παστοκύδωνο

Παστοκύδωνο, ένα γλυκό από τα παλιά

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που τα φρούτα αρχίζουν να λιγοστεύουν στην Ελλάδα. Μήλα, αχλάδια, ρόδια είναι τα πιο γνωστά φρούτα που μπορείς να γευτείς αυτή την εποχή. Το κυδώνι όμως είναι ένα ακόμη φρούτο αυτής της εποχής που λίγοι γνωρίζουν. Παρόλο που δεν καταναλώνεται ωμό, το κυδώνι παραμένει ένα φρούτο γλυκό καθώς με αυτό πολλές παρασκευές μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές μπορούν να γίνουν. Στην Ελλάδα, χρησιμοποιούμε κυρίως το κυδώνι για να φτιάξουμε γλυκό κουταλιού. Επιπλέον, γνωρίζω άτομα που φτιαχτουν ωραιότατα φαγητά χρησιμοποιώντας το κυδώνι σαν πατάτα και μαγειρεύουν κρέας με κυδώνι όπως χοιρινό με κυδώνι.

Στον τόπο μου, το κυδώνι παλαιότερα υπήρχε σε αφθονία και για αυτό πολλοί παραγωγοί το καλλιεργούσαν για να το διαθέσουν για εξαγωγές ειδικά στην Ιταλία. Φαίνεται οτι οι Ιταλοί αγαπούν το κυδώνι παάρα πολύ. Η δική μου “γνωριμία ” και σχέση με το κυδώνι είναι από την παιδική μου ηλικία. Στο σπίτι των γονιών μου, υπάρχουν αρκετές κυδωνιές. Από την άνοιξη παρακολουθώ έντονα την εξέλιξη αυτών των δέντρων καθώς όταν ανθίζουν έχουν ένα πανέμορφο λουλούδι που στη συνέχεια μετατρέπεται στον καρπό του κυδωνιού.

Το γλυκό κουταλιού κυδώνι έχει την τιμητική του στο σπίτι μου γι αυτο και τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να φτιάχνω το δικό μου γλυκό κυδώνι. Σε μια από αυτές τις προσπάθειες, βρέθηκε ένα πρωινό και ο πατέρας μου που ανέφερε και το παστοκύδωνο. Ομολογώ οτι δεν το γνώριζα μέχρι τότε όμως ανατρέχοντας σε βιβλία ζαχαροπλαστικής ανακάλυψα οτι επρόκειτο για ένα γλυκό κέρασμα με πολλές αναμνήσεις για τις παλαιότερες γενιές. Επιπρόσθετα,στην περιοχή του Πηλίου, το παστοκύδωνο ήταν αγαπημένο γλυκό των παιδιών. Ψάχνοντας λοιπόν σε συνταγές με πηλιορείτικη κουζίνα και ρωτώντας αγαπημένες Πηλιορείτισσες νοικοκυρές έλαβα συνταγές για το περίφημο παστοκύδωνο του Πηλίου. Εγώ, στην συνέχεια έκανα τις δικές μετατροπές και σου παρουσιάζω την δική μου συνταγή που φτιάχνω εδώ και μια τετραετία πλέον.

Παστοκύδωνο, ένα γλυκό από τα παλιά

Recipe by Beauty HarmonyCourse: Γλυκές συνταγές, Διατροφή-συνταγές, Εποχές u0026amp; Περιβάλλον, Φθινόπωρο
Servings

4

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

1

hour 

Ενα εύκολο γλυκό γεμάτο αξέχαστες αναμνήσεις για τους παλαιότερους

Συστατικά

  • 1 κιλό κυδώνια

  • 1 κιλό περίπου ζάχαρη

  • χυμό από ένα μέτριο λεμόνι

  • νερό όσο πάρει

  • προαιρετικά σουσάμι και κανέλα

Οδηγίες

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια από την φλούδα και τα τεμαχίζουμε.
  • Προσθετουμε την ζαχαρη
  • Βράζουμε τα κυδώνια πολύ καλά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  • Αφου τα στραγγίξουμε, περνάμε τα βρασμένα κυδώνια από μπλεντερ για να πολτοποιηθούν
  • Προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε ξανα στη φωτιά
  • Ανακατεύουμε σταδιακα μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος πολτός (συνήθως 10 λεπτά είναι αρκετά)
  • Αδειάζουμε τον πολτό σε ταψί αντικολλητικό και το απλωνουμε καλά
  • Προσθέτουμε εαν θέλουμε σουσάμι και κανέλα
  • Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία (θα παρεί την μορφή ενος μαλακού παστελιού)
  • Ξεφουρνίζουμε και περιμένουμε λίγο να κρυώσει για να το χαράξουμε και να το κόψουμε σε ρόμβους

Καλή επιτυχία!

  • Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ως το γλυκό μέρος για να φτιάξεις ένα διαφορετικό και άκρως φθινοπωρινό cheesecake !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram