Το ρύζι είναι ένα συστατικό που συναντάμε αρκετά στη μαγειρική. Οι λαοί της Ασίας, άλλωστε ζουν, θα μπορούσαμε να πούμε, αποκλειστικά καταναλώνοντας ρύζι .
Διατροφικά το ρύζι ανάλογα με το είδος του (καστανό, λευκό κλπ) παρουσιάζει διακυμάνσεις στην θρεπτική του αξία όμως σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα δημητριακό πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου και την κυκλοφορία του αίματος). Επιπλέον, περιέχει αυξημένο ποσοστό ιχνοστοιχείων (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
Οι λαοί της Ασίας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω έχουν ως κύρια τροφή το ρύζι. Είναι βασικό συστατικό της κουζίνας τους αλλά και της ομορφιάς τους.
Οι Ασιάτισσες χρησιμοποιούν το ρύζι από την αρχαιότητα σε φροντίδες ομορφιάς. Σε πολλές ιστορικές καταγραφές εμφανίζονται γυναίκες να χρησιμοποιούν το ρύζι για την περιποιήσή τους ενώ οι “συνταγές ομορφιάς” με βασικό συστατικό το ρύζι μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Φαίνεται οτι και η Δύση πλέον, ανακάλυψε την αξία του ρυζιού στην ομορφιά και γι’ αυτό πολλές εταιρίες κοσμητολογίας πλέον προσθέτουν το ρύζι στα προϊόντα ομορφιάς τους.
Ο πιο γνωστός τρόπος εφαρμογής του ρυζιού που προτείνουν πλέον οι γκουρού ομορφιάς είναι το νερό ρυζιού ή ρυζόνερο. Ειδικότερα, το ρυζόνερο έχει μελετηθεί από την αρχαιότητα οτι προσφέρει λάμψη στα μαλλιά και πλούσια ενυδάτωση.Επιπρόσθετα, στη φροντίδα της επιδερμίδας προσφέρει ενυδάτωση, τόνωση και καταπράυντική δράση (ειδικά σε ευαίσθητα δέρματα). Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι η χρήση του ρυζόνερου μπορεί να βελτιώσει και την εμφάνιση ενός δέρματος που έχει δεχθεί τις αρνητικές συνέπειες στην έκθεση του ήλιου και την φωτογήρανσης (πανάδες, λεκέδες,κλπ).
Μπορείτε να φτιάξετε και εσείς στο σπίτι το δικό σας προϊόν- ρυζόνερο και να το χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές.
Για την παρασκευή του δικού σας ρυζόνερου, δεν θα χρειαστείτε κάποιο συγκεκριμένο είδος ρυζιού μιας και κάνοντας την δική μου έρευνα κατέληξα οτι δεν παίζει κανένα ρόλο. Το σίγουρο πάντως είναι οτι μια καλή ποιότητα ρυζιού θα ε΄χε και το ανάλογο αποτέλεσμα και στη φροντίδα ομορφιάς. Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές συνταγές για να παρασκευάσετε το δικό σας ρυζόνερο. Σας παρουσιάζω τη δική μου συνταγή (διαβάστε το δικό μου disclaimer ).
Υλικά για την παρασκευή Νερού Ρυζιού/ Ρυζόνερο
- 1 κούπα ρύζι καλή ποιότητας
- 4 λίτρα περίπου νερό (ακολουθούμε την αναλογία 4/1 )
- Μια κατσαρόλα μαγειρικής
- Σουρωτήρι
- μπολ ή κατσαρόλα αποστράγγισης
- εργαλείο πουρέ πατάτας/potato smusher
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσετε το ρύζι από ξένες ουσίες (πετρούλες κ.α) το ξεπλένετε σε τρεχούμενο νερό δύο και τρεις φορές. Στη συνέχεια το βράζετε μέσα στην κατσαρόλα με το νερό για περίπου 20 -25 λεπτά. Aφού το κατεβάσετε από την φωτιά και χρησιμοποιώντας το εργαλείο για την παρασκευή πουρέ, πολτοποιείται το μείγμα νερού και ρυζιού. Πριν περάσετε το μείγμα απο το στραγγιστήρι, τοποθείτε την κατσαρόλα ή το μπολ για να κρατήσετε τα υγρά. Περνάτε από το στραγγιστήρι τον υδαρή πολτό που θα δημιουργηθεί.
Το ρυζόνερο είναι έτοιμο για χρήση αρκεί να είναι χλιαρό. Μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε μπουκάλι, κατά προτίμηση γυάλινο για να διατηρηθούν καλύτερα τα στοιχεία του. Διατηρείται για μια εβδομάδα μέσα στο ψυγείο.
Μπορείτε να το εφαρμόσετε στα μαλλιά, χρησιμοποιώντας το σαν ξέβγαλμα στο πλύσιμο των μαλλιών (εφόσον το έχετε αραιώσει με περισσότερο νερό). Εαν θέλετε να έχει και ιδιαίτερο άρωμα, τα αιθέρια έλαια που σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε είναι
- δεντρολίβανο (rosemarinus officinalis)οτι καλύτερο για ενδυνάμωση της τρίχας,
- λεβάντα (lavandula angustifolia) για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών, ιδιαίτερα ενυδατική
- το θυμάρι (thumys vulgaris) ιδανικό για την τριχόπτωση
- το τσαγιόδεντρο (melaleuca altenifolia) εάν αντιμετωπίζετε πυτιρίδα
Αφήνετε το ρυζόνερο για δέκα περίπου λεπτά και ξεβγάζετε.
Μπορείτε να προσθέσετε το ρυζόνερο και να φτιάξετε το δικό σας σαμπουάν, χρησιμοποιώντας την συνταγή για σπιτικό σαμπουάν που έχετε. Απλά, αντικαταστηστε τη χρήση απλού νερού με ρυζόνερο.
Όσον αφορά το πρόσωπο, το ρυζόνερο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτική λοσιόν για την καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς. Βρέξτε τις ροδέλες demaquillage που χρησιμοποιειτε βάζοντας το ρυζόνερο.
Επιπλέον, μια ακόμη χρήση του ρυζόνερου είναι στις μάσκες ομορφιάς. Αν χρησιμοποιείτε μάσκα σε μορφή σκόνης, φτιάξτε το μείγμα αντικαθιστώντας το νερό με ρυζόνερο.
Αν πάλι, έχετε ένα δέρμα ευαίσθητο με πολλές κοκκινίλες και ερεθισμούς, μπορείτε να φτιάξετε την δική σας μάσκα ομορφιάς. Πάρτε την υφασμάτινη μάσκα σας και εμποτίστε την με πηχτό μείγμα ρυζόνερου. Τοποθετήστε την στο πρόσωπο για 30 λεπτά και ξεβγάλτε όπως κάνετε σε αυτές τις μάσκες.
Αν είστε από τα άτομα που υποφέρετε από ατοπική δερματίτιδα και κνησμό, κάνοντας ένα μπάνιο ρυζόνερου σίγουρα θα σας ανακουφίσει. Γεμίστε την μπανιέρα σας με χλιαρό νερό και προσθέστε τουλάχιστον 3 λίτρα ρυζόνερο. Μπορείτε να κάνετε και κομπρέσα ρυζόνερο σε περιοχές με έντονη ξηροδερμία.
Καλή επιτυχία!
Και μην ξεχνάτε
Ακολουθήστε το beauty harmony blog στο facebook κάνοντας like στο Beauty harmony blog και στο instagram beauty_harmony_blog