Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που έχουν πρωτάκι

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από εκείνες τις ημέρες που σαν μητέρα είχα μια έντονη αγωνία για την κόρη μου που σε λίγες μερες θα ξεκινούσε την πρώτη δημοτικού. Φυσικά είχα ενημερωθεί από άλλες φίλες μαμάδες σχετικά αλλά σίγουρα η αγωνία ήταν μεγάλη.
Στην πορεία ανακάλυψα οτι δεν χρειάζεται άγχος αλλά καλή οργάνωση και …ψυχραιμία.
Όλη την διάρκεια  της χρονιάς κατεγραφα διάφορες σκέψεις -tips που με βοήθησαν σαν μητέρα από  πρωτάκι και μακάρι να τα γνώριζα και εγώ τότε. Έτσι σας ετοίμασα έναν οδηγό συμβουλών για όλους εσάς που έχετε πρωτάκι.
Κρατήστε οτι ταιριάζει στον χαρακτήρα του παιδιού σας και εσάς και απολαύστε την σχολική χρονιά που μόλις  ξεκίνησε.

  • Το γοργόν και χαρη έχει. Προετοιμάστε με θετική στάση το παιδί σας για το νέο σχολείο. Τονίστε οτι πρόκειται για μια ανεπανάληπτη στιγμή που σίγουρα θα φέρει μεγάλες αλλά και όμορφες αλλαγές στην ζωή του παιδιού.
  • Σχολικά είδη. Σίγουρα θα πείτε,τώρα θυμήθηκε να μας πει για τα σχολικά είδη; Τώρα τα ψωνίσαμε. Η αλήθεια είναι οτι αν πιστεύετε οτι αγοράσατε τα σχολικά σας στην αρχή του Σεπτέμβρη και τελειώσατε,μάλλον γελιέστε. Μολύβια,γόμες,χρώματα και χαρτί (ειδικά χαρτί φωτοτυπίας)σίγουρα θα ξανααγορασετε γιατί πολύ απλά θα ξαναχρειαστειτε. Οπότε κάντε την ερευνας σας για προϊόντα σε καλές τιμές και προμηθευτειτε μερικά ακόμα για να έχετε. Ειδικά αυτή την περίοδο  θα βρείτε ακόμη προσφορές. Επίσης, ένα απλό τετράδιο μπλε δεν πάει χαμένο να ξαναγορασετε. Εγώ σας προτείνω να μην αγοράζετε φθινιαρικα μιας και τα πληρώνετε διπλά ύστερα. Προτιμήστε τα κλασσικά που μπορεί και να μην είναι τόσο φιγουράτα για το παιδί όμως είναι αξιόπιστα και ανθεκτικά. Δώστε προτεραιότητα στην ποιότητα των σχολικών ειδών δηλαδή (καλής ποιότητας φύλλο χαρτί που δεν σκίζετε  εύκολα, μολύβια που ξύνονται εύκολα και δεν σπάνε οι μύτες τους με το παραμικρό.)
  • Παναρια στα βιβλία. Πολλοί γονείς ίσως θεωρούν περιττό ή άσκοπο να παναρωσουν τα σχολικά βιβλία. Ευτυχώς είχα παράδειγμα την μητέρα μου που παναρωνε τα δικά μας βιβλία κάθε χρόνο, ακόμα και στο λύκειο και έτσι μιμήθηκα την πράξη της και έκανα το ίδιο. Την χρονιά που πέρασε, πολλά πρωτάκια εκεί κάπου στα μέσα του Γενάρη, είδαν το βιβλίο τους να κόβεται στην μέση. Δυστυχώς τα σχολικά βιβλία δεν έχουν και την καλύτερη ποιότητα χαρτιού. Επιπλέον από την κακή χρήση που μπορεί άθελα να κάνουν τα πρωτάκια, είναι πολύ εύκολο να τεμαχιστεί. Το παναρωμα μπορεί να κρατήσει το βιβλίο δεμένο και να μην κοπεί. Φυσικά μπορεί να μην γνωρίζετε την τεχνική παναρωματος (δεν είναι και τόσο δύσκολη όμως.) Ρίξτε μια ματιά στο βίντεο της Ασπας. Τα καλά νέα είναι οτι εάν πάλι δεν θέλετε να κάνετε όλη αυτή την διαδικασία, μπορείτε να βρείτε έτοιμα κομμένα αυτοκόλλητα στις διαστάσεις των βιβλίων ή ακόμη πιο εύκολα, διαφάνειες επαναχρησιμοποιημενες.
  • Ετικέτες. Βάλτε ετικέτες σε βιβλία και τετράδια και προσπαθήστε και στα υπόλοιπα υλικά του παιδιού. Τα πρωτάκια δυσκολευονται να ξεχωρίσουν τα πράγματα τους. Βάζοντας ετικέτες,δεν θα έχετε τέτοια προβλήματα.
  • Υφασματινη σελιδοδεικτες. Πέρυσι η κυρία της κόρης μου,μας πρότεινε αυτοκολλητους σελιδοδεικτες. Αρχικά οι σελιδοδεικτες δούλευαν μια χαρά, αλλά στην πορεία και με την χρήση ξεκολλούσαν και έτσι ψάχναμε στο σπίτι να βρούμε που είχαμε μείνει. Η γιαγιά έδωσε και πάλι την λύση. Υφασμάτινοι σελιδοδεικτες. Έτσι δεν είχαμε προβλήματα. (Αν θέλετε, πείτε μου να σας ετοιμάσω ανάρτηση για να φτιάξετε τους δικού σας). 
  •  Φαγητοδοχειο ή lunch box Τα παιδιά που πρόκειται να ακολουθήσουν ολοήμερο σχολείο συνηθίζουν  να κουβαλούν ξεχωριστό τσαντάκι φαγητού. Ακόμη και αν το παιδάκι σας δεν είναι στο ολοήμερο, επενδύστε σε ένα καλό φαγητοδοχειο που θα κρατά το φαγητό/κολατσιό σε άριστη κατάσταση. Έτσι δεν θα υπάρχει περίπτωση να λερωθεί η τσάντα η σχολική από το κολατσιό.
  • Διάβασμα. Το διάβασμα στο σπίτι, είναι αυτό που φοβίζει τους περισσότερους γονείς στην πρώτη δημοτικού. Πώς θα γίνετε; Με ποια σειρά; Με ποιο τρόπο; Πρέπει να γίνετε, άραγε; Δυστυχώς, το ελληνικό σχολείο, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το διάβασμα στο σπίτι. Είμαι από εκείνους τους γονείς, που θα ήθελαν, μετά το σχόλασμα, το παιδί να μην έχει τίποτα για διάβασμα στο σπίτι και να αφιερώνει χρόνο παίζοντας όμως στην Ελλάδα, αυτο δεν είναι εφικτό. Ακόμη και αν είστε τυχεροί και έχετε μια δασκάλα/ δάσκαλο που πασχίζει να περάσει αυτή την ιδέα, θα δείτε οτι δεν γίνετε. Τα Ελληνικά σχολεία είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με το καθημερινό διάβασμα στο σπίτι. Συνεπώς αυτό που χρειάζεται να κάνετε ετσι ώστε να μην σπαταλάτε ολο το απόγευμα, προσπαθώντας να βάλετε το πρωτάκι να διαβάσει, είναι να του εξηγήσετε οτι η συνέπεια και η συγκέντρωση θα το βοηθήσει να τελειώσει γρήγορα και σωστά το διάβασμα του. Έτσι θα εχει περισσότερο χρόνο για παιχνίδι μετά.
  • Εξωσχολικές δραστηριοτητες. Κάθε γονιός ή έστω οι περισσότεροι θέλουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν κάποιες δραστηριοτητες / χομπυ που πολλές φορές δεν γίνονται στο σχολείο. Το παιδί όμως θέλει; Ακούω καθημερινά γονείς να τρέχουν από την μια δραστηριοτητα στην άλλη. Δώστε προτεραιότητα στο σχολείο. Για το πρωτάκι, που ξεκινά διάβασμα, οι περισσότερες δραστηριοτητες είναι περιττές. Είναι κρίμα, τα μικρά παιδιά, να μην χαίρονται το παιχνίδι και την ξεγνοιασιά σε αυτές τις ηλικίες. Επιλέξτε μια ή έστω δυο και δώστε έμφαση στο σχολείο. Προσπαθήστε να αφήνετε κάποιες μέρες κενές, χωρίς δραστηριοτητες, έτσι ώστε να τις περνά το παιδί όπως εκείνο θέλει. 
credits
  • Παιχνίδι. Ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο για εμένα σε αυτό των οδηγό συμβουλών. Δώστε χρόνο στο παιδί σας για παιχνίδι. Πέρυσι σαν γονείς από τα πρωτάκια, θελήσαμε να βρεθούμε κάποια Σαββατοκυριακα εκτός σχολείου έτσι ώστε τα παιδιά μας να παίξουν. Δεν φαντάζεστε την χαρά που είχαν τα παιδιά, όταν βρέθηκαν με τους συμμαθητές τους. Προσπαθήστε να ενισχύσετε αυτές τις συναντήσεις. Βοηθούν τόσο πολύ στη σχέση των παιδιών. Από την άλλη, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωριστούν οι γονείς. Ακόμη και αν δεν ταιριάζετε με τους υπόλοιπους γονείς, δώστε προτεραιότητα στα παιδιά σας και κάντε παρέα με την άλλη μαμά που μπορεί να μην ταιριάζετε. Μπορεί να μην έχετε πολλά  κοινά αλλά έχετε να μοιραστείτε αγχη, αγωνίες, χαρές, εκπλήξεις που περνούν καθημερινά τα παιδιά σας στο σχολείο. 
  • Σύλλογος γονέων και δάσκαλοι. Στις μέρες μας όλοι οι γονείς, έχουμε πολύ περιορισμένο χρόνο για να ασχοληθούμε με συλλόγους κλπ. Σκεφτείτε όμως, οτι στην ίδια κατάσταση, βρίσκονται και όλοι εκείνοι οι γονείς και κηδεμόνες που ασχολούνται με τα του συλλόγου του σχολείου σας. Όμως για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα σχολείο και να φέρει και θετικές κριτικές χρειάζεται η συνεργασία των μαθητών- γονέων με τους εκπαιδευτικούς. Αυτό μπορεί να γίνει με την λειτουργία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Οπότε προσπαθήστε να εντάξετε και τις δράσεις, εργασίες του συλλόγου σας στην καθημερινότητα. Έτσι θα μπορέσετε να γνωρίσετε καλύτερα τους εκπαιδευτικους και γενικότερα το περιβάλλον του σχολείου του παιδιού σας. Επιπλέον, η δράση σας σαν ενεργό μέλος, θα λειτουργήσει θετικά για το παιδάκι σας. Ευτυχώς στην Ελλάδα, έχουμε ακόμα αρκετούς δασκάλους που νοιάζονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης τους (νοιώθω πολύ τυχερή που το παιδί μου έχει μια δασκάλα σαν και αυτή). Προσπαθήστε να καταλάβετε την θέση που έχει ο δάσκαλος για το πρωτάκι. Οπότε δημιουργήστε μια συμμαχία μαζί τους με σκοπό να βοηθήσετε στην εκπαίδευση του  παιδιού σας. Ακούστε και κυρίως δεχτείτε αυτά που θα σας πει, ο δάσκαλος από το παιδι σας. 
  • Τελος, προσπαθήστε να μιλάτε όσο γίνετε περισσότερο με το παιδί σας. Συζητήστε μαζί του για την μέρα που είχε στο σχολείο. Τα αστεία, τα παράξενα, τα εύκολα και δύσκολα που είχε κάθε μέρα. Εμείς χρησιμοποιησαμε το σχόλασμα για αυτό το σκοπό. Έτσι κάθε μέρα, δαπανούμε περίπου 10 λεπτά για να φτάσουμε στο σπίτι. Ονομάσαμε την ώρα αυτή ως “Η ώρα  της ημέρας”. Σε αυτό το 10λεπτο, η κόρη μου ανέφερε όλα όσα της τράβηξαν την προσοχή στο σχολείο. Εγώ προσπάθησα να μπω στην θέση από το πρωτάκι μου και να τα βλέπω από την αστεία πλευρά. Έτσι εκείνη ένιωθε πιο άνετα και μου μιλούσε χωρίς να νοιώθει οτι θα την κρίνω σαν μαμά. Φυσικά, η επικοινωνία με το παιδί, δεν θα πρέπει να σταματά μόνο σε αυτό το 10λεπτο. Προσπαθήστε να είστε κοντά στα παιδιά σας και να συζητάτε μαζί τους. 
Ελπίζω τα παραπάνω να βοηθήσουν τις μαμάδες με τα πρωτάκια και κυρίως να τις ξε-αγχωσουν!

Συνεχίζετε…

Περιμένω τα δικά σας σχόλια

Και μην ξεχνάτε
Ακολουθήστε το beauty harmony blog 
στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog 
και στο instagram beauty_harmony_blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram