Τα ολλανδικά
μπισκοτάκια “speculaas
broken”τα
γνώρισα πριν από περίπου 15 χρόνια όταν πρωτοξεκίνησα να δουλεύω ως αισθητικός.
Μια Ολλανδέζα πελάτισσα μου τα πρόσφερε σαν κέρασμα στις αρχές του Δεκέμβρη και
τα αγάπησα. Από τότε κάθε χρόνο θα φτιάξω τουλάχιστον μια δόση!
speculaas
όλο
το χρόνο αλλά πρέπει να αμολήσω ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τα παραδοσιακά μπισκότα της Ολλανδίας.
Φτιάχνοντας αυτά τα μπισκότα,
νιώθω ότι βρίσκομαι σε εορταστικό κλίμα. Σαν αρωματοθεραπευτρια, οι μυρωδιές
είναι εκείνες που με ταξιδεύουν και με συγκινούν περισσότερο και αυτά τα
μπισκότα μυρίζουν Χριστούγεννα. Τα μπαχαρικά που περιέχουν, μου θυμίζουν την
μυρωδιά των Χριστουγέννων. Πάντοτε όταν τα ψήνω και έρχεται κάποιος στο σπίτι λέει
«μυρίζει Χριστούγεννα!». Τα δε μικρά μου που γνωρίζουν αυτή την μυρωδιά
ξετρελαίνονται 😋😋😋😋😋😋 και για την γεύση τους!
Τα speculaas broken είναι εύκολα στην παρασκευή και δεν χρειάζονται πολύ ζύμωμα. Αγαπώ τα μπισκότα
και τις λιχουδιές που προέρχονται από ζυμάρια αλλά βαριέμαι να ζυμώνω. Τα speculaas broken είναι η εξαίρεση μου
και τα φτιάχνω με πολύ ζήλο. Τα τελευταία χρόνια, τα speculaas broken είναι τα μπισκότα που φτιάχνουμε παρέα με τα παιδιά, κάτι σαν την χριστουγεννιάτικη μας δραστηριότητα,
το οικογενειακό μας έθιμο που λένε. Τα μικρά
μου λατρεύουν αυτή την ζύμη και φτιάχνουν εύκολα τα μπισκότα. Τα speculaas broken δεν απαιτούν ούτε πολλά υλικά που να είναι ακριβά
ούτε εξοπλισμό ιδιαίτερο.
είναι αυτή που μου έδωσε η Ολλανδέζα που σας ανέφερα. Την συνταγή αυτή, η ίδια
την «κληρονόμησε» από την μαμά της και αυτή από την γιαγιά της κλπ. Με αυτή την
συνταγή και βάση πάντα τις φόρμες που έχετε, φτιάχνετε τουλάχιστον δυο ταψιά μπισκότα
speculaas
broken.
Εγώ βγάζω πάντως 3+ ταψιά μπισκότα. Aκολουθωντας τις οδηγίες της κυρίας
Ολλανδέζας δεν χρησιμοποιώ πολύ μεγάλες φόρμες. Εάν δεν έχετε τις παραδοσιακές
ξύλινες – που είτε και εγώ έχω- χρησιμοποιήστε κυρίως μέτριο μέγεθος όπως αυτές
των αστεριών για παράδειγμα.
- 300 γρ μαύρη ζάχαρη
- 2 αυγά
- 500 γρ αλεύρι για όλες
τις χρήσεις
- 250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
πλάκα. (όχι soft
το τονίζω γιατί δεν θα μπορείτε να τα ζυμώσετε)
- 2 κουτ. σούπας λάδι
κατά προτίμηση σπορέλαιο
- 1 κουτ.γλυκου baking powder
- Το μίγμα μπαχαρικών speculaas broken
speculaas
broken
θα
χρειαστείτε:
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο
τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
τριμμένο
πιο πικάντικα προσθέστε
τριμμένο.
μου έδωσε την συνταγή, μου σύστησε να αγοράζω τα μπαχαρικά ολόκληρα και να τα
τρίβω η ίδια γιατί έχουν πιο έντονη μυρωδιά σε σχέση με τα ήδη τριμμένα. Τώρα
να σας πω την αλήθεια, τα τελευταία χρόνια δεν τα τρίβω πάντα. Μερικές φορές τα
παίρνω και τριμμένα.
Εκτέλεση
όλα τα υλικά μαζί. Προσθέτουμε και το μείγμα
μπαχαρικών speculaas
broken
και δημιουργείτε μια ζύμη.
Εγώ για να μπορώ να
δουλέψω την ζύμη πιο εύκολα φτιάχνω 4-5 μπάλες και τις δουλεύω ξεχωριστά. Προθερμαίνουμε
τον φούρνο στους 170 βαθμούς . Μεταφέρουμε την ζύμη σε πάγκο εργασίας χωρίς
αλεύρι όμως και ανοίγουμε φύλλο με τα χέρια μας πάχους περίπου 1εκ (δηλαδή
μέτριο πάχος). Κόβουμε με τις φόρμες για μπισκότα τα σχήματα που θέλουμε και τα
ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι δηλαδή να πάρουν ένα ελαφρύ καραμελέ χρώμα.
συγκεκριμένη ζύμη απλώνει την ώρα που ψήνεται οπότε αφήνουμε χώρο μεταξύ των μπισκότων.
Για την ιστορία να σας πω (αυτά που μου είπε η
κυρία) δηλαδή….
σε πολλές βόρειες χώρες όμως οι Ολλανδοί τα έφτιαξαν πρώτοι. Πήραν το όνομα
τους μιας και αρχικά δεν είχαν κάποια
συγκεκριμένη μορφή αλλά ψήνονταν και στην συνέχεια τα έσπαγαν σε διάφορα
ακανόνιστα κομμάτια (έτσι πήραν το όνομα
broken).
Παραδοσιακά, φτιάχνονταν από αλεύρι που είχε αλεστεί στους μύλους της Friesland (μια περιοχή με έντονη παράδοση και κουλτούρα που βρίσκεται
στην νοτιοανατολική πλευρά της Βόρειας θάλασσας και ανήκει κυρίως στην Ολλανδία).
γύρω στις αρχές του Νοεμβρη, οι Ολλανδέζες προμηθεύονταν τα μπαχαρικά τους για να φτιάξουν το μίγμα από τα μαγαζιά που
τα πουλούσαν. Προτιμούσαν να είναι φρέσκα δηλαδή να έχουν μόλις φτάσει από τις Ολλανδικές
αποικίες. Φτιαχνανε το μίγμα μπαχαρικών speculaas broken και
το διατηρούσαν σε ένα βάζο για περίπου 15 μέρες, «να γνωριστούν και να αγαπηθούν»
τα μπαχαρικά όπως έλεγαν. Μάλιστα σε πολλές οικογένειες είχαν σαν έθιμο εκείνη
την περίοδο να ετοιμάζουν αυτό το βάζο με το μίγμα. Πολλές φορές
οι γιαγιάδες κληροδοτούσαν στις νεότερες
νοικοκυρές το βάζο για αυτό το μίγμα όπως και τα μυστικά για τέλεια speculaas broken.
πριν την παραμονή του Άγιου Νικόλαου – για τους Ολλανδούς είναι ότι για εμάς η
ημέρα των Χριστουγέννων- οι νοικοκυρές
τα έφτιαχναν χρησιμοποιώντας
κυρίως ξύλινες φόρμες για μπισκότα. Οι παραστάσεις με θέμα τον βίο του St. Nickolas ήταν
οι κύριες φόρμες – καλούπια που χρησιμοποιούσαν και φυσικά κάθε σπίτι κληροδοτούσε
στους απογόνους αυτά τα καλούπια. Με τον καιρό, τα καλούπια έγιναν πιο μοντέρνα
και την θέση αυτών των καλουπιών πήραν τα μεταλλικά εορταστικά καλούπια που γνωρίζουμε
σήμερα.
Τα speculaas broken τα
μοιραζαν στα παιδιά την παραμονή του St. Nickolas σαν
ανταμοιβή στα κάλαντα που τραγουδουσαν.
φαινονται νοστιμοτατα!!!
Δέσποινα Δεσποινάκι περιμενω να σχολια σου οταν τα φτιαξεις