρών καρπών και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Ο φρεσκοκομμένος καφές για άλλους Ελληνικός για άλλους Τούρκικος είναι μια ακόμη ξεχωριστή γεύση που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Φυσικά, οταν αναφερόμαστε στην Κομοτηνή, αναφερόμαστε στο γνωστό “σουτσουκ λουκουμ” (γεύση που θυμίζει λουκούμι με επικάλυψη ξηρών καρπών) οπότε μην παραλείψεις να επισκεφθείς ένα απο τα πολλά παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία που παρασκευάζουν αυτο το ιδιαίτερο γλύκισμα. Στραγάλια, γλυκίσματα με στραγάλια και γενικότερα ξηροί καρποί είναι μερικά απο τα φημισμένα τοπικά προιόντα. Τα τυροκομικά ίσως είναι ένα ακόμη προιόν που δεν είναι τόσο γνωστό όμως η Κομοτηνή έχει παραδοσιακά τυροκομικά προιόντα από ντόπιους παραγωγούς από ζώα που τρέφονται στο Θρακικό κάμπο και στα βουνά της Ροδόπης.

Στην επόμενη ανάρτηση θα διαβάσεις ένα ακόμη μέρος που επισκεφθήκαμε στηνΚομοτηνή και μας έμεινε αξέχαστο.

Πώς σου φαίνεται η Κομοτηνή; Αξίζει να την επισκεφθείς;

2 thoughts on “Tαξίδι στη Κομοτηνή!Μια εναλλακτική πόλη που αξίζει να επισκεφθείς (μέρος 1ο)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram