Φτιαχνω βαλσαμόλαδο παρέα με τα παιδιά μου! Diy ST. JOHN’S WORT OIL with my children!

Γεια σας! Χάθηκα πού χάθηκα;
Αχ αυτό το καλοκαίρι μ’ έχει πιάσει μια τεμπελιά και είμαι full στο ραχάτη. Τριγυρνάω εδώ και εκεί,βλέπω  φίλους προσπαθώ να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου και ύστερα είμαι όλο παιχνίδι με τα παιδιά. Βέβαια μαζεύω υλικό για αναρτήσεις και όλο λέω “να ποστάρω αυτό και αυτό, α και τι ωραία ιδέα αυτό” αλλά πού χρόνος να τα κάνεις όλα! Οπότε επικεντρώνομαι κυρίως σε κατασκευές παρέα με τα παιδιά. Τώρα βλέπετε έχουμε καινούργιο βοηθό στην παρέα μας. Ο μικρός δεν πιάνεται! Φτιάχνει και συμμετέχει ενεργά στις κατασκευές του και έχει μάλιστα και άποψη!
Το καλοκαίρι αποτελεί την ιδανική περίοδο για εμένα για  παρασκευές μαρμελάδων, γλυκισμάτων (λόγω της πληθώρας των φρούτων) αλλά και διάφορων βαμμάτων, αλοιφών και κρεμών με βάση τα βότανα που μας παρέχονται απλόχερα από το Πήλιο.

μέσα στο πράσινο και τις αγριοκαστανίες
Τα περισσότερα από τα παραπάνω θα τα χρησιμοποιήσω τον χειμώνα για την οικογένεια μου ενώ πολλά θα  χαριστούν ως δώρα σε φίλους.  Για να μπορέσω λοιπόν να παρασκευάσω όσα σας ανέφερα παραπάνω, έβαλα στο παιχνίδι και τα παιδιά που φαίνεται ότι το διασκεδάζουν αρκετά. Επίσης, θεωρώ ότι είναι πολύ πιο εύκολο για τα παιδιά να τους μάθεις πράγματα μέσα από βιώματα.

Τι πιο χρήσιμο άλλωστε απο το να μάθεις στα παιδιά να χρησιμοποιούν την φύση για να έχουν την υγεια τους! 

Τον περασμένο χειμώνα άλλωστε η μικρή μου έκανε μια γενναία εισαγωγή στην βοτανοθεραπεία και την αρωματοθεραπεία μέσα από το αρωματοπαίζω και έμεινε ενθουσιασμένη.
Στα μεσα του καλοκαιριού φαίνεται ότι ήρθε ο καιρός να παρασκευάσουμε το σπιτικό μας βαλσαμόλαδο ή σπαθόλαδο όπως είναι γνωστό σε μερικά μέρη της Ελλάδας. Στα μέρη που μαζεύουμε το βαλσαμοχόρτο μας, κοντά στις κορυφές του Πηλίου, μακριά απο καυσαέρια και άλλες μορφές ρύπανσης, το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο δεν ανθίζει νωρίτερα.

Λίγο πιο κάτω από τις κορυφές του Πηλίου, μαζεύουμε τα βότανά μας!
Η βόλτα μας για την συλλόγη του συνδιάζεται  πάντα με πικ νικ στο δάσος! Τα παιδιά αλλά και εμεις λατρεύουμε  το πικ νικ. Μπορούμε να συνδιάσουμε το φαγητό δίπλα στην φύση αλλά και το παιχνίδι με υλικά της φύσης (χορταράκια, χώμα, ξυλάκια κλπ).
Παράλληλα, έχω σκεφτεί ένα παιχνίδι που παίζουμε με τα παιδιά,  πάντα όταν έχουμε να βρούμε και να μαζέψουμε κάποιο βότανα. Το παιχνίδι αυτό το ονομάζουμε “μαθαίνουμε τα βότανα, παίζοντας” και θα σας το παρουσιάσω στην
επομένη ανάρτησή μου σύντομα. 
Κάπως έτσι λοιπόν περνά η μέρας μας συλλέγοντας τα βότανα μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το βαλσαμόχορτο είναι σε αφθονία  και γρήγορα έχουμε μαζέψει μια αρκετά καλή ποσότητα για να φτιάξουμε το λαδάκι μας.
Πριν όμως σας πω πώς το φτιάχνουμε θα ήθελα να σας αναφέρω κάποιες πληροφορίες σχετικά με το βαλσαμόχορτο.

Το βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο είναι γνωστό ως το βότανο της ευτυχίας! Επιστημονικά ονομάζεται Hypericum perforatum L. (Υπερικόν το Διάτρητον). Επειδή ανθίζει εκεί γύρω στην γιορτή του Αγιου Ιωάννη (τέλη Ιούνη) λέγεται και το χόρτο του Αη Γιάννη. Πολλοί αναφέρουν ότι ονομάζεται έτσι γιατί έχει το χρώμα του συμβολίζει το αίμα του Ιωαννη που αποκεφαλιστηκε.
Επίσης σε πολλά μέρη είναι γνωστό ως σπαθόχορτο, καθώς οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες το χρησιμοποιούσαν για να επουλώσουν τις πληγές από τα σπαθιά στους πολέμους.


Η θεραπευτική του αξία ήταν γνωστή στους Αρχαίους Ελληνες. Μερικές από αυτές είναι Αναλγητικό-Παυσίπονο, Αντιελμινθικό (Καταπολέμηση σκωλήκων του εντερικού
σωλήνα), Αντιπυρετικό, Αντισηπτικό, Αντιφλογιστικό (Καταπολέμηση
εσωτερικού καψίματος), Αποχρεμπτικό (Καταπολέμηση φλεγμάτων),
Διεγερτικό, Εμμηναγωγό (Βοηθά στην καλή λειτουργία της έμμηνου ρήσης),
Επουλωτικό, Στυπτικό (Καταπολέμηση διάρροιας), Τονωτικό για την
αποκατάσταση του νευρικού συστήματος.πηγή
Οι βόρειοι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι το χρησιμοποιούν κατά κόρον, καθώς μειώνει την κατάθλιψη και γενικότερα την μελαγχολία (το φυσικό Prozac)(βλέπεις ο ήλιος βγαίνει σπάνια). 2 εκατομμύρια Βρετανοί έχει υπολογισθεί ότι λαμβάνουν το φυτό σε καθημερινή βάση (τσάι, κάψουλα, κλπ) πηγή πληροφοριών
Στην Γερμανία χορηγείται σε παιδιά αλλά και βρέφη και προτιμάται σε σχέση με τα χημικά παρασκευάσματα  για τις ιδιότητες του.Η τιμή μου είναι αρκετή τσουχτερή για τους Γερμανούς, αλλά εμείς ευτυχώς στην Ελλάδα  μπορούμε να το παρασκευάσουμε ευκόλα μόνοι μας.
Παρόλο που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει πώς ακριβώς το βάλσαμο μειώνει την κατάθλιψη, έχουν παρατηρήσει σε έρευνες ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ αρκετά συχνά το βαλσαμόχορτο στα παιδιά μου όταν έχουν ατυχήματα. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην επούλωση των τραυμάτων αλλά και ως λάδι για το σύγκαμα από την βρεφική πάνα.
Πάμε να δούμε λοιπόν πώς παρασκευάζουμε το βαλσαμόλαδο παρέα πάντα με τα παιδιά.
Αφού λοιπόν έχουμε μαζέψει λουλούδια και κορυφές από το φυτό  τα βάζουμε μέσα σε γυάλινα βάζα ή μπουκάλια. 
Συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο παρθένο εξαιρετικής προέλευσης. Αν έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε βιολογικής καλλιέργειας είναι ακόμα καλύτερα.

Το αφήνουμε σε μέρος με ήλιο για περίπου 4  εβδομάδες. Στην συνέχεια, χρησιμοποιούμε ένα στραγγιστήρι για να απομονώσουμε το λάδι από τα άνθη και τα στελέχη του φυτού. Το λαδάκι μας είναι έτοιμο! 
Καλή επιτυχία και ότι απορίες έχετε μην διστάσετε να με ρωτήσετε!
το χρώμα που εέχει το βαλσαμόλαδο είναι πορφυρό
Όπως θα διαπιστώσατε, η παρασκευή του είναι πολύ εύκολη. Είναι αυτό που λέω εγώ τεμπέλικα λάδια. Δεν σε κουράζουν και ο ήλιος είναι σύμμαχος ή μήπως αυτός που δουλεύει πιο σκληρά από όλους για να φτιάξει το λαδάκι;
Αξίζει να σας πω ότι:
Να μαζεύετε λουλούδια που έχουν κυρίως στίγματα μαύρα- κόκκινα  επάνω, καθώς περιέχουν αιθέρια έλαια με περισσότερη χημική αναλογία.
Κατά διαστήματα, τα μικρούλια μου κουνούσαν και αναποδογυριζαν τα μπουκάλια για να πετύχουμε καλύτερη ποιότητα στην παραγωγή του.
Αν και για την παρασκευή του σπαθόλαθου, ο ήλιος είναι σημαντικός παράγοντας, αποφύγετε την έκθεση του λαδιού κατά την αποθήκευση του. Διαλέξτε μέρη σκιερά χωρίς υγρασία.
Επίσης θα ήθελα να μεταφέρω το σχόλιο αναγνώστη που είναι σημαντικό να γνωρίζετε “Καλό να συμπληρώσετε στο άρθρο, εκτός από τις θηλάζουσες και έγκυες γυναίκες, ΔΕΝ κάνει να το πίνουν (είτε ως ρόφημα, είτε ως λάδι για το στομάχι) οι διπολικοί και οι χρήστες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (και ναρκωτικών όπως mdma, lsd) διότι μπορεί να τους δημιουργήσει χειρότερα επεισόδια και κρίσεις μανίας. Επίσης ΔΕΝ κάνει να το πίνουν τα παιδιά κάτω των 12 ετών, είναι αρκετά σημαντικό και αυτό. Προσοχή θέλει με τα βότανα, επειδή είναι φυσικά δεν σημαίνει ότι για κάποιους δεν είναι πιο δυνατά από ότι αντέχουν. Ευχαριστώ” 

0 thoughts on “Φτιαχνω βαλσαμόλαδο παρέα με τα παιδιά μου! Diy ST. JOHN’S WORT OIL with my children!

  1. Καλό να συμπληρώσετε στο άρθρο, εκτός από τις θηλάζουσες και έγκυες γυναίκες, ΔΕΝ κάνει να το πίνουν (είτε ως ρόφημα, είτε ως λάδι για το στομάχι) οι διπολικοί και οι χρήστες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (και ναρκωτικών όπως mdma, lsd) διότι μπορεί να τους δημιουργήσει χειρότερα επεισόδια και κρίσεις μανίας. Επίσης ΔΕΝ κάνει να το πίνουν τα παιδιά κάτω των 12 ετών, είναι αρκετά σημαντικό και αυτό. Προσοχή θέλει με τα βότανα, επειδή είναι φυσικά δεν σημαίνει ότι για κάποιους δεν είναι πιο δυνατά από ότι αντέχουν. Ευχαριστώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram