To σχoλείο έχει ξεκινήσει εδω και αρκετό καιρό και η κόρη μου δείχνει να το απολαμβάνει. Παλιοί και καινούργιοι συμμαθητές-συμμαθήτριες γίναν ένα στην τάξη και μαζί τα παιδάκια όλα προχωρούν στην καινούργια σχολική χρονιά. Η δασκάλα μας είναι η ιδια που είχε και πέρσυ η Ελπίδα και αυτό την κάνει ακόμα περισσότερο χαρούμενη γιατι ξέρουμε οτι πρόκειται για μια αληθινή παιδαγωγό.
Ένα από τα “κολπάκια” όπως λέει και η κόρη μου που κάνει η δασκάλα της, είναι κάθε Παρασκευή να τα αποχαιρετά χαρίζοντας τους ένα αυτοκολλητάκι. Η κόρη μου έχει ξετρελαθεί με τα αυτοκολλητάκια και φαίνεται οτι γνωστοί και φίλοι ελάβαν το μήνυμα και τις χαρίζουν και εκείνοι αυτοκόλλητα. Και αφού κόλλησε αυτοκόλλητα σε τσάντες, ποτηράκια, μολύβια και όπου μπορείτε να φανταστείτε και εγώ έχω κουραστεί να τα μαζεύω από χαλιά, ρούχα και έπιπλα, σκέφτηκα ότι είναι καιρός να αποκτήσει ένα τετράδιο αυτοκόλλητων.
Το τετράδιο- αλμπουμ αυτοκολλητων βασίζεται στην ιδεα οτι κολλάς τα αυτοκόλλητα σου σε οτι διάταξη θέλεις και μπορείς να ανταλλάξεις με τους φίλους σου. Αυτο σημαίνει οτι οι σελίδες του θα πρέπει να είναι απο υλικο που να αφηνει στο παιδι την δυνατότητα να τα ξεκολλήσει και να τα ξανακολλήσει πολυ εύκολα.
Το τετράδιο αυτό μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο στα βιβλιοπωλεία αλλά και στα μεγάλα παιχνιδομαγαζα. Η τιμή τους είναι αρκετά οικονομική αλλά από την άλλη δεν θεωρώ ότι είναι και τόσο όμορφα.
Βασικα αυτό που χρειάζετε για να φτιάξετε το δικό σας τετράδιο είναι να πλαστικοποιήσετε μερικές σελίδες και να τις έχετε μαζεμένες όλες μαζί- βιβλιοδέτημένες κατα κάποιον τρόπο. Ειναι πανευκολο να φτιάξετε το δικό σας αλμπουμ και να διαθέτει τις ζωγραφιές, σχέδια που επιθυμείτε. Στο διαδυκτιο μπορείτε να πάρετε πολλές ιδέες για να κατασκευάσετε το δικο σας τετράδιο.
Η πιο απλή κατασκευή άλμπουμ είναι να πάρετε ένα φάκελο- ντοσιέ που να περιέχει μερικές διαφάνειες και το παιδάκι σας να κολλήσει σε αυτές τα αυτοκόλλητα. Αν πάλι θέλετε κάτι πιο προσωποποιημένο και ιδιαίτερο για το μικρούλι σας που θα μπορεί να κολλά τα αυτοκόλλητα με βάση κάποιο θέμα, τότε θα χρειαστεί να πλαστικοποιήσετε μερικές σελίδες. Παρακάτω σας παρουσιάζω πώς έφτιαξα το δικό μας τετράδιο αλμπουμ αυτοκόλλητων.
το εσωτερικό του τετραδίου |
Τι θα χρειαστείτε
- Μερικά χαρτιά χρωματιστά και αν
θέλετε με κάποιες ζωγραφιές-σχέδια επάνω (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε
και χαρτιά περιτυλίγματος εαν θέλετε)
- 2 τουλάχιστον χαρτια πιο χοντρά. Εγω έβαλα χαρτιά για scrapbooking αλλά μπορείτε να βάλετε και χαρτια τύπου canson
- Διάφανο αυτοκόλλητο που “παναρώνουμε” τα βιβλία (πιο φθηνή κατασκευή απο το να πλαστικοποιήσετε τις σελίδες)
- ψαλίδι και κοπίδι
- χάρακα και μολύβι για να μετρήσουμε τις διαστάσεις
- ενα περφορατερ – διακορευτή ελληνιστι- για να κάνετε τις τρύπες
- 2 τουλάχιστον κρικάκια για να δέσουμε το τετράδιο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κορδέλα αντι για κρίκους)
Σε πρώτη φάση, διάλεγουμε το μέγεθος που θέλουμε να εχει το τετράδιο μας. Εγω ήθελα να είναι ευχρηστο και να χωρά στην τσάντα του νηπιαγωγείου οποτε επέλεξα το μέγεθος Α5.
Η Ελπίδα αυτό τον καιρό έχει μια μανία με τις πριγκίπισσες και την Elsa από την ταινία της Frozen. Τα αυτοκόλλητα με αυτές τις φιγούρες είναι πάρα πολλά οπότε σκέφτηκα ότι χρειάζομαι ένα φόντο με το ανάλογο ύφος. Από την άλλη, και ευτυχώς δηλαδή γιατί δεν αντέχω άλλο με το θέμα πριγκίπισσες, η δασκάλα μας, τους χαρίζει πολύ πιο όμορφα αυτοκόλλητα που πότε έχουν σαν θέμα τα συναισθήματα, άλλοτε πάλι τα ζωάκια, άλλοτε πάλι τις εποχές. Άρα χρειαζόμαστε διαφορετικά θέματα φόντα για να καλύψουμε όμορφα το θέμα “άλμπουμ αυτοκόλλητων”! Έτσι σκέφτηκα και έφτιαξα διάφορα background με βάση τα θέμα που σας ανάφερα παραπάνω. Τα περισσότερα τα βρήκα gogglαρωντας στο διαδίκτυο και τα πέρασα εύκολα με copy-paste στην σελίδα του τετραδίου.
μερικές απο τις ζωγραφιές που διάλεξα για background στο τετράδιο |
Κόβουμε τα χαρτιά μας στο μέγεθος αυτό που επιλέξαμε. Στην συνέχεια παναρώνουμε κάθε σελίδα του τετραδίου με το διάφανο αυτοκόλλητο. Καλό είναι να τα παναρώσετε και από τις δυο όψεις οπότε να μπορεί να κολλά το παιδάκι και από την πλευρά που έχει την εικόνα- σχέδιο που διαλέξατε αλλά και από την άλλη. Στην άλλη για παράδειγμα μπορεί να δημιουργήσει δικές του εικόνες παραστάσεις με τα αυτοκόλλητα που θα κολλήσει.
Αφού τελειώσουμε με το αυτοκόλλητο, στοιβάζουμε όλα τα φύλλα με την σειρά που θέλουμε να έχει το τετράδιο. Βάζουμε σαν εξώφυλλο και οπισθόφυλλο τα δυο πιο χοντρά χαρτονάκια για να κάνουμε πιο ανθεκτικό το τετράδιο μας. Επιλέγουμε το σημείο που θέλουμε να βιβλιοδετηθει το τετράδιο και κάνουμε τις τρύπες μας με τον διακορευτή.
Περνάμε τα κρικάκια ή την κορδέλα μας έτσι ώστε να μπορούν να γυρνουν οι σελίδες σαν βιβλίο.
Το τετράδιο μας είναι έτοιμο!
Καλή επιτυχία!