Διαβάσαμε :”Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι!”

Στην σημερινή μου παρουσίαση παιδικού βιβλίου, έχω την χαρά να σου παρουσιάσω το ολοκαίνουργιο βιβλίο της αγαπημένης Μαρίνας Πλούμπη από τις εκδόσεις Sweet Serendipities.

Η Μαρίνα Πλούμπη προτοεμφανίστηκε στο αναγνωστικό κοινό πριν από περίπου ένα χρόνο με ένα βιβλίο έκπληξη για τα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο ” Η τελευταία γουλίτσα” που πραγματικά μου έκλεψε τις εντυπώσεις. Ασχολείται με τον αποθηλασμό και θεωρείται best seller καθώς ξεπούλησε πολύ γρήγορα ενώ η αισθητική του σίγουρα είναι εξαιρετική. Όταν λοιπόν η Μαρίνα ετοίμασε το δεύτερό της βιβλίο, είχα περιέργεια να το λάβω γρήγορα. Έτσι όταν έφτασε στα χέρια μου, το δεύτερο βιβλίο με τίτλο “Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι!”ήξερα τι να περιμένω από την γραφή της Μαρίνας αλλά και την εικονογράφηση της Ειρήνης Θάνου, (κάτι που δικαιώθηκα δηλαδή πανηγυρικά)!

Το παραμύθι “Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι!” ασχολείται με τον βραδινό αποθηλασμό των παιδιών. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένα αγόρι στην νηπιακή ηλικία. Το παραμύθι ξεκινά με την βραδινή ρουτίνα πριν τον ύπνο του μικρού παιδιού. Μπανάκι, πλύσιμο δοντιών και ανάγνωση παραμυθιών γίνονται λίγο πριν κοιμηθεί ο ήρωάς μας. Η μητέρα βρίσκεται δίπλα στο πλευρό του μικρού παιδιού καθώς η νύχτα αρχίζει να ξεδιπλώνεται ενώ ο μικρός μας ήρωας γρήγορα κοιμάται παρέα με τους γονείς του. Όμως ξαφνικά το παιδί ξυπνάει και αναζητά το στήθος της μητέρας του για να θηλάσει. Η μαμά του, το καθησυχάζει να κοιμηθεί και του θυμίζει οτι “το γάλα της” έρχεται το πρωί. Το παιδί δεν πείθεται και τότε αναλαμβάνει δράση ο πατέρας του που τον κάνει συντροφιά και του θυμίζει οτι “το βράδυ όλοι κοιμόμαστε!”. Ευτυχώς μετά από λίγη ώρα παιχνιδιού, το αγοράκι κοιμάται ξανά. Το πρωί καθώς ξυπνά, το αγοράκι βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας του για να θηλάσει.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο βραδινός αποθηλασμός είναι το θέμα αυτού του παραμυθιού όμως θα ήθελα να τονίσω οτι προσωπικά εκτιμώ οτι το συγκεκριμένο βιβλίο ασχολείται κυρίως με τις βραδινές αφυπνίσεις των νηπίων και γενικότερα των παιδιών μικρής ηλικίας. Είναι χρήσιμο άλλωστε να θυμόμαστε οτι την νύχτα δεν ξυπνούν μόνο εκείνα τα παιδιά που θηλάζουν. Γενικότερα ξυπνούν όλα τα θηλαστικά-αρά και τα παιδιά οπότε πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει. Οι αλλαγές στη συχνότητα των αφυπνίσεων αλλά και την ποσότητα αυτών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ίδιο το παιδί. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει οτι κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης οπότε χρειάζεται να δοθεί χρόνος στο κάθε μωρό μέχρι να σταματήσουν οι αφυπνίσεις. Μου αρέσει που στο παραμύθι “περνά” αυτό το μήνυμα όπως επίσης οτι η ανατροφή του παιδιού γίνετε και από τους δυο γονείς. Παρατηρώντας την εικονογράφιση της Ειρήνης Θάνου, δίνετε έμφαση στον ρόλο του πατέρα για την ανατροφή του παιδιού. Με τόσο όμορφες ζωγραφιές, είναι σαν να “μπαίνεις” μέσα στο σπίτι του μικρού ήρωα. Επιπλέον η συγκοίμηση των γονέων με το νήπιο είναι ένα ακόμη “ταμπού” για πολλές ελληνικές οικογένειες. Με το συγκεκριμένο παραμύθι, εκτιμώ οτι ήρθε η ώρα να καταρριφθεί το ταμπού στον ύπνο των μικρών παιδιών. Ανοίγοντας λοιπόν το παραμύθι, ο αναγνώστης βλέπει οτι οι οικογένεια κοιμάται όλη μαζί. Τι ωραία εικόνα! Πόση αλήθεια!

Φυσικά θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στις ξεχωριστές σημειώσεις που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου. Γίνετε αναφορά για περαιτέρω πληροφορίες σε έγκριτες πηγές σχετικά με τον θηλασμό και αποθηλασμό ενώ η συγγραφέας αναφέρει ως τελευταία φράση “Ας μην ξεχνάμε πως ο θηλασμός είναι κάτι ιερό και πολύτιμο – το πόσο θα διαρκέσει, πολύ η λίγο, αφορά μόνο το παιδί και τη μητέρα, τη δυάδα δηλαδή και μόνο αυτή!”

Αναμφισβήτητα ένα παραμύθι μοναδικό!

Mπορείς να το παραγγείλεις από το αγαπημένο σου βιβλιοπωλείο ή απευθείας από το ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων

Καλή ανάγνωση!

2 thoughts on “Διαβάσαμε :”Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram