Για τους περισσότερους η ομορφιά αποτελεί γυναικείο προνόμιο. «Το γυναικείο φύλο πρέπει να ασχολείται με την ομορφιά, όχι οι άντρες». Αυτός ο ισχυρισμός είναι λάθος! Η ομορφιά δεν έχει φύλο. …
credits |
Η υγειά και η ομορφιά ήταν άρρητα συνδεδεμένα μεταξύ τους σε πολλούς πολιτισμούς του παρελθόντος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα με την ομορφιά να μην ασχολούνται μόνο η γυναίκες αλλά και οι άντρες. Μέσα από την ομορφιά και την περιποίηση, οι αρχαίοι πετυχαίνανε να βελτιώσουν την εμφάνιση τους αλλά και την υγεία τους καθώς οι διάφορες θεραπείες που εφαρμόζανε ενισχύανε το ανοσοποιητικό σύστημα (αιθέρια έλαια) και την προσωπική υγιεινή (ιαματικά λουτρά, αποτρίχωση) και συμβάλανε στην διατήρηση μιας όμορφης και καλλίγραμμης εμφάνισης.
Τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι στην αρχαιότητα και το ανδρικό φύλο εφάρμοζε διάφορες περιποιήσεις ομορφιάς δεν είναι και λίγα. Ίσως όλοι θα γνωρίζετε ότι στην Αρχαία Αίγυπτο, η ομορφιά αποτελούσε προνόμιο των γυναικών της βασιλικής οικογένειας καθώς και των πλουσίων. Όμως με την ομορφιά δεν ασχολούνταν μόνο οι γυναίκες στην Αρχαία Αίγυπτο. Η ομορφιά αποτελούσε καθημερινή ανάγκη για τον Φαραώ και την αριστοκρατική τάξη. Πέρα από τα διάφορα μασάζ με αιθέρια έλαια που απολαμβάνανε οι πλούσιοι Αιγύπτιοι, υπήρχαν και ειδικές περιποιήσεις προσώπου και σώματος γι’ αυτούς. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι άντρες εκείνης της εποχής ξυρίζανε το κεφάλι και τα φρύδια τους ως ένδειξη καθαριότητας αλλά κυρίως ανωτερότητας. Δεν έμοιαζαν στους φτωχούς Αιγυπτίους που ζούσαν μέσα στην βρωμιά. Παράλληλα χρησιμοποιούσανε διάφορες ειδικές ουσίες- σκόνες για να βάψουν τα μάτια τους και τα φρύδια τους. Οι αριστοκράτες βάφανε τα μάτια τους με συγκεκριμένα χρώματα ενώ οι στρατηγοί και οι υπόλοιποι άντρες που συναναστρέφονταν με τον Φαραώ με άλλες αποχρώσεις.
Ένα μεγάλο κεφαλαίο στην ιστορία που αφορά την καθημερινή ζωή των Ρωμαίων συσχετίζεται με την ομορφιά. Ίσως οι Ρωμαίοι είναι εκείνοι που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η ομορφιά είναι συνδεδεμένη με την υγεία και είχε μεγάλη αξία για εκείνους. Ακολουθώντας τις αρχές υγιεινής των Αρχαίων Ελλήνων και έχοντας τους ως πρότυπο, οι Ρωμαίοι κατόρθωσαν να θεωρούνται ως οι πιο διάσημοι στην αρχαιότητα που ασχολούνταν με την προσωπική υγιεινή και ομορφιά. Τα Ρωμαϊκά λουτρά είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο και κάποια από αυτά μπορεί να θαυμάσει κανείς ακόμα και σήμερα σε διάφορα μέρη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εξάλλου η ρωμαϊκή αυτοκρατορία θεωρείται από τους ιστορικούς ως η χρυσή εποχή των δημόσιων λουτρών. Τα δημόσια λουτρά των Ρωμαίων, οι «θέρμες» αποτελέσανε τα πρώτα κέντρα λουτροθεραπείας και τους «προγόνους» των σημερινών κέντρων ευεξίας και αναζωογόνησης (spa). Σε κάθε πόλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας υπήρχε τουλάχιστον ένα δημόσιο λουτρό (θέρμη) όπου οι Ρωμαίοι επισκέπτονταν δυο φορές την ημέρα. Οι Ρωμαίοι επισκέπτονταν αυτό τον χώρο για να πλυθούνε αλλά και να διασκεδάσουν. Εκεί συναντούσαν τους φίλους τους και συζητούσαν για διάφορα θέματα ακόμα και πολιτική. Υπολογίζεται ότι η Ρώμη είχε 170 θέρμες την εποχή του Αυτοκράτορα Αύγουστου ενώ μετά το 300μ.Χ αυξήθηκαν σε 900! Σε αυτά τα τεράστια κτήρια που κάλυπταν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, υπήρχαν διάφορες πισίνες (ζεστό, κρύο νερό) και μια ειδική (caldarium) όπου οι Ρωμαίοι κάνανε απολέπιση σώματος με μια μπρούτζινη βούρτσα και ενυδατώνανε το σώμα με αιθέρια έλαια. Πέρα από την λουτροθεραπεία, οι Ρωμαίοι επισκέπτονταν τα διάφορα δωμάτια που υπήρχαν δίπλα στις πισίνες και χρησιμοποιούνταν για περιποιήσεις. Σε μερικά από αυτά υπήρχαν κομμωτές που κούρευαν ή έβαφαν τα μαλλιά και τα γένια με βάση την εκάστοτε μόδα. Σε πολλά από αυτά υπήρχε ένα ειδικό εργαλείο από σίδηρο σε μορφή βέργας που οι κομμωτές πυρακτώνανε και τοποθετούσαν ύστερα στα μαλλιά με σκοπό να πετύχουν μπούκλες. Σε άλλα δωμάτια, οι Ρωμαίοι μπορούσαν να κάνουνε αποτρίχωση σε διάφορα σημεία του σώματος τους ενώ κοντά στις πισίνες υπήρχαν οι παλαίστρες στις οποίες οι Ρωμαίοι μπορούσαν να κάνουν άρση βαρών, πάλη, τοξοβολία και γυμναστική. Δίπλα από τα γυμναστήρια, σε μικρά δωμάτια οι Ρωμαίοι κάνανε μασάζ με ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια. Οι Ρωμαίοι ανέπτυξαν την αρωματοθεραπεία πάρα πολύ και πιστεύανε ότι τα αιθέρια έλαια έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και γι’ αυτό κάνανε επαλείψεις με αυτά. Επίσης δαπανούσανε πολλά χρήματα για τα αρώματα και ανέπτυξαν τρία διαφορετικά είδη αρωμάτων (ladysmata) σε μορφή αλοιφής, (diapasmata) σε μορφή αρώματος και (stymmata)σε μορφή ελαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχανε διαφορετικό άρωμα για να αρωματίσουνε τα μαλλιά τους, το σώμα τους, τα ρούχα τους, το κρεβάτι τους ακόμα και τους τοίχους του σπιτιού τους!
Στις μέρες μας παρατηρούμε ότι οι περιποιήσεις ομορφιάς και υγείας που απευθύνονται στον άνδρα είναι όλο και περισσότερες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις αυξημένες ανάγκες δημιουργεί στον άνδρα (και σε κάθε άνθρωπο) άγχος και ένταση. Έτσι σε πολλά κέντρα ευεξίας και αναζωογόνησης (Spa) αλλά και σε κέντρα ομορφιάς, οι περιποιήσεις που απευθύνονται στο ανδρικό φύλο είναι πάρα πολλές. Οι περισσότερες από αυτές, δίνουν έμφαση στο μασάζ με σκοπό την χαλάρωση από τις καθημερινές εντάσεις (relax). Πέρα όμως από τις περιποιήσεις-θεραπείες χαλάρωσης και αναζωογόνησης, υπάρχουν και πολλές άλλες που στοχεύουν στη βελτίωση της υφής του δέρματος )(ανανέωσης, αντιγηρανσης, ματιών). Καθώς το δέρμα του άνδρα υφίσταται ταλαιπωρία από το καθημερινό ξύρισμα, μετατρεπεται και σε πιο ευαίσθητο. Οι ειδικευμένες ανδρικές θεραπείες προσπαθούν να επιφέρουν το δέρμα σε καλύτερη κατάσταση.
Τέλος, πολλές εταιρίες καλλυντικών έχουν προωθήσει στην αγορά την δικιά του ανδρική σειρά περιποίησης προσώπου και σώματος. Πέρα από τα κλασσικά καλλυντικά για τον άνδρα που συνήθως συσχετίζονται με το ξύρισμα (After shave, shaving foam, eau de toilette) νέα προϊόντα έχουν δημιουργηθεί για αυτούς. Μερικά από αυτά είναι οι ενυδατικές κρέμες, οι μάσκες καθώς και οι κρέμες ματιών και τα στικ για τα χείλια.
Αναμφισβήτητα η ομορφιά δεν θα πρέπει να είναι προνόμιο μόνο των γυναικών. Όλοι έχουν δικαίωμα να φροντίζουν τον εαυτό τους είτε είναι γυναίκα είτε άνδρας. Η ομορφιά συμβαδίζει πάντοτε με την υγειά και την ευδιαθεσία, κάτι που γνώριζαν πολύ καλά οι αρχαίοι και πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι άνθρωποι σήμερα.