Τον τελευταίο καιρό, η google μου βγάζει στους τίτλους της στην αναζήτηση, άρθρα σχετικά με όμορφα ελληνικά νησιά που δεν είναι τόσο δημοφιλή. Φαίνεται οτι από τις πολλές αναζητήσεις και τα “μπισκότα” που κατά καιρούς τρώμε στο διαδίκτυο “γέμισε” και η αναζήτηση μου με αποδράσεις/εκδρομές. Εξάλλου όλοι γνωρίζουν οτι αγαπώ τις αποδράσεις και τα ταξίδια και γι’ αυτό έχω αφιερώσει ένα ολόκληρο τομέα από το blog μου με προτάσεις για εκδρομές και εξορμήσεις που μπορείς να κάνεις με την οικογένεια ή και χωρίς αυτή.
Στη σημερινή μου ανάρτηση θέλω να σου παρουσιάσω ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθείς στη Μαγνησία και δεν είναι τόσο δημοφιλές όμως τους καλοκαιρινούς μήνες οι ντόπιοι το επισκέπτονται αρκετά συχνά. Είναι ένα μέρος που όλοι στην Μαγνησία όταν μιλάμε για αυτό λέμε “Α!!”. Αναφέρομαι φυσικά στο Νησί της Παναγιάς ή αλλιώς στο Παλαιό Τρίκερι.
Το Παλιό Τρίκερι ή αλλιώς Νησί της Παναγίας είναι αφιερωμένο στη Μεγαλόχαρη και εκεί δεσπόζει το μοναστήρι που είναι αφιερωμένη σε Εκείνη. Βρίσκεται μέσα στον Παγασητικό κόλπο. Είναι το μοναδικό νησί μέσα στον Παγασητικό κόλπο που κατοικείται καθώς υπάρχουν ακόμη τρία(Ψαθού, Στρογγυλή, Αλατάς και Πυθού). Με θέα στον Παγασητικό κόλπο αλλά και στον Ευβοικό, το Παλαιό Τρίκερι είναι ένα νησάκι μοναδικό.
Αν και πολύ μικρό σε έκταση, μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πρόκειται για ένα νησί με μεγάλη ιστορία. Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα (Κικύνηθος η πρώτη του ονομασία) και αναφορές γίνονται για τα μυκηναικά χρόνια, υπήρξε τόπος που αναπτύχθηκε αρκετά με την πάροδο των χρόνων. Πολλοί ντόπιοι αναφέρουν οτι στην αρχαιότητα υπήρξε σταθμός για τους ναυτικούς που ταξιδεύανε στο Βόρειο Αιγαίο. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της έντονης ανάπτυξης των πειρατών στη Μεσόγειο, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν και να ξαναφτιάξουν το νέο Τρίκερι ή αλλιώς το χωριό Τρίκερι ακριβώς απέναντι από το νησί, πάνω στο βουνό του Πηλίου. Έτσι, διατήρησαν την ασφάλεια τους και την περιουσία τους. Πολλές πληροφορίες για την ιστορία του Τρικερίου μπορείς να διαβάσεις και στο συγκεκριμένο blog . Με πλούσια ναυτική ιστορία και μεγάλη ανάπτυξη, οι κάτοικοι του Τρικερίου μπόρεσαν να κάνουν τον τόπο τους ξακουστό σε όλο τον κόσμο (η παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών του Τρικερίου όπως και η ναυτοσύνη των κατοίκων, τους κάνει υπερήφανους και όχι άδικα). Το 1881 το νησί περιήλθε στο ελληνικό κράτος.
Αν και το Παλαιό Τρίκερι είναι ένας τόπος με απαράμιλλη ομορφιά, δυστυχώς η ιστορία του Ελληνικού κράτους άφησε τα μελανά της στίγματα σε αυτό το νησί. Για πέντε ολόκληρα χρόνια, το όμορφο νησιού του Τρικερίου, αποτέλεσε χώρο εξορίας των αριστερών γυναικών, διωγμένων για τα πολιτικά φρονήματά τους, ή μελών της οικογένειάς τους(1948-1953). Σε αυτό το νησί εξορίστηκαν περίπου 5.000 γυναίκες κάθε ηλικίας. Εκεί μαζί με τα παιδιά τους έχοντας την βοήθεια άλλων εξορισμένων γυναικών δημιούργησαν μια νέα κοινωνία που οι κακουχίες (πείνα, κρύο, αρρώστιες) και τα βασανιστήρια ήταν καθημερινότητά τους. (Περισσότερα για την ζωή αυτών των γυναικών μπορείς να διαβάσεις στο βιβλίο ” Στρατόπεδα Γυναικών. Χίος – Τρίκερι – Μακρόνησος – Αϊ – Στράτης 1948 – 1954“) Αν και τα βασανιστήρια ήταν καθημερινά, πολλά παιδιά γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και μορφώθηκαν στο συγκεκριμένο νησί καθώς οι εξόριστες γυναίκες δημιούργησαν σχολείο και πολιτιστικά σημεία (θέατρα κλπ) για την μόρφωση των κατοίκων.
Ευτυχώς, αυτές οι άσχημες μέρες έχουν περάσει. Στο νησί πλέον που υπάρχουν λιγοστά σπίτια και μόλις 86 μόνιμοι κάτοικοι, κυριαρχεί η γαλήνη και είναι κατάφυτο από ελιές. Στο κέντρο περίπου του νησιού που είναι και το υψηλότερο σημείο, υπάρχει το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Εξωτερικά δεν θυμίζει μοναστήρι αλλά περισσότερο φρούριο καθώς όπως προανέφερα, δεχόταν πολλές επιδρομές από πειρατές , κτίστηκε για να προστατεύει τους κατοίκους και τις μοναχές (περίπου το 1825).
Παλαιότερα υπήρχαν περίπου 100 κελιά γύρω από την κεντρική εκκλησία, που ήταν διαθέσιμα για όποιων ήθελε να προσευχηθεί και να ξεκουραστεί. Στις μέρες μας είναι διαθέσιμα πολύ λιγότερα όμως είναι πεντακάθαρα και πανέμορφα για διαμονή. Το αντίτιμο είναι πραγματικά πολύ μικρό και αν ψάχνεις ένα ησυχαστήριο είναι ότι καλύτερο. Η αυλή του μοναστηριού είναι πλακόστρωτη και παντού υπάρχουν λουλούδια και φυτά. (Στο εσωτερικό του μοναστηριού δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση ούτε βιντεοσκόπηση οπότε δεν μπόρεσα να σου έχω υλικό).
Το νησί έχει όμορφες μικρές παραλίες για μπάνιο με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά. Η πράσινη παραλία είναι η πιο γνωστή όπως και η παραλία της Αγίας Σοφίας και αν διαλέξεις να κάνεις το μπάνιο σου εκεί σίγουρα θα σε σαγηνεύσει. Θα χρειαστείς περίπου ένα τρίωρο ποδαρόδρομο για να ανακαλύψεις ολόκληρο το νησί κάνοντας πεζοπορίες ανάμεσα σε ελιές και χαμηλή βλάστηση. Σημαντικό να αναφερθεί οτι στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα μόνο λιγοστοί κάτοικοι πεζοπόροι που σε καλωσορίζουν πάντα χαμογελαστοί.
Το Παλαίο Τρίκερι αποτελεί αγαπημένο προορισμό για να φας φρέσκο ψαράκι, θαλασσινά και τσιπουρομεζεδες. Στο μικρό λιμανάκι του νησιού, θα βρεις παραδοσιακές ψαροταβέρνες για να γευτείς φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που αλιεύθηκαν προ λίγων ωρών από την περιοχή. Αν και στο λιμανάκι φτάνουν συνέχεια σκάφη με τουρίστες είτε για φαγητό ή για προσκύνημα στο μοναστήρι, η ζωή στο νησί είναι αρκετά ήσυχη. Αν είσαι από αυτούς που ψάχνουν μέρη με απέραντη ησυχία και σχεδόν καθόλου τουρισμό, το Παλαιό Τρίκερι είναι ότι καλύτερο.
Εγώ έφτασα στο νησί με ιδιωτικό σκάφος και απόλαυσα την ηρεμία του νησιού. Από τον Βόλο, ξεκινούν αρκετά καραβάκια που κάνουν καθημερινές επισκέψεις στο νησί. Σαλπάρουν το πρωί και μέσα σε μια ώρα περίπου σε αφήνουν στο νησί. Η επιστροφή στο Βόλο γίνετε συνήθως το απόγευμα. Επιπλέον, μπορείς να επισκεφθείς το νησί με το θαλάσσιο ταξί που υπάρχει απέναντι από το νησί στην περιοχή του Αλογόπορου. Μέσα σε μόλις 10 λεπτά βρίσκεσαι στο νησί. Χρειάζεται όμως να ταξιδέψεις περίπου μιαμιση ώρα οδικώς από Βόλο για να φτάσεις στον Αλογόπορο(αν και η διαδρομή είναι κουραστική, 75 χιλιόμετρα περίπου, αξίζει να την κάνεις γιατί αντικρίζεις την ομορφιά του Νότιου Πηλίου-που θυμίζει φιορδ και είναι εξαιρετική).
Αν σκέφτεσαι να μείνεις μερικές μέρες στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, καλό είναι θα ενημερώσεις τις μοναχές πριν φτάσεις εκεί για να ελέγξουν εαν υπάρχει διαθεσιμότητα στα κελιά (τηλ επικοινωνίας 24230 55207).
Αν και για τους περισσότερους το Παλαιό Τρίκερι χαρακτηρίζεται ως νησί μινιατούρα, η επίσκεψη στο νησί θα σου μείνει για πάντα αξέχαστη.
Έχω διαβάσει πολύ όμορφα πράγματα για το νησί… αλλά περισσότερο θέλω να δω απο κοντά το Μοναστήρι της Παναγίας για τις μέρες του Άγιου Πάσχα!!! Αν μπορώ να καθήσω και ένα ολόκληρο μήνα.. θα το συζητήσουμε με την αδελφή μου και ίσως έρθουμε μαζί!!
Eυχομαι σύντομα να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε την επιθυμία σας